Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17 /14:46

V.Pranckietis graso antradienį į darbotvarkę neįtraukti klausimo dėl jo atstatydinimo

Seimas nutarė perbalsuoti dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atšaukimo iš pareigų, tačiau pats V.Pranckietis sako neįtrauksiantis šio klausimo į artėjančio antradienio darbotvarkę. Anot jo, pagal Seimo statutą balsavimas dėl pareigūno atleidimo galimas tik vienas per sesiją. Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė V.Pranckiečio norui reiškia nepritarimą.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tuo metu, kai Seimas sprendė, ar reikia perbalsuoti dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš pareigų, Seimo pirmininkas sukvietė susirinkti Seimo valdybą.

Seimo valdybos posėdyje dalyvavo septyni nariai iš devynių – nepasirodė valdantieji „socialdarbiečiai“ Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė.

„Po ilgų diskusijų valdybos buvo vieninga nuomonė – statute yra aiški norma parašyta – balsuoti dėl atšaukimo galima vieną kartą per vieną sesiją“, – teigė Seimo pirmininkas.

Seimo statutas nurodo, kad „Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną“.

Tačiau ten taip pat yra kita, bendresnio pobūdžio norma: „Posėdžio pirmininko sprendimu arba frakcijos reikalavimu, kurį paremia ne mažiau kaip 1/3 posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, gali būti pakartotas balsavimas, po kurio buvo pareikštas nepasitikėjimas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Būtent remdamasi ja „valstietė“ Agnė Širinskienė paprašė Seimo leisti perbalsuoti dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš pareigų, kai prieš tai buvo išreikštas nepasitikėjimas balsų skaičiavimo komisija.

V.Pranckietis reikalavimą perbalsuoti pavadino neteisėtu: „Jis yra neteisėtas reikalavimas ir negali būti tokio.“

Seimo pirmininkas sakė antradienį Seimo valdybos posėdžio metu sieksiantis, kad klausimas į darbotvarkę nebūtų įrašytas.

„Klausimo neįrašysiu“, – nurodė jis ir pridūrė, kad paskui Seimo valdyboje nusišalins nuo pirmininkavimo, nes klausimas susijęs su juo.

„Bet nežinau, koks pirmininkas galėtų teikti neteisėtą prašymą, kad būtų įrašyta į darbotvarkę“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Seimo valdyba bendru sutarimu priėmė sprendimą neleisti perbalsuoti dėl jo atšaukimo iš pareigų, tikino V.Pranckietis, tačiau jo pavaduotojos, „valstietės“ R.Baškienės komentaras leidžia tuo abejoti.

„Mums kilo abejonė, ar toje pačioje sesijoje Seimo pirmininko atstatydinimas gali būti vykdomas antrą kartą. Statuto 218 straipsnis kalba kitaip, todėl aš ir keliu klausimą ir prašysiu Teisės departamento išaiškinimo“, – nurodė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Rima Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Rima Baškienė

Iki antradienio, anot jos, bus sulaukta teisininkų išaiškinimo.

Pažymėjus, kad V.Pranckietis jau pareiškė į antradienio darbotvarkę neįtrauksiantis klausimo dėl perbalsavimo, R.Baškienė tokiam norui paprieštaravo.

„Esmė yra ta, kad jeigu Seimas jau dabar nubalsavo, tai ne vieno Seimo nario, o Seimo daugumos noras, pageidavimas, reikalavimas įtraukti į darbotvarkę [...]. Įrašyti į darbotvarkę, manau, mes privalėsim“, – teigė ji.

Seimas, nelaukdamas etikos sargų išaiškinimo, ketvirtadienį balsų dauguma priėmė sprendimą kitą savaitę perbalsuoti dėl V.Pranckiečio atleidimo iš pareigų. Pirmąjį kartą balsavimas žlugo – jame dalyvavo tik 11 parlamentarų, valdantieji, planavę šį balsavimą ketvirtadienį, paliko salę.

Siekiant atšaukti iš pareigų Seimo pirmininką, už tai turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Antradienį, kaip pripažino „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, tokio skaičiaus balsų nebūtų buvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito