Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31

„Valstiečiai“ nenori paklusti R.Karbauskio sprendimui aukoti V.Pranckietį

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) suirutė. Paaiškėjo, kad daliai jos narių visiškai nepriimtinas partijos pirmininko Ramūno Karbauskio sprendimas lengva ranka galimiems būsimiems koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“ padovanoti Seimo pirmininko poziciją deryboms dar neprasidėjus. Ir ne tik tai – dar pikčiau „valstiečiams“ dėl to, kad R.Karbauskis viešai pažemino ilgametį savo partijos kolegą ir bendražygį išvadindamas jį juokingu.
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Derybų dėl koalicijos grupės narys „valstietis“ Jonas Jarutis 15min penktadienį ryte patvirtino, kad derybininkai apie ketvirtadienį per pietus su galimais būsimais koalicijos partneriais R.Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio pasirašomo memorandumo nuostatą, kad Seimo pirmininko postas atiduodamas „socialdarbiečiams“, sužinojo kaip apie būsimą faktą ir neprieštaravo tokiam sprendimui.

„Čia yra partijų vadovų susitikimo metu toks sprendimas padarytas. Derybinė grupė derins programines nuostatas kitą savaitę“, – kalbėjo J.Jarutis.

Pasak jo, tai – nieko keista. Esą tokie dalykai paprastai būdavo daromi, kad sudarant koalicijas didžiausią frakciją turinčiai partijai tenka premjero postas, o antrai – Seimo pirmininko postas. Tačiau J.Jarutis tikino, kad tai – dar ne galutinis sprendimas.

Yra tik memorandumas, o sutartis bus dar derinama.

„Niekas dar neatiduota. Yra tik memorandumas, o sutartis bus dar derinama. Aš manau, kad visko dar gali būti. Šiuo momentu toks yra pagal memorandumą susitarimas, o kaip ten ateity bus, vienas Dievas žino“, – klausiamas, ar sprendimui atiduoti Seimo pirmininko postą pritaria, kalbėjo J.Jarutis.

Jis akcentavo pats priimant sprendimą taip dalintis postus nedalyvavęs. Šis sprendimas nebuvo aptartas nei derybų grupėje, nei LVŽS valdyboje, nei frakcijoje, jau nekalbant apie partijos tarybą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis

„Turėsime gauti partijos tarybos pritarimą. Jei partija nepalaikys, turėsime vykdyti partijos nuomonę“, – sakė jis.

„Valstiečių“ derybinę grupę dėl koalicijos, be J.Jaručio, sudaro Tomas Tomilinas, Guoda Burokienė ir Aušrinė Norkienė. Premjeras S.Skvernelis bei LVŽS lyderis R.Karbauskis, kaip jis pats anksčiau nurodė, į derybas žadėjo įsitraukti tik jei bus poreikis, jei reikės konsultacijų.

Būtų pamaloninti, jei būtų bent paaiškinta

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, kaip ir J.Jarutis, 15min nurodė, kad klausimas dėl Seimo pirmininko posto frakcijoje ar partijoje aptartas nebuvo.

„Partijos frakcija patvirtino derybinę grupę ir pavedė derybinei grupei atlikti derybinius veiksmus derantis dėl postų, dėl esamos situacijos, suprantat, kad mūsų liko tiek, kiek liko – sumažėjo. Kad koaliciją būtina sudaryti ir būtina atiduoti tam tikras pozicijas.

Kad darbo grupė pristatytų savo pirminį aptartą variantą, frakcijoje tokio posėdžio, ar [partijos] taryboje, nebuvo“, – dėstė ji.

R.Baškienė sprendimą, kad Seimo pirmininko postas sudarant koaliciją atiteks „socialdarbiečiams“, tikino sužinojusi kaip ir visi – po to, kai pasirašytas memorandumas: „Kad derybinė grupė, kuriai buvo suteikti įgaliojimai derėtis ir spręsti, jau priėmė sprendimą.“

„Valstietė“ tvirtino, kad frakcijos ir partijos nariai būtų buvę „pamaloninti“, jei posėdis dėl Seimo vadovo likimo būtų įvykęs.

Būtume pamaloninti, jeigu mums būtų buvę pasakyti argumentai, pasakyta kodėl.

„Mes būtumėm visi frakcijos nariai, ar partijos nariai, bent jau ekstra tarybos posėdyje sukviesti, būtume pamaloninti, jeigu mums būtų buvę pasakyti argumentai, pasakyta kodėl.

Aš suprantu, kad situacija neleidžia laukti. Reikia priimti sprendimus, informuoti ir prezidentą išrinktąjį apie numatomus pokyčius, sudėlioti stiprią daugumą, kuri galėtų būti valdančioji ir Saulius Skvernelis priešakyje kaip premjeras“, – kalbėjo R.Baškienė.

Ji teigė, kad Seimo pirmininko postas „valstiečiams“ svarbus, o V.Pranckietis savo pareigą atliko gerai: „Pirmininkas dirbo atsakingai, pareigingai ir neturiu priekaištų jo veiklai, net matydama tai, kaip anksčiau dirbo pirmininkai.“

R.Baškienė kėlė klausimą, „ar nebuvo galima susiderėti kitaip“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rima Baškienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rima Baškienė

„Bet matomai nebuvo. Jeigu derybinė grupė, aš viliuosi, kad derybinė grupė darė viską, kad ieškotų geriausių mums kaip partijai sprendimų [...]“, – reiškė viltį Seimo narė.

Klausiama, ką turėtų daryti V.Pranckietis – atsistatydinti ar laukti nepasitikėjimo procedūros Seime, R.Baškienė ragino derybinę grupę kalbėtis su Seimo vadovu.

„Reikia kalbėtis, ir kalbėtis su juo, visų pirma, turėtų derybinė grupė, ieškoti variantų ir spręsti. Taip, situacija politinė pasikeitė, tai nenuneigiama“, – komentavo ji.

A.Nekrošius: postas turėjo būti LVŽS

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius, kaip ir R.Baškienė, nurodė, kad visi įgaliojimai derėtis frakcijos buvo suteikti derybinei grupei.

„Kadangi derybinėj grupėj iš esmės buvo keturi plius du, tai yra, keturi frakcijos atstovai ir du pagrindiniai vadovai – Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis, kadangi jiems frakcija suteikė visus įgaliojimus, iš esmės ta derybinė grupė derėjosi. Kaip kas ką derino – sunku pasakyti“, – kalbėjo jis.

Seimo pirmininko pozicija turėjo atitekti „valstiečiams“.

A.Nekrošiaus įsitikinimu, performuojant koaliciją Seimo vadovo pareigybė turėtų likti „valstiečiams“.

„Kadangi esam didžiausia frakcija Seime, Seimo pirmininko pozicija turėjo atitekti „valstiečiams“, – kalbėjo parlamentaras.

Teiraujantis, ar frakcijoje atsirastų palaikančiųjų V.Pranckietį, jei Seime būtų keliamas nepasitikėjimo juo klausimas, A.Nekrošius teigė nedrįsiantis prognozuoti.

„Labai įvairiai žmonės reaguoja į daugelį pasisakymų“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Derybų dar nebuvo

Kai kurie LVŽS nariai sprendimui atsisakyti Seimo pirmininko posto niekaip negali pritarti ir galvoja, kaip šį sprendimą pakeisti. Pirmiausia, tikimasi, kad pasirašytas memorandumas bus tik popierius, o tikrosios derybos prasidės kitą savaitę ir dėl Seimo pirmininko posto bus kalbama lygiai taip pat, kaip dėl visų kitų.

„Frakcija įpareigojo kelis asmenis derėtis. Derybų dar nebuvo, tik memorandumas. O kitą savaitę derybininkams reikės derėtis dėl visko. Ir dėl Seimo pirmininko, ir dėl kitų pozicijų. Jei „socialdarbiečiai“ gaus Seimo pirmininką, tai turės negauti ministrų, nes tokia jų proporcija“, – sakė vienas, nenorėjęs būti įvardintas Seimo narys.

Jis pastebėjo, kad V.Pranckietis turi stiprų palaikymą partijoje, todėl galiausiai tvirtinant susitarimus LVŽS taryboje sprendimas atimti iš jo Seimo pirmininko postą gali likti nepalaimintas. Dar daugiau – už tai, kad viešai pažemino ilgametį kolegą, pykčio ir keršto gali sulaukti pats partijos pirmininkas R.Karbauskis.

Ketvirtadienį trijų partijų – LVŽS, „socialdarbiečių“ ir „Tvarkos ir teisingumo“ – pirmininkai dalykinių pietų metu pasirašė memorandumą dėl koalicijos. Pagal jį sutarta „dėl to, kad ministras pirmininkas yra Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininkas priklauso Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.“

Pasirašant dokumentą taip pat dalyvavo ir pats S.Skvernelis.

Komentuodamas memorandumo turinį, R.Karbauskis BNS pareiškė, kad V.Pranckietis „elgiasi neadekvačiai“, ginčydamasis dėl savo galimybių likti poste.

„Kiekvienas save gerbiantis politikas turi suprasti, kad jis nėra paskiriamas amžinai, o paskiriamas, kol galioja koalicinis susitarimas, ir jis atstovauja valdančiajai daugumai“, – kalbėjo politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, kad V.Pranckietis „taps juokingu bet kam, kas bent kažkiek domisi politika“.

„Jeigu jis galvoja, kad jam pavyks išsaugoti savo poziciją, pabandykim įsivaizduoti, kaip tai atrodys. (...) Jis tikrai neatstovaus valdančiajai daugumai. Tai būtų Seimo pirmininkas, kuris atstovauja pačiam sau“, – sakė R.Karbauskis.

V.Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė BNS perdavė parlamento vadovo poziciją, kad kol kas jis nesitraukia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas