Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 18 /12:06

V.Pranckietis apie nutylėtą žemės nuomos sutartį: „Pajamos nėra, nebuvo ir nebus niekada slepiamos“

Gruodžio 15 d. 15min portalui paviešinus apie daugiau nei metus slėptą žemės nuomos sutartį tarp Viktoro Pranckiečio žmonos ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“ priklausančios UAB „Biomasės centras“, pirmadienį Seimo pirmininkas Kaune surengė spaudos konferenciją. Jos metu jis dar kartą pabrėžė, jog tai tebuvo klaida ir kad jokios pajamos niekad nebuvo slepiamos.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje V.Pranckietis kruopščiai analizavo 15min penktadienį išpublikuotą straipsnį, pateikė patikslinimus ir ne kartą pabrėžė, jog jokios pajamos, gautos iš „Agrokoncerno“ įmonės, nebuvo nuslėptos.

„Kartais žurnalistai ne taip supranta pateiktą informaciją. Netgi pavadinime yra neteisingai pateikta informacija. Neva tai mano žmona slėpė apie sandorį. Visa tai yra netiesa, nes pajamos, gautos iš žemės nuomos, buvo deklaruotos. Pajamos atskleidžiamos per pajamų deklaraciją. Straipsnyje net 5 kartus pakartotas žodis „slėpė“. Pabrėšiu, pajamos nebuvo, nėra ir niekada nebus slepiamos.

Sandoris nebuvo deklaruotas laiku. Tikrai, čia pripažįstu. Pastebėjome tai deklaruodami kitą sandorį. Kadangi pajamos visą laiką buvo deklaruotos, tad jokio intereso slėpti negali būti. Suprantu, jog tai mano klaida. Pripažįstu. Mes patys tą klaidą pastebėjome pirmi ir ištaisėme. Deklaravome. Žurnalistai pastebėjo ją tik po dar trijų savaičių. Bet būčiau buvęs dėkingas, jog VTEK Prevencijos skyrius šią klaidą būtų pastebėję anksčiau ir man pranešęs“, – spaudos konferencijoje teigė V.Pranckietis.

Jis patikino, jog ši žemė, dėl kurios nuomos ir kilo skandalas, jis paveldėjo iš senelių. Jos dalį nuo 2011 m. Pranckiečių šeima nuomojo UAB „Radviliškio agrocentrui“. Nuo 2014 m. 37,85 hektaro šios žemės jie jau nuomojo UAB „Biomasės centrui“. Pasibaigus senesnei sutarčiai, nauja sudaryta 2016 m. Sutarčių, pasak Seimo pirmininko, terminas nebuvo numatytas ilgesniam laikui, nes kainos kito.

„Palyginimui galėčiau pasakyti, kad Radviliškio rajone kainos už hektarą yra nuo 120 eurų per metus iki 178 eurų. Mes gauname 131 eurą. Norėčiau gauti daugiau, bet niekas neduoda. Noriu patikslinti, jog per metus iš šio sandorio mūsų šeima gauna 4 182,42 Eur“, – patikino V.Pranckietis.

Nuomonę išsakė jis ir dėl paties teikto Dirvožemio įstatymo projekto, galimai naudingo „Agrocentrui“.

„Pabrėšiu, jog projektui nepritarta iškart po jo pateikimo. Jis nebuvo svarstytas toliau“, – patikino Seimo vadovas.

Pasak jo, dėl to projekto būtų ypač sumažintas mineralinių trąšų naudojimas. Todėl nesuprantama, kaip būtų tas projektas naudingas mineralinių trąšų pardavėjams.

„Esu pasirengęs prisiimti atsakomybę ir atsakyti įstatymų nustatyta tvarka. Komisijai dar nesame pateikę atsakymų. Paprašysiu, kad išaiškintų, kad gal dar turime kokių sandorių, kuriuos reiktų deklaruoti. Aš jau nežinau. Gal kreiptis į žentus, anūkus, dukras, gal kas dar kokį turi privatų interesą, kurio nesuprantu, kad reiktų deklaruoti“, – teigė V.Pranckietis.

Nuomonę šia tema išdėstė ir „valstiečių“ lyderis bei „Agrokoncerno“ vadovas R.Karbauskis. Anot jo, visi Seimo nariai deklaruoja pajamas ir mokesčius sumoka.

„Visi padarome klaidų. Nemanau, kad tai padaryta specialiai. Mokesčiai sumokėti. Klaida bus pataisyta. Tai bus dar vienas mums visiems perspėjimas, kad reikia būti atidiems. Man nėra žinomi visi „Agrokoncerno“ sandoriai. Jų yra daug“, – teigė R.Karbauskis.

15min gruodžio 15 d. paskelbė, jog R.Karbauskio verslas – UAB „Biomasės centras“, viena iš daugybės žemės ūkio sektoriuje veikiančių „Agrokoncerno“ įmonių – jau daugiau nei metus nuomojasi beveik 38 hektarus Seimo pirmininko žmonai Irenai Pranckietienei priklausančios žemės Rokiškio rajone, bet politikas tai prisiminė tik prieš kelias savaites. Nuomos santykiai prasidėjo 2016 m. lapkričio 16 d. – dvi dienos po to, kai V.Pranckietis tapo parlamento vadovu. I.Pranckietienė iš „Agrokoncerno“ įmonės už tai gauna beveik po 5 tūkst. eurų per metus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Iš pradžių V.Pranckiečio komanda prisiekinėjo, kad Seimo pirmininkas viską atskleidė laiku, esą tai padaryta daugiau nei prieš metus, nepažeidžiant įstatymo reikalavimų, bet tai nebuvo tiesa. Galiausiai pateikta kitokia pozicija – įvyko „klaida“. Kaip aiškino V.Pranckiečio sekretoriatas, iš tiesų ryšys su UAB „Biomasės centras“ deklaruotas tik prieš mėnesį. Pabrėžta, jog visos pajamos, gautos iš šio pavėluotai nurodyto žemės nuomos sandorio, atsispindi metinėse pajamų deklaracijose. Pažadėta, jog artimiausiu metu padarytos klaidos bus ištaisytos.

Kadangi pagal galiojantį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, 3 tūkst. eurų viršijančius sandorius politikai privalo deklaruoti per 30 kalendorinių dienų nuo naujų aplinkybių atsiradimo, šią savaitę V.Pranckiečio „klaidos“ rimtumą turėtų vertinti etikos sargai.

15min išsiaiškino ir tai, kad piniginiai santykiai Pranckiečių šeimą su R.Karbauskio verslu siejo ir iki 2016 m. rudens, bet V.Pranckietis to nedeklaravo. Kiek laiko „neapdairiai“ tylėta apie pinigus iš „Agrokoncerno“ įmonės, Seimo pirmininkas neįvardija.

Be to, su R.Karbauskio verslu piniginiais ryšiais susisaistęs Seimo pirmininkas teikė mažiausiai vieną įstatymo projektą, kuris galėjo turėti įtakos „Agrokoncerno“ veiklai. Įstatymo projektas sulaukė daugybės kritikos ir buvo atmestas, nepalaikant netgi daugumai „valstiečių“. Vis dėlto projekte buvo labai konkrečių nuostatų, susijusių su „Agrokoncerno“ plėtojamais verslais, dėl kurių abejonių kėlė ir Seimo Teisės departamentas.

Pranckiečiai kartu valdo didelius žemės plotus, kurių vertė siekia apie 138 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai