Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 12

Valdas Adamkus: Tibetui Lietuvos išsivadavimo istorija yra kelrodis

Su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama Vilniuje susitikęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, kad Lietuvos išsivadavimo istorija yra kelrodis tibetiečiams.
Valdas Adamkus ir Dalai Lama
Valdas Adamkus ir Dalai Lama / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Dalai Lama pasakė, kad mato daug paralelių tarp mūsų tautos ir tibetiečių“, – BNS ketvirtadienį sakė V.Adamkus.

Dvi kadencijas valstybei vadovavusio V.Adamkaus teigimu, Dalai Lama per susitikimą kalbėjo apie lietuvių „nepalaužtą norą būti laisviems, kovoti prieš galybę, kurią atrodė neįmanoma nugalėti“.

„Vis dėlto tas įvyko, ir Dalai Lama mato, kad ateityje tas gyvenimo pavyzdys bus jiems kelrodis“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak V.Adamkaus, Dalai Lama įsitikinęs, kad „moralės principai, už kuriuos žmonija kovojo visais laikais, grąžins Tibeto žmonėms laisvę“.

„Jis aiškiai ir tvirtai pasisakė, kad Tibeto žmonių laisvės ir nepriklausomybės troškimo niekas nenuslopins“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Jis aiškiai ir tvirtai pasisakė, kad Tibeto žmonių laisvės ir nepriklausomybės troškimo niekas nenuslopins, – sakė Valdas Adamkus.

Keturių dienų vizitą Lietuvoje Dalai Lama pradėjo trečiadienį. Tądien su juo neoficialaus pokalbio susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ketvirtadienį 87 metų Tibeto dvasinis vadovas viešėjo Lietuvos Seime ir Vilniaus rotušėje.

Pirmasis žinomas valdovas Tibetą valdė 127 metais prieš Kristų, vėliau šimtmečius Tibetas buvo nepriklausoma valstybė, kartais kaip autonominė valstybė susijusi santykiais su Kinijos imperija.

1941–1949 metais Tibetas buvo visiškai nepriklausoma valstybė. Po 1949–1951 metų invazijos Kinija, naudodama jėgą ir grasindama ja, primetė Tibetui sutartį dėl „taikaus išvadavimo“.

Nobelio taikos premijos laureatą Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

Dalai Lama giria D.Grybauskaitę, bet sako nesureikšminantis susitikimų su vadovais

Lietuvoje viešintis Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama sako, kad jam padarė įspūdį susitikimas su prezidente D.Grybauskaite, bet pabrėžė nesureikšminantis politikų priėmimų.

Vilniaus rotušėje paklaustas apie kai kurių aukštų politikų atsisakymą sutikti su juo, Nobelio taikos premijos laureatas atsakė: „Tai nesvarbu.“

„Susitikimai su tokiais žmonėmis kaip jūs – tai svarbiau“, – kalbėjo Dalai Lama per susitikimą su politikos, meno ir kultūros atstovais.

Dalai Lama juokavo, kad susitikimai su politikais dažnai būna nuobodūs ir jis nori juos kuo greičiau baigti, bet pagyrė Lietuvos prezidentę.

„Jūsų prezidentė – labai labai rimta ponia. Man tikrai paliko įspūdį“, – sakė Dalai Lama.

D.Grybauskaitė privačiai su Dalai Lama susitiko trečiadienį Vilniuje. Dėl tokio žingsnio ketvirtadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija iškvietė pasiaiškinti Lietuvos ambasadorę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento