Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10 /12:31

V.Ušackas: brolis padarė avariją ne dėl girtumo, bet insulto, o tėvuko vos neištiko infarktas

Pedagogės Laimos Ušackienės žūties avarijoje aplinkybės virsta tikru detektyvu, apipintu versijomis ir interpretacijomis. Per eismo nelaimę Ukmergėje 86 metų mamos netekęs eksdiplomatas Vygaudas Ušackas papasakojo, kad visureigį vairavusį brolį Eugenijų ištiko insultas, o žinią apie senolės žūtį ir galimą sūnaus girtumą kelyje vakare išgirdusiam 90-mečiui Raimundui Ušackui vos nesustojo širdis.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Nijolės Stundžienės / Ukmergės rajono laikraščio „Gimtoji žemė“ / gzeme.lt nuotr.

Motinos gedintis ir rūpesčių dėl brolio sveikatos prislėgtas buvęs garsus politikas Vygaudas Ušackas ketvirtadienį 15min pranešė, kad išvakarėse Ukmergėje įvykusi avarija jam tampa suprantamesnė.

Vis dėlto į kai kuriuos esminius klausimus vyras atsakymo dar negauna. Pavyzdžiui, V.Ušackui neaišku, kaip galėjo būti nustatytas jo brolio apsvaigimas, jei po avarijos vairuotojas buvo netekęs sąmonės?

Tuo metu Ukmergės rajono policijos komisariato atstovai 15min užtikrino, kad apie jokias klaidas ar sąmokslo teorijas šiuo atveju kalbėti nėra pagrindo. Esminė pareigūnų versijos detalė – įtariamojo avarijos kaltininko blaivumas buvo tikrinamas ne įvykio vietoje, o medicinos įstaigoje.

Policija patvirtino, kad avarijos vietoje, kai ugniagesiai ištraukė vairuotoją iš mašinos, E.Ušackas iš tiesų buvo nesąmoningas ir į alkoholio matuoklį, žinoma, nepūtė.

Suprasti akimirksniu

  • Pirminiais policijos užfiksuotais tyrimo duomenimis, spalio 9 d. apie 13 val. 50 min. Ukmergėje, S.Daukanto g., automobilis „Honda CR-V“, vairuojamas neblaivaus (1,28 prom. alkoholio) E.Ušacko (gim. 1956 m.), nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į medį.
  • Eismo įvykio metu žuvo keleivė Laima Ušackienė (g. 1932 m.) bei sužalotas vairuotojas, kuris dėl įvairių kūno sužalojimų paguldytas į ligoninę.

Anot Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos poskyrio specialistės Ukmergėje Astos Krogertienės, vairuotojo girtumas tikrintas ligoninėje.

„Avarijos metu, kai ugniagesiai ištraukė iš automobilio, vairuotojas iš tiesų buvo nesąmoningas. Jis buvo atvežtas į ligoninę, ten atgavo sąmonę“, – pasakojo policijos atstovė.

Atstovės teigimu, jis neprieštaravo papūsti į alkoholio matuoklį, kuris parodė lengvą girtumo laipsnį. Tuomet tyrimui paimtas kraujo mėginys, duomenys kol kas nėra gauti.

Šiuo metų tyrimą dėl avarijos atlieka Vilniaus apskrities Kelių policijos valdyba.

V.Ušackas 15min teigė iš brolį gydančių medikų gavęs patikimų žinių, jog avarija tikriausiai įvyko ne dėl vairuotojo apsvaigimo, o staigaus sveikatos pablogėjimo. Apskritai, sąmonę visureigį vairavęs E.Ušackas prarado ne nuo smūgio į medį, o dėl to, kad galvoje plyšo kraujagyslė. Šiai traumai įvykus, vairuotojo sąmonė aptemo, ir nesuvaldytas automobilis nulėkė nuo gatvės važiuojamosios dalies.

Brolis tik tai ir prisimena – kad jis važiavo ir jam staiga akyse juoda pasidarė.

V.Ušackas pasakojo, kad jo 63 metų brolis Eugenijus dirbo profesionaliu vairuotoju. Vyras puikiai suprato, kad alkoholis ir vairavimas nesuderinami, apskritai, svaigalus vyriškis visuomet vartodavo saikingai. V.Ušackas po nelaimės kalbėjo ir su 90-mečiu savo tėvu, pastarasis teigė matęs, kaip motiną į ligoninę susiruošęs vežti Eugenijus sėda prie „Honda“ visureigio vairo – jokių abejonių dėl sūnaus blaivumo tėvui nekilo.

Nuotraukos iš V.Ušacko „Facebook“ profilio ir 15min archyvo/Asociatyvi iliustracija: E.Ušackas ir avariją patyręs „Honda C-RV“ visureigis
Nuotraukos iš V.Ušacko „Facebook“ profilio ir 15min archyvo/Asociatyvi iliustracija: E.Ušackas ir avariją patyręs „Honda C-RV“ visureigis

„Mes jau ir tiesiogiai su broliu kalbėjom. Jis tik tai ir prisimena – kad jis važiavo ir jam staiga akyse juoda pasidarė“, – sakė V.Ušackas. 15min pašnekovas pridūrė, kad brolis vis dar reanimacijoje, jo sąmonė tai dingsta, tai vėl atsiranda. Dėl sunkios būklės pacientui net nesakoma, kad per avariją žuvo mama.

„Šiandieną ir su gydytojais kalbėjom. Skyriaus vedėjas patvirtino, kad tai buvo kraujagyslės trūkis, aneurizma. Išsiliejo į smegenis kraujas ir, kaip to pasekmė, prarado sąmonę jis prie vairo. O tuomet ir įvyko avarija. Gydytojai būtent taip išaiškino – kad netikėti sveikatos negalavimai buvo avarijos priežastis“, – kalbėjo V.Ušackas.

Iš ko kilo painiava ir abejonės, kad vairuotojas, po avarijos buvęs nesąmoningas, pats sugebėjo papūsti į alkoholio matuoklį? Versiją apie tai, kad jo brolis tikrintas ne gatvėje po avarijos, o tik nuvežtas į ligoninę, V.Ušackas išgirdo tik iš 15min žurnalisto.

„O man po įvykio ne taip buvo papasakota. Man sakė, kad jis pūtė vietoje“, – stebėjosi V.Ušackas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

„Kai netrukus po avarijos perskaičiau žiniasklaidoje antraštes, aš pats paskambinau policininkui, ir jis man pranešė tiesiai iš įvykio vietos. Klausiau, iš kur jūs žinote, ar darėte kraujo tyrimus? Sakė, ne, jis mums įpūtė. Tai mane labai smarkiai nustebino, kaip nepatikrintos žinios iškart skrenda į antraštes. Todėl jau šiandien skambinau į ligonines, tai medikai sakė, kad kraujas paimtas ir išsiųstas tyrimams į Vilnių, o rezultatai bus tik už kelių dienų“, – ketvirtadienį 15min pasakojo V.Ušackas.

Tėvukas nieko nežinojo, o vakare per televiziją pamatė tą versiją apie brolio girtumą, tai ir pats infarkto vos negavo.

Pašnekovas sakė suprantantis, kad jų šeimos emocingai keliami klausimai gali atrodyti kaip gynyba, tačiau buvęs diplomatas teigė norintis vadovautis patikrintais faktais ir viliasi atsakingumo iš visų.

„Tėvukas nieko nežinojo, o vakare per televiziją pamatė visą tą versiją apie brolio girtumą, tai ir pats infarkto vos negavo“, – teigė V.Ušackas.

Jis dar papasakojo, kad neatmestina versija, jog alkoholio brolio iškvėptame ore galėjo būti nuo jo vartotų vaistų: „Pastaruoju metu jis tikrai sirgo. Sekmadienį mes grįžome iš Pakruojo, nupirkau broliui lauktuvių alaus, tačiau jis atsisakė, sakė, negaliu, nes vaistus vartojo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito