Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 08

V.Adamkus: Lietuva parodė, kad Europa jai nelabai rūpi

Prezidentas Valdas Adamkus sakė esąs nusivylęs rinkimų į Europos Parlamentą (EP) rezultatais ir ypač piliečių vangumu. Anot jo, itin mažas rinkėjų aktyvumas, vos perkopiantis penktadalį visų rinkėjų, rodo lietuvių abejingumą europiniams reikalams.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Valdas Adamkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Man nusivylimas savotiškai ta prasme, kad Lietuva ir Slovakija praktiškai parodė, kad Europa mums nelabai rūpi, kad praktiškai be Europos Sąjungos galime gyventi. O teisintis, kad buvo treti rinkimai, per daug jų, niekam neįdomu buvo – man atrodo, tai savęs apgaudinėjimas. Tikrai, kad daugeliui Lietuvos žmonių tas klausimas neaktualus, ir tai parodo rezultatai“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidentas Valdas Adamkus.

Paklaustas, ar nusivylė partijomis, ar rinkėjais, V.Adamkus teigė negalįs daryti tokių vertinimų, tačiau daugiau kritikos pažėrė partijoms, kurios esą nepakankamai išaiškino žmonėms EP rinkimų svarbos.

Aš esu tikras, kad net tas 20 proc. ėjusių rinkti buvo partiečiai, nesvarbu kas – lis, snigs – gavo įsakymą: „einam ir balsuojam“, – V.Adamkus„Čia negali sakyti – partijos ir rinkėjai. Partijos yra atsakingos už tai, kad jos padarė ne daug ką rinkėjams išaiškinti, nes aš esu tikras, kad net tas 20 proc. ėjusių rinkti buvo partiečiai, nesvarbu kas – lis, snigs – gavo įsakymą: „einam ir balsuojam.“ O visi likusieji, plius virš dvidešimties tie keli procentai susidarę, ėjo, manau, net nežinodami, bet eidami iš pilietinės pareigos“, – sakė V.Adamkus.

Paklaustas, ar rinkimų rezultatus laiko valdančiųjų, ar opozicijos pergale, V.Adamkus nesiėmė svarstyti ir buvo lakoniškas: „Manau, partijos iškėlė geriausius, ką turėjo, ką turime, tą turime –pamatysime.“

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, sekmadienį vykusius EP rinkimus laimėjo premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Už ją balsavo 26,10 proc. rinkėjų. Partija gaus 4 mandatus EP.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija surinko 18,14 proc. atėjusių balsuoti piliečių balsų. Socialdemokratai EP turės 3 savo atstovus.

Trečioje vietoje likusi partija „Tvarka ir teisingumas“ gavo 11,92 proc. balsų ir gaus 2 mandatus.

Po vieną mandatą gauti Darbo partija (8,58 proc. rinkėjų balsų), Lietuvos lenkų rinkimų akcija (8,24 proc.) ir Liberalų sąjūdis (7,16 proc.).

Kitos EP rinkimuose dalyvavusios partijos neįveikė rinkimų barjero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai