Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 08

Valdas Adamkus: Margaret Thatcher labai aiškiai ir griežtai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva

Britų ekspremjerė Margaret Thatcher labai aiškiai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ji labai aiškiai pasisakė už Lietuvos apsisprendimą būti laisva, viena iš pirmųjų Anglijos vadovaujančių žmonių, ir tą labai gerai galėtų patvirtinti Atgimimo vadovai, kurie tuo metu turėjo kontaktą su M.Thatcher. Aš iš savo pasikalbėjimų su tautiečiu Juozu Kazicku žinau apie jo pastangas susisiekti su M.Thatcher Atgimimo dienomis, 1989–1990 metais, kada Lietuva atgavo nepriklausomybę, ji buvo viena iš pirmųjų, kuri priėmė Lietuvos ministrę pirmininkę Kazimirą Prunskienę, ir labai aiškiai ir griežtai pasisakė už tautų apsisprendimą ir sveikino Lietuvos žmones, pasiryžusius eiti demokratiniu keliu. Lietuva dėkinga už jos tokį tikrai greitą reagavimą į įvykius“, – BNS pirmadienį sakė V.Adamkus.

Pats V.Adamkus pasakojo su M.Thatcher susitikęs jau gerokai vėliau, kuomet ėjo Lietuvos prezidento pareigas. Jis 2008 metais buvusiai Didžiosios Britanijos premjerei įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didįjį kryžių.

„Man pačiam teko su ja susitikti daug vėliau (po Nepriklausomybės atgavimo – red.), jau einant pareigas, įteikiant jai už jos tvirtą demokratinę poziciją apsisprendusioms tautoms, kaip Lietuvai, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto Pirmojo laipsnio ordiną, ir su ja bendrauti. Tuo metu ji be galo domėjosi Lietuvos žingsniais, su kokiais sunkumais Lietuva susiduria, ir pakartotinai tada Londone pasisakė ir linkėjo Lietuvai sėkmės eiti demokratiniu ir laisvės keliu“, – kalbėjo V.Adamkus.

Kalbėdamas apie M.Thatcher vaidmenį pasaulio politikoje A.Adamkus ją lygino su ankstesniu britų premjeru Winstonu Churchililiu.

„Jokios abejonės nėra, kad ji (M.Thatcher – red.) yra vieną iš didžiųjų Didžiosios Britanijos politikos lyderių, anglai didžiavosi ir didžiuojasi vadovu Antrojo pasaulinio karo metu W.Churchiliu, bet pokariniu laikotarpiu M.Thatcher yra viena iš ryškiausių Didžiosios Britanijos vadovų. Ji suvaidino didelį vaidmenį Anglijai, vienas buvo labai būdingas apie ją pasakymas – ji ne tik vadovavo, bet ir išgelbėjo Angliją nuo įvairių tarptautinių sunkumų, komplikacijų. Ji buvo ne tik Anglijos pasididžiavimas, Didžiosios Britanijos pasididžiavimas, šiandien ir Vyriausybė, ir karalienė, ir visi anglai pripažįstą jos šitą rolę“, – kalbėjo V.Adamkus.

Jis taip pat pažymėjo ilgametės britų premjerės ryšius su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, ir jų bendrus siekius dėl demokratijos sklaidos.

„Dar vienas pažymėtinas dalykas – jos artimi ir tikrai nuoširdaus bendravimo ryšiai su JAV  prezidentu R.Reaganu, jie sudarė savotišką komandą, kuri buvo labai aiškiai nusistačiusi ginti demokratijos principus“, – BNS sakė kadenciją baigęs šalies vadovas.

M.Thatcher mirė pirmadienio rytą būdama 87 metų ištikus insultui. Ji vadovavo britų vyriausybei 1979–1990 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas