Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

V.Rupšys tikisi, kad pilnas perkamų HIMARS sistemų pajėgumas bus pasiektas iki 2027-ųjų

Lietuvos įsigyjamos HIMARS sistemos pilną kovinį pajėgumą turėtų pasiekti iki 2027 metų, sako kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.
Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Lietuva perka reaktyvines salvines sistemas HIMARS. Tikimės, kad iki 2027 metų bus pasiektas pilnas kovinis pajėgumas“, – spaudos konferencijoje šeštadienį sakė V. Rupšys.

„Bendradarbiavimas su JAV prisidės apmokant personalą, kuris vykdys šią sistemą, rengs instruktorius, ir pilnai integruojant HIMARS sistemas į Lietuvos kariuomenę“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuva 2021 metų pabaigoje pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su JAV dėl aštuonių HIMARS sistemų įsigijimo. Pirmieji sistemų pristatymai numatyti 2025 metais.

V. Rupšys šeštadienį susitikęs su Jungtinių Valstijų (JAV) Sausumos pajėgų štabo viršininku generolu Randy George'u (Rendi Džordžu) taip pat aptarė Lietuvos nacionalinės divizijos pajėgumų kūrimą ir plėtrą, tolesnį JAV sausumos pajėgų buvimą Lietuvoje.

Kariuomenės vadas pabrėžė, kad kuriant Lietuvoje diviziją ypatingai svarbi JAV patirtis bei ekspertizė.

„Tikimės bendradarbiauti remiant divizijos valdymo elementą, ką ir dabar jau darome, su kariais iš JAV iš Sausumos pajėgų, vystant įgalintojus, vykdant ginklų sistemų ir žmogiškųjų išteklių plėtrą“, – sakė V. Rupšys.

Pėstininkų divizija bus plėtojama steigiant naujus, stiprinant esamus Lietuvos kariuomenės karinius vienetus.

Lietuvos kariuomenėje siekiant greičiau kurti diviziją bei iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui gynybos finansavimą politikai nori didinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Tęsime rotaciją ir pratybas“

JAV Sausumos pajėgų štabo viršininkas generolas R. George'as dėkojo Lietuvai už bendradarbiavimą nuo 2019-ųjų šalyje rotuojant amerikiečių batalionus.

„Tikrai vertiname viską, ką Lietuva padarė pagerindama treniruočių vietas ir padėdama čia esantiems mūsų kariams“, – spaudos konferencijoje sakė R. George'as.

Gegužę krašto apsaugos ministrui Laurynui Kasčiūnui pareiškus, kad amerikiečių batalionas Lietuvoje liks neterminuotam laikui, R. Geoge'as pabrėžė, jog JAV šalyje toliau tęs rotacijas bei pratybas.

„Kas mums yra labai svarbu, tai daugiau galimybių užtikrinti tolesnį mūsų pajėgumų pasirengimo gerinimą, todėl matau, kad mes ir toliau čia tęsime rotaciją ir pratybas“, – sakė JAV Sausumos pajėgų vadas.

„Mes esame čia ir mūsų santykiai, įsipareigojimas NATO, kuris yra stiprus kaip niekad, ir toliau tęsis“, – pridūrė jis.

Paklaustas dėl rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo Lietuvoje, jis teigė, kad dėl to sprendimai bus priimami NATO viduje.

„Žinau, kad šis pokalbis vyksta NATO, žinau, kad gali būti dislokuotos oro gynybos pajėgos, ir mes tikimės taktinio lygio oro gynybos pajėgumų mūsų vienetų viduje, tačiau šie sprendimai bus priimami NATO viduje“, – sake R. George'as.

Lietuva jau kurį laiko prašo NATO sąjungininkų rotuoti antžemines oro gynybos sistemas įgyvendinant pernai sutartą regioninį rotacinį oro gynybos modelį. Tokią galimybę Lietuva yra aptarusi su JAV, Vokietija, Švedija, Nyderlandais, Italija, Graikija, kitomis valstybėmis.

Nyderlandai kovo pabaigoje paskelbė, kad kelioms savaitėms atsiųs į Lietuvą ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius