Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 17

Užlietą rajoną Vilniuje užfiksavęs Seimo narys V.Bakas: savivaldybę įspėjome dar pernai

Potvyniai kyla ne tik Pamary. Vilniuje jie irgi karts nuo karto kelia siaubą gyventojams, kurie įsikūrę naujuose individualių namų kvartaluose miesto pakraščiuose. Vienas tokių – šalia Lentvario gatvės, kuri dėl įgriuvų ir smegduobės pavojaus antradienį buvo uždaryta. O tarp gyvenamųjų namų ir jų kiemuose liejosi tikros upės.

Tvirtina įspėję iš anksto

Seimo narys Vytautas Bakas, gyvenantis netoliese, pasidalijo vaizdais iš šios vietos. Juose – įspūdinga vandens masė, kuri plūsta kvartalo gatve, užlieja kiemus ir net pačius namus.

„Potvynis Vilniuje. Jį sukėlė sugedusios melioracijos sistemos, neatsakingai vykdomi statybų darbai, prasti miesto planavimo sprendimai. Padaryta žala gyventojams, miestui, kurios galima buvo išvengti.

Dar praėjusią vasarą Vilniaus savivaldybė buvo įspėta raštu, kad dėl besiplečiančių statybų Lentvario gatvės apylinkėse kaupiasi dideli vandens kiekiai ir kyla rizika užlieti namus, vietovę. Gyventojai gavo formalų atsakymą – neatsakingi, tvarkykitės patys. Šiandien vanduo ne tik užliejo gyvenamųjų namų teritoriją, bet įgriuvo gatvė jungianti Lentvarį su Vilniumi, sutrikdytas eismas, užlietos nuotėkų sistemos, kyla grėsmė gyventojų turtui“, – feisbuke rašė Seimo narys.

15min jis sakė, kad kvartalas yra kiek aukščiau Vokės upės, nuo Lentvario gatvės dešinėje.

Persipildė ir kanalizacija

„Užlietas namų kvartalas, bet pasekmės rimtesnės, nei tam namų kvartalui. Čia buvo suvažiavę visos tarnybos, nors vasarą nieko negalėjau prisišaukti, – teigė V.Bakas. – Ten uždarytas eismas, įgriuvo kelias. Kaimynai čia važiavo iš aplinkinių kvartalų, skundėsi, kad užtvindė kanalizaciją, aplinkosaugininkai buvo atvažiavę.“

Paprašytas paaiškinti, kokias problemas jau matė ir apie jas įspėjo savivaldybę dar iki šio sausio, V.Bakas sakė, kad visi kaimynai stebėjo besikaupiantį vandenį tuščioje žemėje – ten susidariusi pelkė didėjo, vanduo pradėjo veržtis per kraštus.

Jis teigė pats rašęs savivaldybei raštą ir gavęs atsakymą, kuris iškėlė naują dilemą: „Man pačiam buvo staigmena, kad tie melioracijos tinklai miestui nepriklauso, bent taip paaiškina valdininkai. Mes galvojome, kad bet kuris žmogus juk galėtų nutiesti ar pakeisti vamzdžių kažkokį gabaliuką, bet juk vis tiek reikia prisijungti prie centrinių.

Su kuo derinti prisijungimą, neaišku. Skambinome į Statybų skyrių, Infrastruktūros skyrių, Žemės ūkio skyrių. Niekas nežino, sako – mes čia ne šeimininkai.“

Anot V.Bako, kyla klausimas, kaip tvirtinami detalieji planai, ar vertinamos rizikos, kas jas vertina, kaip išduodami statybos leidimai ir kaip vykdoma statybų priežiūra. Ir kas yra dar nuo sovietmečio likusių melioracijos sistemų šeimininkas Vilniuje.

Vytauto Bako nuotr./Potvynis Vilniuje, netoli Lentvario gatvės
Vytauto Bako nuotr./Potvynis Vilniuje, netoli Lentvario gatvės

Problemos – privačiame sklype

Antradienį iš karto po pietų Vilniaus miesto savivaldybė išplatino trumpą pranešimą, kad „netoli Vokės užtvankos Lentvario gatvėje (ties namu Nr. 64) dėl avarijos kelio danga pavojinga eismui, todėl jis stabdomas ir nukreipiamas per A19, Abiejų Tautų plentą, Zigmantiškių gatvę“.

Kaip pavakarę savivaldybė informavo 15min, „ši įvykusi nelaimė, kurios metu užlietos Lentvario gatvės apylinkių teritorijos ir išplauta dalis asfalto, įvyko dėl privačiame, maždaug 4,5 hektarų ploto, sklype susikaupusio vandens, kuris pralaužė kaimyninio sklypo gyventojų anksčiau supiltą pylimą“.

„Dėl kokių priežasčių teritorijoje kaupėsi vanduo kol kas nėra aišku. Bet kuriuo atveju, savivaldybė neturi teisinio pagrindo ir įrankių už sklypo savininkus jų teritorijoje spręsti kylančias problemas, įskaitant susijusias su privačiame sklype esančiomis komunikacijomis“, – teigė savivaldybė.

VIDEO: Taip atrodo potvynis Vilniuje, šalia Lentvario gatvės

Eismas Lentvario gatve atnaujintas, dėl išplauto kelio pagrindo atsivėrusi duobė Lentvario gatvėje yra sutvarkyta laikinomis priemonėmis, užpilant ją žvyro skalda.

„Kelio atstatymo darbai bus vykdomi pasibaigus šaltajam metų sezonui. „Grindos“ darbuotojai taip pat rūpinasi įtvirtinimais, kad vanduo iš privataus sklypo nebesiveržtų į kitas teritorijas. Kelio atstatymo darbus ir žalą gyventojams turės atlyginti privataus sklypo savininkai“, – aiškino Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas