Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:21 /09:15

V.Blinkevičiūtė viliasi į koaliciją įtraukti „valstiečius“, tai aptars artimiausiu metu

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako besitikinti į valdančiąją koaliciją įtraukti ir „valstiečius“, apie tai su jų lyderiu Ramūnu Karbauskiu ketina kalbėtis artimiausiu metu.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Mes tikimės, kad įtvirtinus antro turo rezultatus, bus pakankama sudaryti koaliciją iš trijų partijų“, – pirmadienį žurnalistams sakė V.Blinkevičiūtė.

Ji kalbėjo esanti linkusi, kad valdančioji koalicija būtų sudaryta iš socialdemokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

„Kol kas negaliu pasakyti, bet, matyt, artimiausiu metu, problemų neturėtų būti“, – atsakė ji, paklausta, kada ketina susitikti su R.Karbauskiu.

Pirmadienio naktį V.Blinkevičiūtė paskelbė su Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderiu Sauliumi Skverneliu nutarusi formuoti valdančiąją koaliciją.

LSDP lyderė teigė besitikinti, kad ją sudarys trys partijos, tačiau pakartojo neatmetanti ir bendro darbo su Liberalų sąjūdžiu.

Tuo metu V.Blinkevičiūtė atmetė galimybę į koaliciją įtraukti partiją „Nemuno aušra“.

„Manau, kad šiai dienai ne“, – sakė ji.

Atgauna populiarumą didmiesčiuose

LSDP lyderė atkreipė dėmesį, kad visuose didžiuosiuose miestuose LSDP yra antrame ture. Anot jos, tai liudija, jog partija čia atgauna populiarumą.

„Tai dar kartą parodo, kur atrodė, kad tik konservatoriai gali čia rungtyniauti su liberalais, vaizdas pasikeitė“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

„Tiek trys mūsų išėję į antrą turą Vilniuje. Tai Rasa Budbergytė, Remigijus Motuzas ir Algirdas Sysas. Mes turime penkis vienmandatininkus, išėjusius į antrą turą Kaune, lygiai taip pat Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose“, – kalbėjo politikė.

Anot V.Blinkevičiūtės, per pirmąjį rinkimų turą į Seimą pagal sąrašą pateko 18 socialdemokratų ir dar du vienmandatėse apygardose kandidatavę politikai.

Tai – Žiemgalos vakarinėje apygardoje laimėjusi socialdemokratė Vaida Aleknavičienė ir Jonavos vienmandatėje apygardoje visus konkurentus pirmajame ture įveikęs socialdemokratas parlamentaras Eugenijus Sabutis.

Antrajame ture viendmandatėse apygardose varžysis 35 socialdemokratų kandidatai. Iš viso antrasis turas bus rengiamas 63 apygardose.

„Kai kurie iš jų lyderiauja, kai kurie yra antrose pozicijose“, – kalbėjo LSDP rinkimų štabo vadovas Robertas Duchnevičius.

„Prieš konservatorius, mano turimais šiandien ryto duomenimis, turime 14 turų, prieš „Nemuno aušrą“ – keturis, prieš Liberalų sąjūdį – keturis, prieš „valstiečius“ – šešis“, – pridūrė jis.

Pasak V.Blinkevičiūtės, per pirmąjį turą socialdemokratai pirmavo 22-ose vienmandatėse apygardose.

„Tai tikėtina, kad mums pavyks (laimėti – BNS) tose 22 vienmandatėse, o gal ir daugiau“, – teigė ji.

Politikės teigimu, LSDP tiek su demokratais, tiek su „valstiečiais“ yra sutarę remti vienos kitų kandidatus antrajame Seimo rinkimų ture.

„Dėl kitų (partijų kandidatų – BNS) mes svarstysime, nebuvo apie tai jokios kalbos“, – sakė ji.

V.Blinkevičiūtė: M.Sinkevičiaus byla įtakos rezultatams neturi

Socialdemokratų lyderė teigė nemananti, kad Apeliacinio teismo sprendimas, kuriuo buvęs vienas partijos lyderių, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius „čekiukų“ byloje pripažintas kaltu, turėjo įtakos rinkimų parlamento rezultatams.

„Tikrai ne. Jeigu tai būtų turėję įtakos, tai Eugenijus Sabutis nebūtų triuškinamai laimėjęs pirmame ture ir Rimantas Sinkevičius (M.Sinkevičiaus tėvas – BNS) nebūtų išrinktas į Seimą, išreitinguotas iš 55 vietos ir dabar jau yra galimas Seimo narys“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

Teismas rugsėjį konstatavo, kad M.Sinkevičius lieka pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo pasinaudojant jam skirtomis savivaldos išmokomis.

Politikui skirta 12,5 tūkst. eurų bauda ir draudimas trejus metus eiti pareigas valstybės institucijose, tarp jų – ir būti meru.

Jonavos rajono savivaldybės taryba laikinai eiti mero pareigas rugsėjo pabaigoje pavedė socialdemokratui R.Sinkevičiui.

Pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatai rodo, kad jis turėtų patekti į Seimą.

V.Blinkevičiūtė sakė besitikinti, kad R.Sinkevičius dirbs Seime, bet pridūrė apie tai su juo kol kas nekalbėjusi.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsus visose apylinkėse, už socialdemokratus balsavo per 19 proc. rinkėjų, ši partija užsitikrino 18 mandatų iš 70-ies. Dar du socialdemokratai išrinkti pirmajame ture vienmandatėse apygardose.

Per Seimo rinkimus nedideliu balsų skirtumu antri liko konservatoriai su 17 mandatų daugiamandatėje apygardoje, trečioje vietoje liko partija „Nemuno aušra“ su 14 mandatų.

Šiuo metu LSDP Seime turi 14 atstovų. Jos frakcija dirba opozicijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant