Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 14

Valdas Adamkus: man gėda, kad nesugebėjome įvykdyti senų pažadų Lenkijai

Prezidentui Valdui Adamkui apmaudu, kad iki šiol neįgyvendinta daugelis dalykų, kuriuos jis Lenkijai žadėjo dar savo kadencijų metais. Jo įsitikinimu, pasiekta tokia situacija, kai Varšuva ima diktuoti savo sąlygas, o sėkmingai besiklosčiusius, bet atvėsusius dvišalius santykius tenka megzti iš naujo.
Valdas Adamkus Vilniuje įsteigtame Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forume.
Valdas Adamkus Vilniuje įsteigtame Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forume. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip prezidentas 15min.lt komentavo Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio žodžius, kad jo šalis pasirengusi naujam atsivėrimui santykiuose su Lietuva, jei įvykdysime įsipareigojimus, nurodytus dvišalėje sutartyje dėl draugiškų santykių.

„Su Lenkija dešimt metų vyko derybos, dalyti pažadai. Ne vieną kartą man buvo be galo sunku žiūrėti į Lenkijos prezidentų veidus. Savo gero draugo Alexandre'o Kwasniewskio, kuriam žadėjau: baigtas reikalas Seime, jau sutvarkytas, balsuojame, išlyginame tuos nesusipratimus su Lenkija, dirbame bendrai toliau, – penktadienį 15min.lt teigė V.Adamkus. – Lenkija, kaip strateginė partnerė, visur garsiai šaukė, kad Lietuva turi būti Europos Sąjungoje, NATO, tai yra neišvengiama, kartu dirbome“.

Kadenciją baigęs valstybės vadovas, kalbintas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, priminė, kad, Ukrainoje vykstant Oranžinei revoliucijai, su A.Kwasniewskiu ten atsidūrė pirmieji.

„Lygiai tas pats su amžinatilsį Lechu Kaczynskiu – kiek kartų jam žadėjau, kad galų gale nesusipratimai Vilnijoje bus baigti, kad kraštutiniai radikalūs pareiškimai griauna mūsų bendrus reikalus. Pavardžių rašymas – kaip nors susitvarkysime, Seimo jau komitetuose susitvarkė, reikės tik atiduoti Seimui nubalsuoti. Daugiau nekalbėkime, viskas bus tvarkoje. L.Kaczynskio nebėra, o man ir šiandien gėda, kad šituo klausimu negalėjau padaryti tų reikalų, pristatyti, ką kalbėjau apie visus tuos reikalus“, – apmaudo neslėpė prezidentas.

Kadaise sėkmingai besiklosčiusius santykius apkartino naujas žodžių karas: „Dabar staiga vėl skandalas: užsienio reikalų ministras R.Sikorskis beveik ultimatumais grasina mums. Mums susitikus jis pakeltu tonu ir vos ne grasinamai kaltino, kad lietuviai nesilaikome žodžio ir panašiai. Žinoma, labai ramiai nepraleidau pakelto balso. Jis truputį nusileido, atrodė, kad pradedame kalbėtis. Bet šiandien vėl girdžiu: R.Sikorskis iškėlė naujas sąlygas Lietuvai. O mūsų atsakingi vadovai sako: mums nieko nediktuosite. Ir vėl įtampa. Tai apie ką šiandien kalbame?“

V.Adamkus, nevyniodamas žodžių į vatą, 15min.lt pareiškė, kad kai kuriose užsienio politikos srityse atsilikome, užuot ėjus į priekį, santykius su tokiomis šalimis, kaip Lenkija, reikia kurti nuo apačios.

„Sakydamas tai linkiu Lietuvai viso ko geriausio, linkiu sėkmės užsienio politikos vadovams ir Lietuvos vadovei. Jokiu būdu nenoriu kritikuoti, čia jokia kritika, tai yra gyvenimo faktai. Bet darykime viską, kad galų gale išeitume iš tos padėties, kad Lietuva eitų žingsnis į žingsnį su visa laisva Vakarų Europa“, – pažymėjo prezidentas.

Ministras nori civilizuoto elgesio su mažumomis

Kaip 15min.lt jau skelbė, Lenkijos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis šią savaitę pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi naujam atsivėrimui santykiuose su Lietuva. Bet, anot naujienų agentūros PAP, toks „perkrovimas“ turi būti susijęs su Lietuvos įsipareigojimų, išvardytų dvišalėje sutartyje dėl draugiškų santykių, įvykdymu.

R.Sikorskis Lenkijos radijui priminė, kad sprendžiant lenkų mažumos Lietuvoje klausimą tarpininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos aukštasis komisaras tautinių mažumų klausimais, kuris abiejų šalių Vyriausybėms pateikė rekomendacijas.

„Lenkija yra pasirengusi įgyvendinti šias rekomendacijas. Mes tikimės, kad Lietuva, kaip Europos valstybė, parodys pasiryžimą civilizuotai elgtis su mažumomis“, – cituojamas ministras.

Vilniaus ir Varšuvos santykiai pastaruoju metu yra įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties – vardų ir pavardžių, gatvių pavadinimų rašymo, švietimo.

Andrius Kubilius klausimų apie Lenkiją išsigando

„Pasiūlymas iš užsienio reikalų ministro, kiek žinau, atėjo su labai daug sąlygų Lietuvai. Norėčiau iš karto atsakyti – komentarų nebus. Aš nekomentuoju atskirų Lietuvos politikų pasisakymų, nekomentuosiu ir Lenkijos politikų pasisakymų", – ketvirtadienį žurnalistams sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji neseniai pareiškė, kad Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas darbiniu lygiu yra labai geras, o politiniai ryšiai nesutariant dėl abipusių nuolaidų gali ir palaukti.

„Mūsų santykiai, ypač darbiniame lygmenyje, tai yra, ekonominėje, prekybinėje, bendrų projektų vykdymo srityje yra labai geri ir netgi, sakyčiau, rezultatyvesni nei buvo anksčiau, kai buvo neva geresni santykiai politinėse viršūnėse“, – žurnalui IQ sakė prezidentė.

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius kitą trečiadienį vyks į Lenkiją, kur susitiks su šios šalies ministru pirmininku Donaldu Tusku, pranešė BNS. Susitikime žadama kalbėti apie Lietuvos ir Lenkijos ekonominius santykius, bendrus interesus Europos Sąjungoje ir Rytų kaimynystėje.

Pasak diplomatų, A.Kubilius buvo sulaukęs asmeninio Lenkijos vyriausybės vadovo kvietimo kartu stebėti Europos futbolo čempionato rungtynių, tačiau Seime vykę balsavimai dėl Lietuvos energetikos projektų privertė atidėti šį vizitą.

Išgirsti, ką apie dabartinius santykius su Lenkija ir naujausią R.Sikorskio pareiškimą galvoja A.Kubilius, taip pat dalyvavęs Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, nepavyko. Išvydę žurnalistus jo patarėjai premjerą skubiai išvedė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai