Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05

Valdantieji nenusileidžia: vaiko pinigai turi didėti tiek, kiek sutarta koalicijos

Vyriausybei norint vaiko pinigus didinti mažiau, nei susitarė valdantieji, kai kurie koalicijos partneriai pabrėžia, kad nuolaidų dėl to neturėtų būti. Po susitikimo Vyriausybėje valdančių partijų lyderiai išsakė savo nuomonę ir apie prezidento Gitano Nausėdos siūlomus mokestinius pakeitimus.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Aptarti prasidėsiantį naują politinį sezoną valdančiosios koalicijos partneriai ketvirtadienį susitiko Vyriausybėje, kur premjeras Saulius Skvernelis juos pakvietė darbinių pietų.

Didžiausios valdančiosios partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad sprendimo dėl to, kiek bus didinami vadinamieji vaiko pinigai, nėra.

Valdančiosios koalicijos sutartyje numatyta vaiko pinigus kitąmet didinti iki 70 eurų, o naujausias Vyriausybės siūlymas – 60 eurų.

„Mes iš tikrųjų turime koalicinę sutartį ir Vyriausybė pateiks savo siūlymus, bus šnekamasi, deramasi ir, aš manau, sprendimas bus pats geriausias, koks gali būti“, – žurnalistams teigė R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

G.Nausėda žada teikti Seimui svarstyti Pelno mokesčio, Gyventojų pajamų mokesčio ir Akcizų įstatymų pataisas.

Klausiamas, kaip vertina prezidento siūlymą lėtinti neapmokestinamo pajamų dydžio augimą, R.Karbauskis aiškino, kad tokį siūlymą prieš porą mėnesių pateikė į Europos Parlamentą dirbti išvykęs Stasys Jakeliūnas ir tai bus tikrai svarstoma.

„Frakcijoje buvo apie tai diskutuota. To varianto mes neatmetėme kaip galimo šaltinio papildomoms pajamoms“, – teigė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas.

Apie kitą prezidento siūlymą mažinti lengvatą akcizui dyzelinui, anot R.Karbauskio, šiandien kalbama nebuvo.

„Mes to nediskutavome dabar. Mes šnekėjome apie artėjančią sesiją, biudžeto klausimus. Bus pateikti siūlymai, Vyriausybė juos pateiks ir mes juos svarstysime. Ką čia dabar šnekėti? Finansų ministerija pirmiausia turi pasakyti savo nuomonę, savo požiūrį“, – komentavo LVŽS pirmininkas.

G.Nausėda taip pat mano, kad derėtų labiau apmokestinti su darbo santykiais nesusijusias pajamas. R.Karbauskis nesiėmė vertinti tokio siūlymo.

„Kadangi pasiūlymuose nėra labai tiksliai apibrėžta. Jeigu jūs matėte pasiūlymus, tai nėra kažkokie projektai, tai yra tiesiog tam tikros gairės, ir labai sunku vertinti“, – aiškino jis.

Kartu R.Karbauskis teigė, kad kalbant apie individualios veiklos pajamų apmokestinimą tiek, kiek su darbo santykiais susijusias pajamas, svarbu, jog tokiais sprendimais nebūtų suduotas smūgis smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Jeigu šnekėtumėme apie stambųjį verslą, kad jo viso iš šalies neišvarytumėme į tas šalis, kur tie mokesčiai yra mažesni. Tas buvo sakoma Finansų ministerijos mums darant tokius sprendimus, kokius darėme. Aš manau, kad mokesčių reforma buvo labai gerai apgalvotas sprendimas. Dabar pradėti keisti kažką tame, tai reikėtų labai rimtų argumentų. Argumentų išdėstyta kol kas nėra“, – pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

Mano, kad siūlymas dėl dyzelino – nekorektiškas

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas pabrėžė, kad vaiko pinigai turi būti didinami iki 70 eurų, pridedant 30 eurų priedą daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms, kaip sutarė valdantieji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Šiuo metu Finansų ministerijos, matyt, žemesnės grandies valdininkai šiek tiek gudrauja. Todėl, kad universali išmoka mažinama 10 eurų. Ji sudaro didesnę dalį išmokų negu daugiavaikėms šeimoms. Jie prideda tuos 10 eurų tenai. Bet aš esu beveik tikras po pietų čia su premjeru, pokalbio su koalicijos partneriais, kad tas mūsų pasiūlymas ir bendras sutarimas yra optimalus. Tiesą sakant, man labai keista, kad dabar Finansų ministerija pradeda keisti poziciją. Juk mes tuos visus skaičius į sutartį įrašinėjome su jais pasitarę, ne šiaip sau“, – tikino jis.

G.Kirkilas aiškino, kad, pagal suplanuotą kitų metų valstybės biudžeto projektą, bus įmanoma išlaikyti visus makroekonominius ir kitus stabilumo rodiklius.

„Tačiau, jeigu reikės kažkur sumažinti, tai tikrai nebus mažinami būtent vaiko pinigai, nes tai yra viena iš pagrindinių sutarčių pozicijų, dėl ko koalicija apskritai sutarė. Todėl bus įvykdyta“, – žadėjo socialdarbiečių lyderis.

G.Kirkilas sakė, kad G.Nausėdos siūlymas dėl lėtesnio neapmokestinamo pajamų dydžio didėjimo jam yra keistokas.

„Nes tai yra toks epizodas. Paimame ir išimame. Šiaip, pagal visą biudžetą, tai yra numatyta. Dabar jeigu lėtinti ir to sąskaita kaip ir gauti papildomus 100 milijonų, tai jokių paskaičiavimų nėra. Yra tik bendro pobūdžio pasiūlymai. Jeigu jie bus tikrai rimti ir realūs, tikrai mes svarstysime, bet kol kas tokio sprendimo nėra“, – kalbėjo jis.

Pasak G.Kirkilo, Vyriausybė nėra sulaukusi jokių prezidento pasiūlymų, yra tik bendro pobūdžio pasiūlymai, be skaičiavimų ir įstatymų projektų, kurie turėtų būti teikiami.

„Dyzelino lengvata yra labai seniai įvesta pas mus. Kaip žinote, daug čia debatų ir mūšių visada dėl to vykdavo. Aš galvoju, kad čia yra šioks toks pasiūlymas, kuris gerokai suerzintų mūsų didžiausių koalicijos partnerių elektorato dalį. Nemanau, kad jis yra korektiškas“, – pabrėžė G.Kirkilas.

Nesutinka su finansų ministru

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis akcentavo, kad būtent jo vadovaujama partija siūlė didinti vaiko pinigus, tai buvo įrašyta į rinkimų programą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Tai mes, aišku, nesutiksime su finansų ministru ir sieksime, kad būtent nuo 2020 metų būtų 70 eurų už kiekvieną vaiką kiekvieną mėnesį visoms šeimoms ir 100 eurų neįgaliesiems, daugiavaikėms bei socialiai remiamoms šeimoms. Aš manau, tą įmanoma pasiekti, čia nebus jokių problemų, be reikalo žiniasklaida šitą klausimą eskaluoja. Mes, LLRA-KŠS, šitą sprendimą padarysime kartu su kitomis partijomis“, – tvirtino jis.

V.Tomaševskis aiškino, kad vaiko pinigų didinimui LLRA-KŠS pasiūlė šaltinį – apmokestinti bankų aktyvus 0,4 proc. metiniu tarifu.

„Papildomai galima gauti į biudžetą 100 mln. eurų. Tai pinigų užteks“, – mano jis.

Klausiamas, ar S.Skvernelis pritaria tokiam siūlymui, V.Tomaševskis teigė, kad vyksta konstruktyvus dialogas, diskusijos. Jis mano, kad sprendimas dėl to bus greitai.

V.Kamblevičius: situacija nėra gera

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Vytautas Kamblevičius, klausiamas, ar partija nusileistų dėl vaiko pinigų, sakė, kad norai buvo didesni.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

Tačiau valstybės biudžetas esą surenkamas ne taip, kaip prognozuota.

Pasak V.Kamblevičiaus, skaičiuojama, kad šiemet įplaukos į jį bus 600 mln. eurų mažesnės, nei planuota.

„Šiuo momentu yra labai sunki situacija. Sakyčiau, taip prievartauti, kad būtų tas, kas neįmanoma, tai būtų nekorektiška“, – po susitikimo su premjeru žurnalistams teigė „tvarkietis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas