Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 08 10

Vasara be alaus lauke, Kalėdos be karšto vyno? Savivaldybės tokiu planu nepatenkintos

Nuo kitų metų, įsigaliojus draudimui nestacionariose kavinėse, paviljonuose prekiauti alkoholiniais gėrimais, sostinės Kalėdų miestelyje nebebus galima įsigyti karšto vyno. „Atitolsime nuo laisvų ir orių Vakarų Europos miestų, į kuriuos pastaraisiais metais lygiavomės“, – sako Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas. Neringos savivaldybė antrina Vilniui nurodydama, kad draudimo turi būti atsisakyta, tačiau valdžia tokios iniciatyvos imtis nežada.
Kalėdų miestelis Katedros aikštėje
Kalėdų miestelis Katedros aikštėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Kitąmet įsigaliosiančio alkoholio prekybos draudimo temą aktualizavo parlamentarė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Ji, po konsultacijų su keliomis savivaldybėmis bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, registravo įstatymo pataisas, pagal kurias draudimo neliktų – kurortuose, savivaldybių nustatytose poilsio bei turizmo teritorijose, paplūdimiuose būtų leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 proc.

Taurę lauke iškėlė A.Armonaitė

„Tai paskutinė vasara, kai galime pakelti savo mėgstamo gėrimo taurę tokiose lauko kavinėse, kaip ši prie Mindaugo tilto ar Palangos paplūdimyje. Jau kitais metais įsigalios draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais lauko kavinėse, neturinčiose stacionarios prekybos vietos, bei paplūdimiuose“, – feisbuke išdėstė ji ir pasidalijo nuotrauka iš vienos sostinės kavinės.

Anot politikės, ši vieta planuoja mažinti darbuotojų skaičių, dalis lauko kavinių Vilniuje, jos žiniomis, ketina užsidaryti.

Kavinės, kurioje A.Armonaitė prisėdo, įkūrėjas Denis Tkačenko 15min patvirtino, kad draudimas jo verslą paveiks drastiškai – iš trijų greta Neries esančių panašių vietų dvi, greičiausiai, teks uždaryti.

„Didelę dalį laukio kavinių sudaro įranga: skėčiai, stalai, kėdės ir taip toliau. Viską mes gauname iš aludarių. Didžiulis tolimesnio susitarimo su aludariais klausimas bus, ar hipotetinis kiekis nealkoholinio alaus, kurį bus galima parduoti, dengs kaštus, kad galėtume gauti įrangą.

Kai kurias kavines galbūt net reikės uždaryti, bent jau drastiškai sumažinti vietų kiekį, personalo kiekį“, – komentavo verslininkas.

Į šalia Neries įsikūrusias nestacionarias kavines, anot jo, dažniausiai užsuka turistai, perka kavą, gaiviuosius gėrimus ir alų. Jei šio pardavinėti nebebus galima, vietos, kaip teigė D.Tkačenko, virs kavos ir ledų kioskais, o galiausiai esą teks ieškotis ir kitos verslo nišos.

„Ieškosim visiškai kitų verslų, – kalbėjo jis. – Mes ten (kavinėse prie Neries – 15min) negalime daryti kažko kito. Tai yra vietos, už kurias sumokėta, nes yra laimėtas konkursas pagal savivaldybės konkurso nuostatus. Mes galim daryti tik tą veiklą, kuri yra numatyta.“

Verslininkas: į kavines eina turistai, ne alkoholikai

Pagal planą, kaip nurodė D.Tkačenko, viena iš kavinių dar turėtų veikti trejus metus, antroji – dvejus, trečioji – metus su galimybe veiklą pratęsti. Jei kuri nors iš jų užsidarytų anksčiau, tokiu atveju D.Tkačenko nukentėtų finansiškai – neatgautų savivaldybei sumokėto garantinio įnašo.

„Kiekvienoje vietoje, kur vykdome veiklą, savivaldybei yra sumokėtas garantinis įnašas, [...] kuris garantuoja, kad mes vykdysim veiklą. Jeigu mes anksčiau laiko nustotume vykdyti veiklą, tie garantiniai įnašai turėtų likti savivaldybei“, – kalbėjo verslininkas ir pridūrė, kad žala būtų ne tik finansinė – paupys be judesio, jo manymu, nebebus toks patrauklus.

„Tikrai neturime problemų dėl triukšmo, muštynių. [...] Mūsų kontingentas nėra alkoholikai, žmonės, kurie neša šeimų pinigus ir juos pragerinėja“, – patikino D.Tkačenko ir išreiškė viltį, kad į politiką „grįš sveikas protas“.

Kad apie prekybą silpnuoju alkoholiu dar vertėtų padiskutuoti, anksčiau minėjo ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Kalbant apie senamiesčius, tiek Vilniaus, tiek Kauno, aš būčiau linkęs diskutuoti ir labai aiškiai įvertinti tų priemonių rezultatus, kalbėti apie tų priemonių pagrįstumą. Dar turime laiko diskusijai, reikia kalbėtis ir su tuo smulkiuoju verslu, kuriam kyla toks reguliavimas. Reikia dar kartą pasižiūrėti, kad tai būtų paveiki priemonė“, – gegužę Vyriausybės valandos metu kalbėjo jis, tačiau tuo pačiu pažymėjo, kad paplūdimiuose alkoholiui – ne vieta.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis S.Skverneliui paantrino.

„Jeigu šnekėti apie pliažus, čia net minties negalėtų būti. Tikrai to sprendimo nieks neatšauks, – antradienį žurnalistams patikino jis. – Vienintelis dalykas, ką galime analizuoti, tai atstumus miestuose nuo lauko kavinių. Tai vienintelis dalykas, kuris man kelia šiokį tokį klausimą, ar mūsų sprendimai yra visiškai pamatuoti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Iniciatyvos diskutuoti apie atstumus nuo stacionarių maitinimo vietų iki lauko kavinių, kuriose būtų leidžiama pardavinėti alkoholinius gėrimus, anot R.Karbauskio, galėtų imtis ta pati LVŽS.

Ministerijos nežada pokyčių

Savo ruožtu atskiros ministerijos tokių planų neturi.

„Kaip jau buvo ne kartą minėta, nei Sveikatos apsaugos ministerijos, nei ministro Aurelijaus Verygos darbotvarkėje nėra numatyta inicijuoti kokių nors naujovių susijusių su alkoholio vartojimu“, – 15min nurodė ministro atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Analogišką atsakymą 15min gavo ir iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija neturi planų keisti galiojantį prekybos alkoholiniais gėrimais reglamentavimą“, – išdėstė ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Serapinaitė-Audickė.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė, anot vicemero Laisvės partijos nario V.Mitalo, neatmeta galimybės kreiptis į Vyriausybę, kad draudimas būtų atšauktas arba sušvelnintas.

Iš šitos diskusijos kartu su miestelėnais toks kreipimasis galėtų gimti.

„Savivaldybės taryba tokio sprendimo nėra priėmusi, bet artimiausiu metu aš pats asmeniškai inicijuosiu diskusijas dėl šito įstatymo ir galimų kelių, kaip užtikrinti, kad Vilnius ir toliau išliktų gyvybingu miestu, kuriame galima džiaugtis viešosiomis erdvėmis kartu ir lauko kavinėse. Ir iš šitos diskusijos kartu su miestelėnais toks kreipimasis galėtų gimti“, – 15min nurodė jis.

V.Mitalas: žmonės sulįs į rūsius

Alkoholio prekybos draudimas nestacionariose kavinėse bei paviljonuose, anot V.Mitalo, aktualus 39 sostinėje veikiančioms vietoms bei 30 vietų, kurios galėtų veikti, bet, vicemero teigimu, stovi tuščios.

„Didele dalimi būtent dėl to, kad verslininkai bijo tų pataisų, kurios įsigalios nuo kitų metų, ir nesiryžta ten pradėti vystyti veiklos“, – aiškino V.Mitalas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

„Kiekvienais metais Vilniaus miesto savivaldybė skelbia konkursus, kuriais kviečiame dalyvauti lauko kavinių įrengime, operavime. Pastaruosius keletą metų, kada yra prasidėjusios kalbos, o vėliau ir priimtas įstatymas, dėl kurio nuo 2020 metų alkoholio pardavimas lauko kavinėse bus ribojamas, mes pastebėjome, kad yra sulaukiama vis mažiau interesantų lauko kavinių įrengimui ir operavimui“, – pasakojo politikas.

Anot jo, prekybos draudimas mieste sumažins gyvybės: „Privers žmones iš viešųjų erdvių, iš Neries pakrantės sulįsti į rūsius ir pasislėpti vidaus patalpose. Ir tikrai toks žingsnis gerokai sumažins Vilniaus miesto gyvybingumą, ypač šiltuoju metų periodu.“

V.Mitalo bendražygė A.Armonaitė pastebėjo, kad dėl naujos tvarkos kitąmet kalėdiniame miestelyje Katedros aikštėje nebebus galima prekiauti karštu vynu. Vicemero matymu, ši tradicija „Kalėdų miesteliui suteikdavo papildomos linksmos atmosferos, kuri visiškai įprasta daugybėje kitų Vakarų Europos miestų“.

„Šitas įstatymas uždraus prekybą vynu Kalėdų miestelyje ir man atrodo, kad tokiu būdu atitolsime nuo laisvų ir orių Vakarų Europos miestų, į kuriuos pastaraisiais metais lygiavomės“, – kalbėjo V.Mitalas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdų miestelis Katedros aikštėje
Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdų miestelis Katedros aikštėje

Kaunui draudimas neaktualus, Neringa siūlo jo atsisakyti

Neringos savivaldybės vyriausiosios specialistės Sandros Vaišvilaitės teigimu, Nidoje ir Juodkrantėje yra 10 vietų, kurių darbą paveiks silpnojo alkoholio prekybos draudimas. Pusė iš šių vietų – netoli paplūdimių.

„Žinome, kad kurorto verslininkai tam ruošiasi ir ieško išeičių. Tenka apgailestauti, kad kai kuriais atvejais šis sprendimas turėtų paliesti smulkius šeimų verslus, kurie yra neatsiejama Neringos kurortinių tradicijų dalis“, – nurodė specialistė.

Neringos savivaldybė, anot jos, mano, kad draudimo turėtų nelikti: „Kaip kurortinė savivaldybė, manome, kad šio sprendimo turėtų būti atsisakyta, o didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas ne draudimams, o švietimui.“

Didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas ne draudimams, o švietimui.

Kaunui kitąmet įsigaliosiantis alkoholio prekybos draudimas nestacionariose vietose neaktualus, 15min informavo miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Irena Palevičienė.

„Per 2019 metus (ir 2018 metus taip pat) Kaune išduodamos tik 4 sezoninės licencijos – laive „Nemunas“, lauko kavinėje Zoologijos sode, paviljone Kalniečių parke ir „Open Kitchen“ Nemuno saloje. Nusiskundimų nesame gavę. Šis draudimas Kaunui nebus labai aktualus, nes tokių vietų yra vos kelios“, – pažymėjo ji.

Seimas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurių viena dalis įsigalios kitąmet, priėmė 2017-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas