Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 29

Vadovavimą NATO oro policijos misijai iš ispanų perima vengrų kariai

Vengrijos karinių oro pajėgų kariai penktadienį perims vadovavimą NATO oro policijos misijai iš Ispanijos karinių oro pajėgų karių.
LK SOP pratybos ,,Liepsnojantis kalavijas 2022“
Naikintuvas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonija vyks Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Joje dalyvaus krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška, Vengrijos gynybos ministras Kristofas Szalay-Bobrovniczky, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, Vengrijos kariuomenės vadas Romuluszas Ruszin-Szendi ir kiti.

Iki šiol Lietuvoje misiją stiprinusios Čekijos karinės oro pajėgos lieka tęsti ją dar dviem mėnesiams.

Būsimoji NATO oro policijos misija – jau 60-oji. Jai vadovausiantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai atvyksta su keturiais naikintuvais „JAS 39 GRIPEN“. Vengrai oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus trečią kartą, Baltijos šalių oro erdvę jie saugojo ir 2015 bei 2019 metais.

Misiją baigiantys Ispanijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su aštuoniais naikintuvais F-18. Misijoje dalyvavo apie 200 karių.

Misiją sustiprinę ir dar du mėnesius stiprinsiantys Čekijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvę saugo su penkiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Iš viso misiją sustiprina apie 130 čekų karių.

NATO oro policijos misijos sustiprinimą iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje su „Eurofighter“ naikintuvais vykdys Vokietijos karinės oro pajėgos. Tuo metu Italijos karinės oro pajėgos savo „Eurofighter“ naikintuvais stiprins misiją iš Lenkijos karinių oro pajėgų bazės Malborke.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai pastaruoju metu ne tik kyla atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles tarptautinėje erdvėje virš Baltijos jūros pažeidusius Rusijos karinius orlaivius, bet ir patruliuoja palei Baltijos šalių oro erdvės sieną su Rusija ir Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas