Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 11 /11:01

„Valstietė“ A.Širinskienė dėl riaušių prie Seimo apkaltino valdančiuosius

„Valstietė“, Seimo narė Agnė Širinskienė po trečiadienio naktį prie parlamento įvykusių riaušių, kurių metu sprogimais ir akmenimis buvo sužaloti keturi pareigūnai, pareiškė, kad tai, jog „taikus mitingas virto nesankcionuotu protestu“, lėmė valdančiųjų sprendimas neišeiti pasikalbėti. Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis teigė riaušių nepateisinantis, tačiau pridėjo, kad jas išprovokavo „valdžios arogancija, abejingumas ir jėgos naudojimas“.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nesankcionuotam mitingui ir riaušėms nėra pateisinimo, bet kaip kitaip, jei ne bailiais ir nevykėliais, pavadinti valdžią, kuri jau pusmetį kiršina žmones, o šiems susirinkus į taikų mitingą ir kviečiant susitikti – slepiasi, nesikalba, paskui prieš žmones nukreipia ašarines dujas ir panaudoja jėgą?“ – feisbuke trečiadienį rašo politikė.

Ji tęsė nežinanti, ar vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, premjerė Ingrida Šimonytė ar užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis bandė savęs paklausti, kodėl „taikus mitingas virto nesankcionuotu protestu“.

„Bet pamačiusi, kas vakar vyko prie Seimo, manau, kad pagrindinė priežastis viena. Tai – nulis parodyto dėmesio žmonėms. Eilinį kartą juos iškoneveikė, bet taip ir nesusitiko“, – aiškino ji.

„Tad jei konservatoriai šį rytą jau ieško riaušių kurstytojų ir provokatorių, galiu patarti viena – toli neieškokite. Nueikit į vonią. Veidrodis pateiks atsakymą į šitą jūsų klausimą ir parodys jūsų didžiausio priešo tapatybę, – tęsė ji. – Su nesikalbėjimu, nejautrumu ir savo arogancija jūs patys tapote didžiausiais savo ir visos valstybės priešais.“

R.Karbauskis: su šia valdžia nėra demokratijos

Į vakarykščius įvykius prie Seimo sureagavo ir R.Karbauskis. LVŽS vadovas valdančiuosius kaltino nekompetentingumu.

„Vakar dienos įvykių akivaizdoje valdžia taip nieko ir nesuprato. Ji veikiau į Tautą paleis dujas, išvadins ją visokiais epitetais, pavers Lietuvos priešu, toliau skaldys, bet neklausys ir juo labiau nesieks jokio dialogo“, – feisbuko paskyroje rašė R.Karbauskis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, R.Karbauskio nuomone, yra „praradusi savitvardą“, tai esą rodo bandymas susieti migrantų protestą Rūdininkuose su mitingu prie Seimo.

„Jie siejasi tik ponios ministrės ribotu suvokimu, jog visi, kuo nors trukdantys dabartinės valdžios ramybę, yra susiję. Vis laukiu, kol šita nevykusi valdžia viskuo ims kaltinti LVŽS ir mane, nes be įvardintų priešų jiems darosi vis sunkiau dar kažkuo patikti savo rinkėjams“, – tikino jis.

LVŽS vadovas teigė nepritariantis nesankcionuotiems protestams. Juos, R.Karbauskio įsitikinimu, turi įvertinti tam įgaliotos institucijos, o ne politikai.

„Negalima pateisinti riaušių, bet jas akivaizdžiai išprovokavo valdžios arogancija, abejingumas ir jėgos naudojimas. Jei 2018 m. prieš A.Tapino organizuotą mitingą būtų panaudota jėga, mes būtume pasielgę kaip ši valdžia, būtume buvę tokie pat bailiai tūnoję už Seimo sienų, o pasekmės būtų tokios pačios, kaip vakar. Bet mes išėjome kalbėtis ir pagrįsti savo sprendimus, išsakyti motyvus“, – reziumavo politikas.

Jis pridėjo nepritariantis neproporcingos bei nepagrįstos jėgos naudojimui prieš žmones.

„Mes ne Rusija, juo labiau ne Baltarusija, bet konservatorių ir liberalų valdžia kažkodėl elgiasi kaip šių šalių vadovai – įvedamas vienas ir neginčijamas tiesos monopolis, politinė propaganda mokesčių mokėtojų išlaikomoje žiniasklaidoje, susirinkimai išvaikomi jėga, sprendimai priimami be diskusijų, veiksmai persismelkę panieka ir diskriminacija kitaip manantiems. Su šia valdžia nėra demokratijos. Dabartinės valdžios ir jos pakalikų veiksmai bei politine laikysena jau panaši į tą, nuo kurios Lietuva sėkmingai pabėgo. Gaila, kad ši valdžia pati to nemato. Tauta aklai nepaklus prievartos ideologijai ir netarnaus valdžiai“, – akcentavo R.Karbauskis.

Puldinėjo Seimo narius

Antradienį prie Seimo vykęs mitingas, kurio dalyviai buvo pasistatę kartuves „išdavikams“, vėlų vakarą virto riaušėmis.

Jas malšinusios Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius ketvirtadienį sakė, kad sprogimais ir akmenimis sužaloti keturi pareigūnai, vienas jų lengvai, vienas patyrė kontuziją, du – kojų traumas.

Antradienio vakarą darbą baigę Seimo nariai negalėjo išvykti namo, nes buvo puldinėjami prie durų.

Konservatorius Sergejus Jovaiša pasakojo, kad protestuotojai metė į jį vėliavą, apspardė automobilį, nulaužė veidrodėlį.

„Bandžiau kalbėtis su žmonėmis, klausti ko nori, bet negavau nė vieno normalaus atsakymo. Pagrindinis puolimas buvo, kad verčiate skiepytis ir nesusitvarkote su migrantais. Kažką išaiškinti, kad jie suprastų, buvo neįmanoma“, – teigė parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas