Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 10 /16:42

V.Matijošaitis – apie korupcijos savivaldybėje skandalą: „Man gėda“

Kovo 9 dieną paaiškėjus faktui, kad Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas sulaikytas dėl įtariamo stambaus kyšininkavimo, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tai pavadino puolimu ir politiniu susidorojimų. Vėliau jis nusprendė potvarkiu nušalinti V.Šiliauską nuo pareigų, o kitą dieną jau prisipažino klydęs ir prašneko apie „krušą iš giedraus dangaus“ bei jaučiamą gėdą.
Vilius Šiliauskas
Visvaldas Matijošaitis ir Vilius Šiliauskas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Šis žmogus nebe pirmą kartą sulaukia puolimo savo adresu. Ne taip seniai kai kam neįtiko jo nedarbinė veikla bitininkaujant, bet ten po ilgo tyrimo jokių pažeidimų institucijos nenustatė. Šitų skundų autoriai visiems gerai žinomi – jų vieši komentarai kalba patys už save.

Matyt, nepavykus iš pirmo karto, dabar siekiama susidoroti antru bandymu, pasitelkiant kitokią sritį“, – taip kovo 9 dieną, tik paaiškėjus apie tai, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vykdo kratas administracijos direktoriaus kabinete ir namuose, kalbėjo V.Matijošaitis.

Tiesa, po trečiadienį įvykusios prokuratūros spaudos konferencijos, meras vis dėlto nusprendė potvarkiu nušalinti įtarimų sulaukusį Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių nuo pareigų.

Pripažino klydęs

Ketvirtadienį prokuratūrai paviešinus, kad V.Šiliauskui galimai buvo duotas didžiausias kyšis Lietuvos istorijoje – 140 tūkst. eurų, o jį galimai davė beveik visus didžiausius konkursus Kaune laiminčios „Autokaustos“ direktorius Juozas Kriaučiūnas, savivaldybė surengė spaudos konferenciją. Meras pripažino vakar klydęs.

„Man ir šalia sėdintiems vicemerams (Andriui Palioniui bei Mantui Jurgučiui – aut. past) šis įvykis yra kaip kruša, ledų griūtis iš giedro dangaus. Nesitikėjome, pasitikėjome. Šiandien smerkiame“, – tikino meras.

STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai
STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai

Pasiteiravus, ar tai reiškia, kad jis pakeitė poziciją ir nebemano, jog tai – politinis susidorojimas, V.Matijošaitis atsakė: „Kada teisėsauga rado slojikėlius ne šernienos konservų, o pinigų... Vakar atrodė vienaip, šiandien atrodo kitaip. Vakar aš buvau 100 proc. neteisus“.

Pašalino iš „Vieningo Kauno“

Visuomeninei „Vieningo Kauno“ organizacijai, kurios vadovas ir lyderis – V.Matijošaitis, priklausęs V.Šiliauskas prieš pasukdamas į savivaldybę dirbo bendrovės „Kodera“ direktoriaus pavaduotoju.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas jis ėjo nuo 2018 metų lapkričio 14 dienos. Iki tol buvo tuomečio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko pavaduotojas – savivaldybėje pradėjo darbuotis dar 2015 metais.

„Į savivaldybę ateinu iš privataus verslo. Kauno technologijos universitete esu įgijęs tris aukštuosius, susijusius su įmonių valdymu. Sieksiu, kad savivaldoje būtų daugiau skaidrumo ir efektyvumo, o gyventojams teikiamų paslaugų įkainiai mažėtų. Visi klausimi turi būti sprendžiami greičiau ir efektyviau“, – tapęs administracijos direktoriaus pavaduotoju, tuomet teigė V.Šiliauskas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme.
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme.

„Vilius yra žmogus, atėjęs iš verslo. Per pastaruosius kelerius metus jis susipažino su miesto problemomis, miesto valdymo klausimais ir valstybinėse įstaigose galiojančiomis procedūromis. Neturiu abejonės, kad jis susitvarkys su didesne atsakomybe“, – dar 2018 metų lapkritį yra sakęs Kauno meras.

„Šie karjeros pokyčiai rodo apie didelį pasitikėjimą, bet tuo pačiu ne mažiau ir įpareigoja prieš miesto vadovus ir visus Kauno žmones. Esu pasirengęs prisiimti šią atsakomybę. Savivaldybės administracijoje susiformavusi veikli ir rezultato siekianti komanda. Miestas pradėjęs didelius ir svarbius projektus, todėl stengsimės išlaikyti jų pagreitį“, – tuomet žadėjo karjeros laipteliu pakilęs ir administracijos vadovo pareigas perėmęs V.Šiliauskas.

2019 metais V.Šiliauskas su „Vieningo Kauno“ judėjimo sąrašu buvo išrinktas į Kauno savivaldybės tarybą, tačiau mandato atsisakė. Netrukus tarybos posėdyje jis buvo paskirtas toliau vadovauti savivaldybės administracijai. Tuomet jo kandidatūrą palaikė 34 tarybos nariai, susilaikė 3, prieš buvo 1.

V.Šiliauskas, kaip ketvirtadienį teigė V.Matijošaitis, bus atleistas iš administracijos direktoriaus pareigų per artimiausią tarybos posėdį (jis numatytas kovo 22 dieną). Dabar jį laikinai pavaduotoja administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

„Šiandien atleistas jau Vilius Šiliauskas iš „Vieningo Kauno“. Man labai gėda, kad per 7 metus darbo šiose pareigose atsirado ir išaiškėjo toks faktas. Man gėda kaip kažkada buvusiam pareigūnui, kad to nesupratau. Tikrai džiaugiausi ir galvojau, kad ši taryba be korupcijų nusižengimų, įvykių praeis. Puikiai žinome, ką išvedė iš šio pastato ankstesniais laikais. Ne vienas buvo iš čia išvestas“, – pripažino V.Matijošaitis, patikinęs, kad nebuvo sulaukęs jokių signalų apie galimą korupciją.

Direktorius kalbėjo apie pasiklausymo įrangą jo namuose

Meras prakalbo apie tai, kad V.Šiliauskas anksčiau buvo užsiminęs apie tai, jog jo namuose yra pasiklausymo įrangos, administracijos direktorius tikino, kad jo pasiklausoma.

„Keista ta istorija“, – stebėjosi V.Matijošaitis, patikinęs, kad pats pas V.Šiliauską niekad namuose nėra buvęs.

Nemano, kad projektai strigs

V.Matijošaitis patikino nenorintis būti teisėju ir „Autokaustos“ neteis. Tai, pasak mero, rimta ir miestui labai reikšminga organizacija, kurioje dirba virš 700 darbuotojų.

„Blogas padėjimas ir dorą iš kelio išveda. Kad finansinių dalykų tarp mūsų ir jų direktoriaus tokių gali būti, neįsivaizdavau. Apie Juozą buvau kitos nuomonės“, – taip apie „Autokaustos“ direktorių ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje atsiliepė V.Matijošaitis.

Blogas padėjimas ir dorą iš kelio išveda. Kad finansinių dalykų tarp mūsų ir jų direktoriaus tokių gali būti, neįsivaizdavau. Apie Juozą buvau kitos nuomonės

Paklaustas, ar žadama patikrinti visus viešuosius pirkimus, kuriuos laimėjo „Autokausta“, meras patikino, kad viešieji pirkimai yra skelbiami viešai ir nėra taip, kad vienas V.Šiliauskas juos „darytų“ – sprendžia 9 urbanistinės komisijos nariai.

V.Matijošaitis nemano, kad gali strigti nors vienas šiuo metu „Autokaustos“ vykdomas projektas Kaune. Pasak jo, objektai yra dideli, finansavimą miestas suteikia, nuolat patikrinama, kas yra užaktuota, ar įkainiai atitinka.

„Nerandame, kur tobuliau kažką galėtume padaryti (dėl viešųjų pirkimų – aut. past.)“, – patikino meras.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija

Pasiteiravus, ar suprantama tuomet, už ką V.Šiliauskas gavo kyšį, kaip jis galėjo pasitarnauti „Autokaustos“ vadovui, meras atsakė: „Nežinau. Tarpusavyje sėdėjome ir kalbėjomės – neįsivaizduoju. Neįsivaizduoju, už kokį projektą paimtas kyšis. Nėra tokių, kurie šviežiai pradėti. Peržiūrėsime. Projektuotojai irgi yra žmonės, kartais padaro klaidų. Klaidų visuose projektuose tikrai yra, bet tam yra komisija, kuri peržiūri“.

Pats jis tikino dar nesulaukęs teisėsaugos kvietimo į apklausą.

Tarpusavyje sėdėjome ir kalbėjomės – neįsivaizduoju. Neįsivaizduoju, už kokį projektą paimtas kyšis. Nėra tokių, kurie šviežiai pradėti.

Dėl atsistatydinimo pagalvos

Opozicija reikalauja mero ir jo patarėjų atsistatydinimo (opozicinių konservatorių nuomone, pagrindinius miesto vadovus turi pakeisti abejonių savo reputacija nekeliantys asmenys), tačiau paklaustas, ar tai žada daryti, jis neatsakė nei taip, nei ne: „Opozicijos teisė – reikalauti, mūsų teisė – pagalvoti. O kaip norėtumėte?“

„Norisi tikėti, kad „Vieningo Kauno“ politinėje organizacijoje yra sąžiningų žmonių, kurie tokioje precedento neturinčioje situacijoje prisiims atsakomybę ir pakeis esamą aukščiausią miesto valdžią. Šis sovietmečio gaivalu atsiduodantis kyšio paėmimo atvejis yra didžiulė gėda visam Kaunui ir kelia daugybę klausimų dėl Kauno vadovų sisteminio veikimo per visą jų valdymo laikotarpį“, – teigė opozicinės TS-LKD frakcijos narė Andrijana Filinaitė.

TS-LKD frakcija taip pat reikalauja Kauno taryboje sudaryti specialią komisiją, kuri ištirtų visus Kauno miesto savivaldybės sandorius, sudarytus su „Autokausta“ nuo pirmosios V.Matijošaičio kadencijos pradžios.

Opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje taip pat ragina pavesti Kontrolės ir audito tarnybai atlikti statybų ir susijusių darbų rangos sutarčių, Kauno miesto savivaldybės sudarytų su „Autokausta“, nepriklausomą auditą: išnagrinėti statybos ir su ja susijusių darbų eigą, atliktų darbų įforminimą, atsiradusių papildomų į pagrindinę sutartį neįtrauktų darbų teisėtumą, atliktų darbų kokybę ir finansavimo klausimus.

„Reikalaujame Kauno mero politinės atsakomybės. Meras save laiko geru ūkininku, tai negi nematė kas vyksta jo vadovaujamoje savivaldybėje. Galbūt ir nenorėjo matyti. Gal miesto vadovas, norėdamas pasiteisinti sakys, kad dabar su juo bandoma susidoroti“, – pabrėžė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė.

Anot jos, visa savivaldybės veikla ir finansai buvo nukreipti į didžiųjų projektų vykdymą.

„Vilių pažinojau seniai. Ir kaip verslininką. Ir dabar jis nebuvo taip, kad būtų numetęs savo verslus. Po darbų važiuodavo į verslus. Pažinojau jį dar prieš jam ateinant į savivaldybę“, – teigė V.Matijošaitis, patikinęs, kad pats jokių užuominų apie kyšį iš J.Kriaučiūno nėra sulaukęs.

Meras dar kartą pakartojo, kad yra nustebęs, ištiktas šoko būsenos.

Savivaldybėje atliko kratas

Kovo 9 dieną Kauno miesto savivaldybės patalpose Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdė kratas. Paaiškėjo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o „Autokaustos“ direktorius J.Kriaučiūnas – papirkimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius galimai priėmė iš bendrovės direktoriaus įspūdingo dydžio kyšį (didžiausias Lietuvos istorijoje), siekiantį 140 tūkst. eurų. Kyšis duotas už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Kyšį neva bandyta perduoti naktį iš antradienio į trečiadienį. Trečiadienio rytą įtariamųjų darbo vietose ir namuose pradėtos kratos truko 16 valandų, iš viso pas abu rasta apie 600 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Jie buvo slepiami ir slėptuvėse.

Tiek V.Šiliauską, tiek J.Kriaučiūną prokuratūra siekė suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui – dėl to ketvirtadienį kreiptasi į teismą.

Prokuroras Tomas Staniulis teigė, kad suėmimo siekiama vien jau dėl to fakto, jog ketvirtadienį V.Šiliauskas turėjo su šeima išskristi į Tenerifę, o atgalinių bilietų neturėjo. Kauno savivaldybės teigimu, administracijos direktorius atostogų paprašė kovo 4 dieną, turėjo atostogauti dvi savaites iki kovo 25-osios.

Tačiau Kauno apylinkės teismas kovo 10 dieną paskelbė kiek kitokį verdiktą – V.Šiliauskui skirtas suėmimas dešimčiai dienų.

„Atsižvelgiant į tai, kad ikiteisminis tyrimas yra tik pradėtas, į šiuo metu esančius surinktus ikiteisminio tyrimo duomenis, suėmimas nustatytinas trumpesniam terminui nei prašė prokuroras“, – rašoma teismo sprendime.

Papirkimu įtariamas „Autokaustos“ vadovas liko laisvėje – Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį atmetė prokuratūros prašymą dėl suėmimo ir skyrė verslininkui 50 tūkst. eurų užstatą (kovo 10 dieną į generalinės prokuratūros sąskaitą pinigus jau pervedė advokatų bendrija) bei intensyvią priežiūrą (tris mėnesius turės nešioti elektroninį stebėjimo įrenginį). Jis taip pat įpareigotas būti namų zonoje, neišvykti iš Lietuvos ir nebendrauti su antruoju įtariamuoju šioje byloje.

Kaip 15min teigė Kauno apylinkės teismo atstovė Vaiva Milkeraitienė, suėmimas neskirtas, nes teismas nustatė, kad ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra jokių duomenų apie tai, jog būdamas laisvėje įtariamasis planuotų daryti naujus nusikaltimus ar apie jo atžvilgiu pradėtus kitus ikiteisminius tyrimus, kas rodytų, kad įtariamasis yra linkęs nusikalsti.

Už kyšininkavimą gresia įkalinimas iki 8-erių metų, papirkimą – iki 7-erių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito