Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 06 30

V.Čmilytė-Nielsen įvertino Seimo pavasario sesiją: išskyrė 5 svarbias sritis

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įvertino besibaigiančią Seimo pavasario sesiją. Darbą parlamente ji apibūdino kaip „tvarkymosi etapo perėjimą į kūrybinį“ ir išskyrė penkis svarbius įgyvendintus darbus. Tarp jų – priimtas pakoreguotas biudžetas, paskirti Konstitucinio Teismo teisėjai, draudimų mažinimas.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Išskirčiau 5 svarbias sritis „su pliuso ženklu“.

1. Pagaliau sukomplektuotas Konstitucinis teismas, paskirti 3 teisėjai, kurių nepavyko paskirti praėjusią kadenciją. KT turi ir naują pirmininką, pirmą kartą ja tapo moteris. Sutvarkėme ir užleistą Seimo kanclerio paskyrimą. Taip pat pavasarį paskirta nauja Lygių galimybių kontrolierė, naujas Genocido ir rezistencijos vadovas, suformuota nauja Vyriausioji rinkimų komisija, naujas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovas.

2. Priimtas pakoreguotas biudžetas, kurį šiandien pasirašė prezidentas. Jame – labai daug dėmesio skirta popandeminiam atsigavimui, RRF lėšų paskirstymui. Skirta dėmesio jautriems socialiniams klausimams. Tai išmokos žmonėms, nukentėjusiems nuo pandemijos, vienišiems žmonėms, senjorams.

3. Žengėme pirmus žingsnius Žaliojo kurso trajektorija. Priimta daug svarbių įstatymų, – nuo užleistos atliekų ir pakuočių tvarkos reglamentavimo, iki APVA ir BETA sujungimo mažinant biurokratija ir išjudinant pastatų renovaciją, skaitmenizuojant statybos procesus, reglamentuojant atsinaujinančią energetiką ir degalų naudojimą. Apstu teisės aktų, būtinų kuriant žalią Lietuvą. O tai yra išskirtinė galimybė mums, neturintiems iškastinio kuro. Žalia ekonomika yra Lietuvos galimybė atsistoti šalia tų šalių, kurios dabar savo gerovę sukūrė turėdamos daug naftos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Veros Jourovos, Europos Komisijos pavaduotojos pranešimas Seime
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Veros Jourovos, Europos Komisijos pavaduotojos pranešimas Seime

4. Pildome įsipareigojimus mažinti draudimus. Jau priimtas pakoreguotas farmacijos įstatymas, panaikinęs ribojimą gauti reikalingiausią kompensuojamą vaistą. Eilėje – pertekliniai ir neveikiantys alkoholio ribojimai.

5. Išpildėme įsipareigojimą pristabdyti įstatymų „kepimą“, dėmesį skiriant kokybei, o ne kiekybei. Šioje sesijoje bus priimta apie iki 30% mažiau teisės aktų nei iki šiol.

Yra ir dar viena sritis, kuriai šioje kadencijoje skyrėme labai daug dėmesio, tačiau joje progresas nebuvo toks greitas, kaip norėtųsi.

Tai žmogaus teisės.

Taip, Partnerystės įstatymo pateikimui pritrūko vos 2 balsų, iniciatyva persikėlė į rudenį. Teks padirbėti, kad sulauktume sėkmės. Tačiau pavyko pakoreguoti teisės aktus, atsisakant privalomos mediacijos skyrybose, kai skiriamasi dėl smurto artimoje aplinkoje.

Svarstymo, rengimo etapuose – įstatymai dėl lotyniškų raidžių naudojimo asmenvardžiuose, tautinių mažumų įstatymas, persekiojimo bei pagalbinio apvaisinimo įstatymai. Visa tai – taip pat žmogaus teisės, tad rudenį šiai sričiai skirsime tikrai daug dėmesio.

Negaliu nepaminėti Konstitucijos pataisų iniciatyvų. Vakar antras žingsnis žengtas dėl leidimo į Seimą kandidatuoti nuo 21-erių.

Pateikimo stadiją pradėjo mano teiktas projektas dėl tiesioginių merų rinkimų. Šis darbas taip pat iš „tvarkymosi“ srities. Žinau, opozicija jaučia kartėlį dėl nepraėjusio LSDP rengto projekto. Tačiau rudenį, tikiu, viršų paims ne emocijos, o racionalus noras, kad tiesioginiai merų rinkimai būtų išsaugoti.

Juolab kad šią sesiją opozicijos balsas buvo girdimas kaip niekad, tą vakar pripažino ir opozicijos lyderis, viename interviu sakęs, kad opozicija teikė daug projektų. Galiu patvirtinti – tiek opozicijos projektų darbotvarkėje nebūdavo, bent jau pastaruosius 4 metus.

Bendra nuotaika ir balas? 8 iš 10 ir atsargus optimizmas“, – feisbuko paskyroje rašė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimas trečiadienį baigia eilinę pavasario sesiją. Tai buvo pirma pilna sesija naujos kadencijos Seimui, darbą pradėjusiam praėjusių metų lapkritį. I.Šimonytės suformuotas Ministrų kabinetas darbą pradėjo gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius