Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 22

V.Mitalas: valdantieji sutarė išimti Civilinės sąjungos projektą iš darbotvarkės

Valdančiųjų frakcijų seniūnai sutarė išimti iš antradienio darbotvarkės projektą dėl Civilinės sąjungos.
Diskusija „LGBT+ balsai Seime“
Diskusija „LGBT+ balsai Seime“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas LGBT+

„Sutarėme, kad darbotvarkėje nėra civilinės sąjungos rytoj, tas klausimas bus kažkada kitu metu, kada sutarsime“, – po valdančiųjų frakcijų seniūnų susitikimo pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pirmadienį žurnalistams sakė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

V.Mitalas nekonkretizavo priežasčių, kodėl nuspręsta nesvarstyti Civilinės sąjungos projekto, taip pat teigė negalintis pasakyti, kada projektas grįš į darbotvarkę.

„Taip sutarėme“, – kodėl partnerystę įteisinantis projektas nebus svarstomas, kaip buvo suplanuota, atsakė parlamentaras.

Valdantieji buvo nusprendę antradienį apsvarstyti Civilinės sąjungos įstatymo projektą, jis buvo įtrauktas į darbotvarkę.

Pagrindinis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas projektui pritarė dar praėjusių metų rugsėjį, bet iki šiol jis nebuvo teikiamas į plenarinių posėdžių salę svarstymui, valdantiesiems nesurenkant reikiamo balsų skaičiaus.

Taip pat Seime antradienį planuota apsvarstyti tos pačios lyties partnerystei oponuojančių politikų parengtą alternatyvų projektą, kuriuo Civiliniame kodekse būtų įrašyta artimo ryšio sąvoka. Šį projektą pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlo atmesti.

Civilinės sąjungos įstatymo projektą valdančiųjų politikai teigia parengę kaip kompromisinį, kai parlamente 2021 metais buvo nepritarta Partnerystės įstatymo projektui.

Konservatyvūs parlamentarai laikosi pozicijos, kad civilinė sąjunga siūlomu reguliavimu būtų panaši į santuokos ar šeimos santykius. Anot jų, labiau tinkamas yra „artimo ryšio“ projektas, nes neprilygina nesusituokusių skirtingų ar vienos lyties porų šeimai.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

Artimą ryšį įteisinančios Civilinio kodekso pataisos nustatytų, kad tai yra asmens santykis su kitu asmeniu, kylantis iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio. Būtų preziumuojama, kad artimą ryšį turi susitarimą dėl bendro gyvenimo sudarę asmenys, taip pat asmenys, kuriuos sieja globos ar rūpybos santykiai, šeimos nariai bei artimieji giminaičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito