Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 18

V.Benkunskas apie ugniagesių priekaištus dėl kliūčių gatvėse: gali tekti keisti sprendimus

Išrinktasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas sako, kad prokurorų reikalavimas pašalinti kliūtis gatvėse, kurios trukdo pravažiuoti priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo automobiliams, taps pamoka ateičiai – kad tokie sprendimai nebūtų priimami be platesnės diskusijos. Jo teigimu, anksčiau kalbėta apie estetinį vaizdą, o dabar jau įsijungė ekspertai, dėl to gali tekti peržiūrėti ir keisti turimus sprendimus.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad prokuroras pareikalavo, jog Vilniaus savivaldybė pašalintų kliūtis (stulpelius, gėlių vazonus, atitvarus, lauko kavinių staliukus ir pan.) iš gatvių, kur tai trukdo priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo automobilių judėjimui Vilniaus senamiestyje ir kitose vietose.

Kadenciją baigiantis meras Remigijus Šimašius į tai atsakė, kad savivaldybė būtinai įvertins Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pastabas, tvirtindamas, kad esą kol kas jų nematė, tik prieš dvejus metus girdėjo, kad labiausiai trukdo iškilios perėjos.

„Patikinu, kad jei kas trukdo – kuoliukai, augalai, lauko kavinių staliukai ir t.t. – kliūtis pašalinsime“, – teigė R.Šimašius, tačiau ir pridėjo: „Mes nuolat turime derinti visų miestiečių interesus, o gatvėse jie susikerta labiausiai. Tai, kas ugniagesiams ar kitoms tarnyboms ar šiaip skubantiems yra tik tranzitinė gatvė, kitiems dažnai yra kasdienė gyvenimo erdvė, kurią jie ar jų vaikai turi pereiti, palei ją gyventi.

Todėl gatvės turi būti ir patogios pravažiavimui, ir saugios, o taip pat jaukios gyventi. Negalime mūsų europietiško miesto paversti Minsku.“

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius interviu 15min sakė, kad valdyba nuo 2020-ųjų kėlė klausimus dėl šios problemos Vilniaus savivaldybei, tačiau atsakymas buvęs labai formalus – gatvės nėra siaurinamos, tai tik remonto darbai ir t.t.

„Mūsų technika yra didelė ir mums labai svarbu stengtis atvažiuoti per laiką iki 8 minučių pas vilniečius ir Vilniaus miesto svečius. Nes tas laikas pats brangiausias, per tą laiką mes galime žmonėms efektyviausiai padėti. Kai prokurorai sureagavo, tai tikrai labai džiaugiamės ir tikimės pokyčių“, – sakė V.Kerševičius.

Visą interviu rasite čia: Vilniaus ugniagesiai gelbėtojai nepravažiuoja naujais žiedais, per metus – 12 avarijų dėl eismo pokyčių.

Nuo estetinio iki ekspertinio lygio

Išrinktasis meras V.Benkunskas, kalbėdamas su 15min, teigė, kad ši situacija, kai gautas prokuroro nurodymas, taps stimulu keisti diskusijos pobūdį.

„Jeigu mes turėjome metus diskusijų dėl estetinio suvokimo, tai dabar diskusija persikelia į ekspertinį lygį. Tai iš principo yra labai teisinga ir aš tą labai sveikinu, nes mes turime užtikrinti, kad bet kas, kas vyksta mieste – su nauja infrastruktūra, su pertvarkomis ar kažkokiomis statybomis – atitiktų saugumo reikalavimus.

Probleminiai klausimai, kurios iškėlė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, yra iš tikrųjų rimti, čia reikės labai rimtai įsivertinti vos ne kiekvieną gatvę, kiekvieną įvažiavimą ar kažkokį punktą konkrečioje gatvėje, pasižiūrėti, ar ten yra problema, kaip ją galima spręsti ir pan. Akivaizdu, kad tas ekspertinis lygis reikalaus peržiūrėti ir galimai keisti sprendimus“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Jo teigimu, bendra žinutė yra tokia, kad darant tokius pertvarkymus „reikia rimtai pasiruošti ir išsinagrinėti visus aspektus, jau nekalbant apie žmonių, bendruomenių informavimą ir pan.“: „Tą kolegoms sakiau ir kai šie projektai prasidėjo, dabar pats gyvenimas privers tik pradėjus darbus ir pradėjus šitą temą jau savo portfelyje tuos dalykus žiūrėt.“

Galimas platesnis planas

Reaguodamas į PAGD Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Vido Kerševičiaus 15min išsakytas mintis, kad buvo kreipiamasi į Vilniaus savivaldybę, bet iš jos atkeliaudavo tik formalus atsakymas esą gatvės nėra siaurinamos, o tik rekonstruojamos, V.Benkunskas teigė: „Na turbūt iki pirmos rimtos nelaimės, neduok dieve, tada visi, matyt, praregėtų. Tai, kad mes dabar esame šioje stadijoje, galėsime įsivertinti tuos dalykus, ką galime pakeisti.

Į kai kuriuos surašytus dalykus gal galime paprasčiau pažiūrėti, tarkim, gatvių kavinių lokalizaciją, kur kliūna, kur nekliūna. Akivaizdu, kad Vilnius yra patrauklus ir turi žavesio dėl savo lauko kavinių taip pat, vien dėl šio aspekto turbūt nereikėtų eiti ir uždarinėti visų mūsų lauko kavinių vasaros terasų.“

Po savaitės prisieksiantis meras sako, kad galima būtų sudėlioti planą nelaimės atvejui – būtų aišku, kas ir ką turėtų daryti, jeigu prireiktų pagalbos tiems patiems ugniagesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas