Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užmojams atiduoti Klaipėdos kariljoną – kritika iš muziko

Klaipėdos tarybos nariai, nepaisydami žymiojo kariljonininko Kęstučio Kačinsko kritikos, pritarė užmojams istorinį kariljoną perduoti fondui „Augustus“. Šis fondas rūpinasi buvusio dujų fabriko pavertimu patrauklia Klaipėdos miesto erdve
Klaipėdos karilionas
Klaipėdos karilionas / L. Sėlenienės nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryboje daugiausiai diskusijų sulaukė klausimas dėl istorinio kariljono, ilgą laiką kabojusio istoriniame Klaipėdos pašto bokšte.

Muzikos instrumento kompleksą sudarė 48 varpai. Juos pakeitus naujais, kilo klausimas, kaip panaudoti senuosius bronzos varpus.

Trys varpai šiuo metu eksponuojami įvairiose viešosiose Klaipėdos vietose. Dar keli varpai perduoti Šilalei ir Šilutei. Keli varpai pradingo iš Klaipėdos universiteto sandėlio, kur buvo saugomi.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Buvęs dujų fabrikas Klaipėdoje atgyja
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Buvęs dujų fabrikas Klaipėdoje atgyja

Likusius varpus 20-čiai metų perduoti prašė fondas „Augustus“. Varpus sumontuoti planuojama istoriniame dujų saugyklos pastate Liepų gatvėje. Vienas iš saugyklos statinių jau paverstas unikaliu istorinių automobilių muziejumi.

Tačiau toks planas susilaukė kariljonininko Kęstučio Kačinsko, ilgą laiką grojusio šiuo instrumentu pašto bokšte, kritikos.

Anot jo, iš likusių varpų dar būtų galima sumontuoti nedidelį mobilų kariljoną ir vežioti jį po įvairias šventes visame regione. Anot K.Kačinsko, toks projektas atsipirktų per trejus metus.

Koncertų salės nuotr./Kęstutis Kačinskas
Koncertų salės nuotr./Kęstutis Kačinskas

„Dėl dujų fabriko bokšto – nepaisant visų gerų norų – tai visiškai nerealu dėl techninių savybių“, – kalbėjo jis taryboje. Anot muzikanto, reikia atkreipti dėmesį, kad pastatas stovi sankryžoje, instrumentas yra lauko, garsas turi sklisti, o rekonstruoti fabriko bokštai turi langus ir garsas „tarsi virtų pačiame bokšte“.

Tuo metu fondo „Augustus“ direktorius Arvydas Urbis teigė, kad buvo tartasi su specialistais.

„Noriu pasakyti – šiandien mes klausomis kariljono iš Klaipėdos pašto, tačiau jo paties pamatyti negalime. Mes norime sudaryti klaipėdiečiams galimybę ne tik išgirsti, bet ir pamatyti. Tai, ką daro daugelis panašaus tipo muziejų pasaulyje. Todėl mes turime unikalų projektą parodyti instrumentą“, – kalbėjo A.Urbis.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Augustinas Jankevičius ir Arvydas Urbis
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Augustinas Jankevičius ir Arvydas Urbis

Paaiškėjo, kad fondas palaiko ryšį su kariljono gamintoju dėl instrumento trūkstamų dalių atstatymo. Fondo valdytojai konsultavosi ir su kitais muzikantais, nepriklausomais ekspertais, kurie pritarė, kad instrumentas galėtų skambėti buvusio fabriko bokšte.

Po ilgos diskusijos politikai vienbalsiai pritarė varpų perdavimui fondui. Taryboje A.Urbis prasitarė, kad bokšto pritaikymas koncertinei erdvei atsieis apie pusę milijono eurų.

„Neišeis šis projektas – tikrai mes grąžinsim, neišvešim ir nenusisavinsim“, – pabrėžė A.Urbis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito