Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 07

Vaikai iš inkubatorių? Pyksta per anksti – dirbtinės gimdos dar nenaudojamos

Internete paskelbtas vaizdo įrašas apie dirbtines gimdas, kurios leistų vienoje laboratorijoje „gimti“ iki 30 tūkst. kūdikių per metus, sulaukė kritikos lavinos. Komentatorius papiktino ne tik būdas dirbtinai auginti žmones, bet ir galimybė išvengti nėštumo nemalonumų bei gimdymo skausmų. Bet tokia reakcija – be pagrindo, mat šis projektas yra tik koncepcija, sumanyta vieno mokslo komunikuotojo ir dar neįgyvendinama.
„EctoLife“
„EctoLife“ / „YouTube“/Ekrano nuotr.

„Karjeristės plos rankomis“

Prieš kelias savaites viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo kone 9 min. trukmės vaizdo įrašu, kuriame rodoma daugybė eilėmis išrikiuotų kūdikių.

Kai kurie iš jų panašūs į embrioną vienoje ar kitoje nėštumo stadijoje, net ir susirietę tokia poza, kiti – jau į naujagimius. Bet visi mažyliai guli kiaušinio formos uždaruose permatomuose konteineriuose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dirbtinės gimdos socialiniuose tinkluose sulaukė kritikos, be kita ko, ir dėl to, kad padėtų moterims išvengti gimdymo skausmų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dirbtinės gimdos socialiniuose tinkluose sulaukė kritikos, be kita ko, ir dėl to, kad padėtų moterims išvengti gimdymo skausmų

Tarp jų vaikšto kostiumais nuo viršugalvio iki pirštų galų apsirengę žmonės, matyti daug įvairių įrenginių, tad patalpa primena laboratoriją, kur vyksta sudėtingi ir gal net pavojingi procesai.

„Pasakyk „Sudie“ nėštumui, gimdymo skausmams ir be jokio streso ateik į „EctoLife“! Žmonijos ferma... – pakomentavo filmuku pasidalijusi moteris. – Supykino žiūrint... Nužmogėjimas... Gal ir gerai, kad naikina... Neverti egzistuoti.“

Tai greičiausiai yra užuomina apie sąmokslo teoriją, ypač išpopuliarėjusią pandemijos metu, esą vakcinomis nuo COVID-19 ar esą laboratorijoje sukurtu SARS-CoV-2 siekiama išnaikinti ar bent sumažinti žmoniją.

Taip pat skaitykite: Vakcinų skeptikai gąsdina jų poveikiu: pasauliniai karai – tik filmukai apie Mikimauzą

Panaši ir lygiai taip pat aktyviai platinama sąmokslo teorija – esą šis užkratas ir skiepai nuo jo buvo sugalvoti siekiant užvaldyti pasaulį.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Po filmuku pasirodė nemažai panašių replikų. „Ooooo, labai daug dabar tokių „mamyčių“, kurioms 9 mėn. nėštumo – tikras pragaras“, – sureagavo viena komentatorė.

Įrašo autorė jai pritarė: „Apie tą patį pagalvojau... Kaip plos rankomis visos karjeristės, feministės ir kitos -istės. Kaip patogu ir negadina figūros ir laiko neatima. Tobula.“

Kitas komentatorius atkreipė dėmesį, kad „pirmi inkubatoriai su kūdikiais buvo eksponuoti (pasaulinėje) Berlyno parodoje 1896 metais. Po to – 1901 m. Bafale JAV. <…> Noriu pasakyt, jog tai – ne naujiena… Tarp mūsų, įtariu, jau vaikšto daug tokių, kurie nėra jautę motinos meilės…“

Gimimas – vienu mygtuko paspaudimu

Pastarasis komentatorius turėjo omeny inkubatorius – permatomos dėžės pavidalo prietaisus, į kuriuos paguldomi neišnešioti ar nusilpę naujagimiai.

Vaizdo įraše kalbama apie „EctoLife“ – šį pavadinimą paminėjo juo pasidalijusi internautė, jis matomas ir kai kuriuose kadruose – „pirmąją pasaulyje dirbtinę gimdą“, kurioje embrionas auga iki to laiko, kai turi gimti.

„EctoLife“ leidžia nevaisingai porai susilaukti kūdikio ir tapti tikrais savo atžalų biologiniais tėvais, – filmuke reklamuojama naujovė. – Tai – puikus sprendimas moterims, kurioms dėl vėžio ar kitų komplikacijų buvo chirurgiškai pašalinta gimda. Naudojant „EctoLife“, priešlaikiniai gimdymai ir cezario pjūviai bus praeitis.“

Unsplash.com nuotr./Gimdymas
Unsplash.com nuotr./Gimdymas

Šis prietaisas esą sukurtas padėti šalims, kuriose sparčiai mažėja gyventojų, pavyzdžiui, Japonijai, Bulgarijai, Pietų Korėjai ir pan.

Filmuke pasakojama ne apie vieną prietaisą, o apie įstaigą, kurioje įrengtos 75 visapusiškai aprūpintos laboratorijos. Kiekvienoje iš jų gali būti iki 400 auginimo „kokonų“ – dirbtinių įsčių. Viename pastate per metus gali būti užauginama iki 30 tūkst. kūdikių.

Kiekvienas „kokonas“ esą sukurtas taip, kad atkartotų tikslias sąlygas, egzistuojančias gimdoje. Mažyliai aprūpinami reikiamomis maistinėmis medžiagomis ir deguonimi. Yra net dirbtinė virkštelė ir skysto tirpalo, atstojančio amniono skystį, kuris supa embrioną įsčiose. Tik čia esą išvengiama infekcijų ir mikrobų.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„EctoLife“ sumanytojas įsitikinęs, kad ateityje ne vien nevaisingos poros vaikų galės susilaukti tokiu būdu
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„EctoLife“ sumanytojas įsitikinęs, kad ateityje ne vien nevaisingos poros vaikų galės susilaukti tokiu būdu

Kiekvienas įrenginys aprūpintas jutikliais, padedančiais stebėti kūdikio gyvybinius požymius (širdies plakimą, temperatūrą, kraujospūdį, kvėpavimo dažnį, prisotinimą deguonimi), specialioje programėlėje galima sekti vystymosi pažangą ir ja dalytis su kitais.

Kadangi kūdikiai gali atpažinti kalbą, specialios įrangos pagalba galima su jais šnekėti, dainuoti ar groti muziką. Apsirengus specialų kostiumą, tariamai net galima pajusti jo spyrius įsčiose.

123rf.com nuotr./Nėščiosios echoskopija
123rf.com nuotr./Nėščiosios echoskopija

Vienintelis „tikras“ dalykas šiame procese turėtų būti pats kūdikio pradėjimas, atliekamas lyg dirbtinio apvaisinimo atveju in vitro būdu (mėgintuvėlyje). Tai esą leistų ne tik atsirinkti genetiškai pranašesnį embrioną, bet ir jį modifikuoti, parenkant norimą akių bei plaukų spalvą, odos atspalvį, fizinę jėgą, ūgį, net intelekto lygį, taip pat – „ištaisyti“ genus, perduodančius paveldimas ligas.

Toks kūdikis turėtų gimti po vieno mygtuko paspaudimo. Siekiant užtikrinti skaidrumą, žadama po to nemokamai atlikti DNR testą tėvystei patvirtinti.

Išsigelbėjimas nevaisingoms poroms?

Vaizdo įrašas minėtoje paskyroje „Facebook“ jau peržiūrėtas 15 tūkst. kartų. Juo aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose (čia, čia).

Internete galima rasti ne tik vaizdo įrašų, bet ir pranešimų apie „EctoLife“ (čia, čia, čia). Apie šią technologiją rašė ir žinomos britų žiniasklaidos priemonės: „The Daily Mirror“, „Metro“, „Huffington Post“.

VIDEO: "EctoLife": dirbtiniu būdų auginamų kūdikių koncepcija

Pastarąjį šimtmetį vaisingumo rodikliai pasaulyje krito (maždaug 50 proc. per pastaruosius 70 metų), todėl mokslininkai net ėmė kalbėti apie „pasaulinę nevaisingumo krizę“. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 15 proc. reprodukcinio amžiaus porų visame pasaulyje susiduria su nevaisingumo problema.

Tad panašios dirbtinės gimdos ne vienai porai, norinčiai susilaukti atžalų, galėtų tapti išsigelbėjimu. Kai kurie specialistai pripažįsta, kad techniškai tokiu būdu susilaukti vaikų gali būti įmanoma.

„Teoriniu požiūriu tai įmanoma, – „Huffington Post“ sakė Karaliaus koledžo Londone akušerijos profesorius Andrew Shennanas. – Tai – tik tinkamos aplinkos su „kuru“ bei deguonimi sukūrimo klausimas, ir manau, kad technologijos yra tam, kad būtų galima tai pasiekti.

Yra daug pavyzdžių, kai kūdikiai gimsta itin anksti ir yra labai gerai prižiūrimi inkubatoriuose, o tai yra labai naivi to, apie ką jūs kalbate, forma, ir jie maitinami vamzdeliais.“

Dirbtines gimdas kuria seniai

Tačiau dirbtinės gimdos dar nenaudojamos – jų kol kas apskritai nėra. Vaizdo įrašas, kuriame pristatyta ši idėja, yra Hashemo Al-Ghaili, kuris pranešime spaudai prisistato prodiuseriu, filmų kūrėju ir mokslo komunikuotoju, sugalvota koncepcija.

Iš Jemeno kilusio vyro paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, kurioje dalijamasi su mokslu susijusiu turiniu, turi 33 mln. sekėjų. Jo kanalas „YouTube“ platformoje – daugiau nei pusę milijono prenumeratorių.

H.Al-Ghaili naujienų agentūrai „Reuters“ nurodė, kad šios gimdos kol kas neegzistuoja. „Tai yra koncepcija, ne reali kompanija“, – teigė jis.

Ekrano nuotr. iš hashem-alghaili.com/Šios dirbtinės gimdos tėra mokslo komunikuotojo Hashemo Al Ghaili fantazijos vaisius
Ekrano nuotr. iš hashem-alghaili.com/Šios dirbtinės gimdos tėra mokslo komunikuotojo Hashemo Al Ghaili fantazijos vaisius

Žmogaus gyvybei užsimegzti reikia kiaušinėlio, spermatozoido ir gimdos. Tačiau tyrimai rodo, kad ne visi šie elementai būtini.

Mokslininkams yra pavykę vien iš pelės kamieninių ląstelių dirbtinai sukurti embrioną, kuriame net susiformavo smegenys ir plakanti širdis. Tiesa, jis išsilaikė vos 8 dienas, bet tyrėjai pabrėžė, kad tai gali padėti medikams perprasti ankstyvąsias organų vystymosi stadijas ir kas sukelia persileidimus.

Be to, buvo tirtos galimybės embrionui išgyventi ne gimdoje (čia, čia, čia, čia). Pavyzdžiui, buvo atlikti tyrimai su nepaprastai anksti gimusiais ėriukais (čia, čia).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas