Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 11 13

Užsienio Lietuvos mokslininkams bus įteiktos mokslo premijos

Penktadienį, lapkričio 14 d., 11 val. Lietuvos mokslų akademijos Didžiojoje salėje bus pagerbti užsienyje gyvenantys lietuvių mokslininkai, mokslo premijų laimėtojai.

Ministras Algirdas Monkevičius užsienio lietuviams mokslininkams įteiks premijas už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir ryšių su Lietuva stiprinimą. Šiemet iš šešiolikos kandidatų Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryta komisija atrinko penkis iškiliausius lietuvių išeivijos mokslininkus.

Premija už viso gyvenimo nuopelnus mokslui ir pasiekimus humanitarinių ir socialinių mokslų srityje skirta filosofui dr. Ignui Kęstučiui Skrupskeliui, Pietų Karolinos universiteto (JAV) profesoriui emeritui. Dr. Ignas Kęstutis Skrupskelis pripažintas vienu geriausių klasikinės Amerikos filosofijos tyrėjų ir mokslinių redaktorių, Lietuvoje skleidžiantis filosofijos istorijos, ugdymo filosofijos idėjas.

Premiją už viso gyvenimo nuopelnus mokslui ir pasiekimus fizinių, biomedicinos ir technologijų mokslų srityse pelnė technologijos ir edukologijos mokslų atstovas dr. Romualdas Kašuba, Šiaurės Ilinojaus universiteto (JAV) profesorius emeritas. Dr. Romualdas Kašuba – inžinerinių kosminės technikos ir priešakinių uždarų JAV valstybės tyrimų projektų dalyvis, naujo inžinerinio aukštojo mokslo padalinio JAV įkūrėjas, tiltus savo patirtimi tarp Lietuvos ir JAV tiesiantis inžinerinės mechanikos ir edukologijos specialistas.

Už pastarojo dešimtmečio pasiekimus humanitarinių ir socialinių mokslų srityje pagerbtas istorikas dr. Bronius Makauskas, Lenkijos mokslų akademijos Istorijos instituto mokslininkas, Lietuvos-Lenkijos santykių istorijos tyrėjas. Dr. Bronius Makauskas – Lietuvos istorijos mokslo atašė Lenkijoje, Lenkijos lietuvių bendruomenės ir Pasaulio lietuvių bendruomenės veikėjas, svariausias lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje tyrinėtojas, lietuvių ir lenkų istorinio ir politinio dialogo spartintojas, lietuvių istorikams atvėręs Lenkijos archyvus ir naujas tyrinėjimų temas.

Premiją už pastarojo dešimtmečio pasiekimus fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų srityse pelnė lazerinių technologijų specialistas dr. Saulius Juodkazis, Hokaido universiteto (Japonija) asocijuotas profesorius. Dr. Saulius Juodkazis – Vilniaus universitete mokslus baigęs lazerių ir puslaidininkių fizikos srities lyderis, savo Alma mater fizikų mokyklos ir Lietuvos fizikų pasiekimų garsintojas, bendrų Lietuvos ir Japonijos mokslinių ir mokslinių-komercinių projektų vystytojas.

Premija už mokslo patirties, pasiekimų sklaidą, mokslo ryšių tarp Lietuvos ir užsienio šalių plėtojimą atiteks edukologui, lietuvybės puoselėtojui dr. Algimantui Taškūnui, Tasmanijos universiteto (Australija) mokslo darbuotojui. Dr. Algimantas Taškūnas – žinomas Australijos lietuvių bendruomenės veikėjas, nenuilstantis naujų idėjų generatorius, savo įvairialype veikla įrodantis mokymosi visą gyvenimą ir tarpdisciplinių studijų prasmę, lietuvybės ir lituanistikos populiarintojas, unikalaus lituanistinių studijų modelio įkūrėjas.

Mokslo premijų tikslas – skatinti išeivijos mokslininkus puoselėti lietuvybę, siekti, kad jie garsintų Lietuvą, palaikytų glaudžius ryšius su Lietuvos mokslo bendruomene, aktyviai dalyvautų savo krašto lietuvių bendruomenių veikloje ir bendrose mokslo programose. Mokslo premijos dydis – 13 000 Lt (100 MGL).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas