Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 15 /12:55

„Valstiečiams“ nepavyko sunaikinti Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos

Parlamentarės Dovilės Šakalienės perėjimas į Liberalų sąjūdį, opozicijos ir visuomenininkų kritika sumanymui neatgrasė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nuo idėjos panaikinti Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją. Šis siūlymas ketvirtadienį buvo pateiktas Seimui. Tačiau komisijos sunaikinti nepavyko.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už tai, kad komisija būtų naikinama po pateikimo balsavo 54, prieš 50, susilaikė 6 Seimo nariai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio sumanymas komisiją performuoti neįtikino net visų „valstiečių“. Prieš komisijos panaikinimą balsavo „valstietė“ Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė, „valstietis“ Stasys Jakeliūnas susilaikė.

R.Karbauskis net negalės nieko kaltinti dėl nepavykusio balsavimo. Mat Seime ketvirtadienį nebuvo ir jo paties.

Tačiau R.Karbauskis net negalės nieko kaltinti dėl nepavykusio balsavimo. Mat Seime ketvirtadienį nebuvo ir jo paties. Seimo posėdį R.Karbauskis iškeitė į savo remiamą vaikų stovyklą Šiaulių rajono miškuose.

Komisijos panaikinimui pritarimo neparodė ir du socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Algimantas Salamakinas. Jie balsuodami susilaikė.

Susilaikė balsuodama ir neoficialiai performuojamos komisijos pirmininke vadinta Dovilė Šakalienė, ketvirtadienį palikusi „valstiečių“ frakciją ir prisijungusi prie liberalų.

Dėl komisijos naikinimo valdantieji sulaukė tik dviejų opocijos atstovų tūpsnio. Už tai, kad ji būtų naikinama, balsavo „tvarkiečiai“ Rimas Andrikis ir Petras Gražulis.

Opozicijos pergalė išsaugant komisiją ir jos vadovą Mykolą Majauską Seimo salėje palydėta plojimais.

Socialdemokratas Antanas Vinkus savo ruožtu pareiškė, kad M.Majauskas vis dėlto turėtų būti mažiau arogantiškas ir replikuoti kultūringiau.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad „valstiečiai“ patys pasiklydo tarp savo projektų.

„Valstiečiai“ patys pasiklydo tarp savo pasodintų trijų šakų, tarp savo pasodintų trijų medžių. Mano supratimu, visas šis veiksmas buvo skirtas atsikratyti dviem žmonėmis – M.Majausku ir Dovile Šakeliene, kuri, mes žinojome, buvo labai nepriimtina frakcijai, kuri labai konfliktuodavo su frakcijos vadovybe. Visas šis veiksmas buvo skirtas numušti dvi šaškes“, – sakė G.Landsbergis.

Tačiau „valstietis“ Robertas Šarknickas atrėžė nemokantis žaisti šaškėmis ir nemėgstantis politikavimo. „Tas jautėsi ir komisijoje“, – pridūrė jis, nors tęsė dėkodamas M.Majauskui

„Matėsi, kad atsirado trintis, nes D.Šakalienė visada norėjo užimti jūsų vietą“, – dėstė R.Šarknickas.

Smurtas svarbiau nei smurtas prieš save?

Pristatydama pasiūlymą „valstietė“ Agnė Širinskienė teigė, kad komisijos tikrai nenori sužlugdyti komisijos, tačiau nori smurto prevencijai suteikti prioritetą.

„Komisijos veikla neatitinka realių problemų masto“, – teigė „valstietė“ aiškindama, kad savižudybės taip pat yra smurto forma – smurto prieš save.

Konservatorius Mantas Adomėnas klausdamas A.Širinskienės priminė, kad tik pavadinimui pakeisti būtų užtekę kitokio nutarimo, be siūlymo naikinti komisiją.

„Valstietė“ sakė, kad taisyti esamos komisijos pavadinimo ir funkcijų nepakako, nes būtų keičiama daugiau nei 50 proc. teisės akto nuostatų, bet aiškino, kad tikrai niekas nenori komisijos išvaikyti.

„Mes tikrai džiaugiamės jos darbu ir labai džiaugiamės jos pirmininko veikla, tačiau matome, kad komisijos darbas būtų darnesnis ir jos veikla galėtų plėstis“, – sakė A.Širinskienė.

Ji tikino, kad daugiau narių leis komisijai veikti geriau.

Aš manau, kad dėl nevyriausybinių organizacijų klaidinimo, sukeliant isteriją, kad kažkas naikina komisiją ir niekas nieko nekurs daugiau, turėtų prisiimti tam tikros partijos atsakomybę, – sakė A.Širinskienė.

„Niekas komisijos darbo ir jos pirmininko nekritikuoja. Tiesiog mes norime išplėsti komisijos veiklos ribas ir smurto problemai suteikti adekvatų dėmesį“, – sakė A.Širinskienė.

„Valstietė“ tikino, kad visuomenininkai klaidina visuomenę sukeldamos isteriją dėl komisijos naikinimo, o dėl to atsakomybę turėtų prisiimti „tam tikros partijos“.​

„Aš manau, kad dėl nevyriausybinių organizacijų klaidinimo, sukeliant isteriją, kad kažkas naikina komisiją ir niekas nieko nekurs daugiau, turėtų prisiimti tam tikros partijos atsakomybę“, – kalbėjo A.Širinskienė, paklausta su kuo „valstiečiai“ konsultavosi teikdami tokį siūlymą.

Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas teiravosi, kodėl smurtą, nuo kurio per metus miršta apie 100 žmonių, „valstiečiai“ laiko svarbesniu nei savižudybės, dėl kurių Lietuva kasmet netenka apie 800 žmonių.

„Mes neskaičiavome žmonių mirčių ir tai būtų labai neetiška“, – atsakinėjo A.Širinskienė.

Savo ruožtu „valstietis“ Povilas Urbšys įkalbinėdamas parlamentarus balsuoti už komisijos naikinimą neslėpė, kad pasiūlymas kilo dėl to, kad M.Majauskas komisijos veiklą naudojo savo politinei reklamai.

Konservatorius Mantas Adomėnas tikino, kad „valstiečiai“ galutinai atsiskleidė tiesiog norintys komisijos pirmininko kėdėje pasodinti savą žmogų.

„Tai yra spjūvis visuomenininkams į veidą. Tai yra spjūvis Lietuvos visuomenei, kuriai ši problema yra labai opi“, – sakė M.Adomėnas.

R.Karbauskis pasirinko stovyklą

Siūlymą performuoti komisiją yra pateikęs Lietuvos valstiečių ir žalųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis. Tačiau jis ketvirtadienio Seimo posėdį iškeitė į savo mecenuojamą vaikų stovyklą. Todėl iniciatyvą ginti teko A.Širinskienei. Konservatoriai dėl to parlamentarei reiškė užuojautą bei reikalavo, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija pasiaiškintų R.Karbauskio prioritetų teisėtumą.

A.Širinskienė pranešė, kad R.Karkauskis dar prieš išvykdamas į stovyklą informavo Etikos ir procedūrų komisiją apie savo „pareigą išvykti“.

R.Karbauskis anksčiau aiškino, kad komisiją reikia performuoti, nes smurto problema yra svarbesnė nei savižudybių.

„Paprasčiausiai dabartinė komisija, jos darbo kryptis yra ne ta, kuri skaudžiausia Lietuvoj. 60 tūkst. fiksuotų atvejų dėl smurto ir 600 žmonių savižudybių atvejų. Bet jei mes turėsime ir nefiksuotų atvejų, ir žiūrėti į savižudybių priežastis, mes turėsime smurtą kaip didžiausią problemą“, – motyvus keisti komisiją nurodė R.Karbauskis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad komisija pertvarkoma, nes dabar ji ne dirba, o reklamuojasi.

„Tikslai yra pradžioje įdėti prevenciją, tada tik savižudybes, ją įdarbinti, tą komisiją, kad ji dirbtų, o ne tik kurtų savo įvaizdį. Yra tokių tikslų – įveiklinti. Manau, kad ji veikia ne tuo tikslu, kuriuo yra sukurta – veikia įvaizdžio (tikslu – BNS)“, – Žinių radijui trečiadienį teigė parlamento vadovas.

Tokius kaltinimus komisijos pirmininkas M.Majauskas vadino absurdiškais. Jis tikino esąs suinteresuotas tolesne komisijos veikla, net jei jai vadovaus kas nors kitas, ir dėl to parašė atsistatydinimo iš jos pirmininko pareigų pareiškimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

Neoficialiai buvo kalbama, kad iš naujo suburtai komisijai vadovauti galėtų D.Šakalienė.

Klausiamas, ar siūlydami performuoti Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją „valstiečiai“ bandė D.Šakalienę sulaikyti, „valstiečių“ frakcijos seniūno pavaduotojas Virginijus Sinkevičius pripažino, kad ši iniciatyva buvo parlamentarės sumanymas.

„Galėtų atsakyti partijos seniūnas į šitą klausimą. Aš žinau, kad iniciatyva buvo tikrai jos, o detalių aš nežinau“, – sakė V.Sinkevičius.

Tačiau akivaizdu, kad toks planas neišdegė. D.Šakalienė ketvirtadienį perėjo į Liberalų sąjūdžio frakciją.

Po balsavimo D.Šakalienė pareiškė, jog jai labai gaila, kad politinių žaidimų įkaite tapo problema, kuri yra labai skausminga.

„Norėjau pridėti prie komisijos darbo daugiau sričių, kurios susijusios su smurtu. Forma, kuria veikia komisija, yra nesvarbu, yra svarbu tai, ką mes joje darome ir ar joje yra žmonės, kurie turi tam kompetencijos. Aš tik prašau prisiminti savo orumą ir nepriskirti man tų dalykų, dėl kurių aš nesu kalta“, – kalbėjo Seimo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai