Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 13

VAAT išnagrinėjo Vyriausybės kanceliarijos ir ŽEIT ginčą dėl 15min žurnalistų feisbuko įrašų

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) išnagrinėjo administracinę bylą pagal Vyriausybės kanceliarijos skundą Žurnalistų etikos inspektoriui dėl sprendimo, kuriuo buvo pripažintas nepagrįstu pareiškėjos skundas dėl 15min žurnalistų socialiniame tinkle paskleistos informacijos, panaikinimo ir įpareigojimo priimti naują sprendimą. Apie tai skelbiama VAAT išplatintame pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus apygardos administracinis teismas
Vilniaus apygardos administracinis teismas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybės kanceliarija kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti kaip nepagrįstą šių metų kovo 13 d. Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimą. Šiuo sprendimu Žurnalistų etikos inspektorius, išnagrinėjęs pareiškėjos skundą, priėjo išvadą, kad 15min žurnalistai Šarūnas Černiauskas ir Dovydas Pancerovas feisbuko asmeninėse paskyrose paskelbę informaciją apie Vyriausybės svarstymus ir pavedimus Kultūros ministerijai dėl „žiniasklaidą prižiūrinčių institucijų sujungimo į vieną darinį“, neperžengė saviraiškos laisvės ribų, todėl pripažino Vyriausybės kanceliarijos skundą nepagrįstu.

Vyriausybės kanceliarija nesutinka su Žurnalistų etikos inspektoriaus nuomone, kad šie žurnalistai veikė sąžiningai ir nepažeidė įstatymo, paskelbdami, pasak kancerliarijos, nepatikrintą informaciją ir nesiimdami priemonių ją paneigti. Vyriausybės kanceliarija prašo teismo įpareigoti Žurnalistų etikos inspektorių priimti naują sprendimą, pripažįstant, kad šie žurnalistai pernai gruodžio 3 d. ir 4 d. feisbuke paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendimą šioje administracinėje byloje skelbs rugpjūčio 19 d.

Ginčijami socialinio tinklo įrašai buvo susiję su žinia, kad premjeras Saulius Skvernelis atleido tris ministrus. Žurnalistai, komentuodami šį įvykį savo asmeninėse feisbuko paskyrose, išsakė nuomonę apie galimas premjero ir Kultūros ministerijos konflikto priežastis. D.Pancerovas parašė, kad politikos užkulisiuose kalbama, jog Vyriausybė svarsto sujungti žiniasklaidą prižiūrinčias institucijas į vieną, bet Kultūros ministerija nesiėmė vykdyti tokių planų. Panašų komentarą savo asmeninėje feisbuko paskyroje paskelbė ir Š.Černiauskas.

Netrukus po to Vyriausybė savo oficialioje interneto svetainėje patalpino pranešimą, esą, žurnalistai feisbuke paskelbė melagingą ir tikrovės neatitinkančią informaciją. Tačiau vėliau dvi žurnalistų priežiūros institucijos – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba ir Visuomenės informavimo etikos komisija – priėmė žurnalistams palankius sprendimus, jokių pažeidimų nenustatė ir Vyriausybės kanceliarijos skundus prieš žurnalistus atmetė kaip nepagrįstus.

Vyriausybės kanceliarija savo skunde teismui rašo, kad inspektorius nepagrįstai nepripažino šių asmenų pažeidusių įstatymą. O šaltiniai, kuriais rėmėsi žurnalistai, įskaitant ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininką Dainių Radzevičių, pasak kanceliarijos, yra nepatikimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas