Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 23

Šalpos pensija – žemiau skurdo ribos: kodėl valstybė skiria tik tiek?

Pensijai neužsidirbę vyresnio amžiaus žmonės valstybės remiami šalpos senatvės išmoka. Jos bazinis dydis – 184 eurai per mėnesį – gerokai atsilieka nuo skurdo rizikos ribos. Kaip pažymi kai kurie politikai, išgyvenimo poreikių neatitinka ir kai kurios kitos išmokos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vertinant asmens galimybes pragyventi siūlo žiūrėti ne tik į pensijos dydį, bet į visą skiriamą paramą. Ekonomistas Romas Lazutka pastebėjo, kad netgi vidutinės pensijos yra mažesnės nei santykinio skurdo riba.
Benamiai
Skurdas / Ignoto Kuprio / 15min nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teigimu, mažiausias pajamas gaunančių ir pažeidžiamiausių gyventojų pajamų didinimas nuo pat kadencijos pradžios buvo šios Vyriausybės siekis.

Anot ministerijos, tiek per mažos pensijos, tiek per maži baziniai socialinių išmokų dydžiai (įskaitant šalpos pensijų bazę) lėmė vis dar didelę atskirtį, į kurią pateko ir vis dar patenka mažiausias pajamas gaunantys žmonės. Tačiau aiškinama, kad padidintos pensijos, sparčiau nei numato įstatymas indeksuoti baziniai socialiniai dydžiai.

Opozicijos atstovai atkerta, kad vertinant didžiulę pastarojo meto infliaciją realios žmonių pajamos, garantuojamos valstybės, mažėja, o gyventojų situacija sudėtingėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?