Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 11 16

VEKS byla: prokurorų aklumas pribloškė ekspertą

Generalinės prokuratūros sprendimas nutraukti tyrimą dėl VEKS projekto interneto svetainės, kuri neveikia, nors jai išleista daugiau nei pusė milijonų litų, pribloškė pareigūnams talkinusį nepriklausomą ekspertą. Jis tikina pats rankose laikęs dokumentus, rodančius, jog daugiau nei pusė projekto lėšų buvo iššvaistyta.
VEKS projektas jau seniai baigėsi, o aistros tebeverda.
VEKS projektas jau seniai baigėsi, o aistros tebeverda. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Trūkumų nepastebėjo

Trečiadienį Generalinė prokuratūra pranešė nutraukianti tyrimą dėl projekto „Vilnius Europos kultūros sostinė“ (VEKS) interneto svetainės kūrimo aplinkybių. Šiuo metu neveikiančiam interneto tinklalapiui skirta daugiau nei pusė milijonų litų. Nepriklausomas interneto svetainių konsultantas Vygintas Vilutis „Žinių radijui“ teigė, kad toks pareigūnų sprendimas sunkiai suvokiamas.

R.Kvietkauskas: Kai kalbame apie kontroversišką VEKS dalį, tai diskutuojama apie ganėtinai mažą dalį projektų.

„Aš ir mano kolega Darius Rasimas, būdami nepriklausomi ekspertai, pateikėme išvada, jog kuriant šią VEKS svetainę pereikvoti 277 tūkst. litų. Matėme, kad dubliuojasi priduoti darbai arba kuriamas brangus prototipas, kuris visiškai nereikalingas. Mes vadovavomės tik pasirašytais dokumentais, nes turėjome visas galimybes susipažinti su jais. Visi dokumentai mums buvo pateikti. Mūsų pagalbos prašė tyrimą prižiūrinti prokurorė. Tačiau ji buvo pakeista. Kas pasikeitė, atėjus naujam prokurorui, aš nežinau. Galbūt jam mūsų išvados pasirodė ne tokios įdomios. Nemačiau jokių kitų vertinimų, kurie su mūsų išvadomis kirstųsi“, – teigė ekspertas.

Pasak V.Vilučio, tyrimas atliktas itin atidžiai. „Tikėjomės, jog tos išvados labai padės mūsų teisėsaugai. Buvome įspėti, jog už klaidingas išvadas mums gresia baudžiamoji atsakomybė. Mums buvo sakoma, jog šias išvadas gali tekti pagrįsti teisme, todėl duomenis rinkome ir išvadas rašėme labai atsakingai. Už jas esu garantuotas. Mano nuomone, tokią interneto svetainę buvo galima sukurti už 50 tūkst. litų. Mūsų nuomone, lėšos buvo tiesiog pereikvotos“, – sakė jis.

Reikalaus prokurorų atsakomybės

Tyrimus dėl VEKS projekto inicijavęs aktorius, visuomenininkas Audrius Nakas „Žinių radijui“ teigė, jog toks prokurorų sprendimas aiškiai parodo norą dangstyti kaltus asmenis.

„Tai labai logiškas prokuratūros sprendimas, nes prokurorai kito sprendimo priimti negalėjo. Jeigu jie būtų pasakę, jog šiame projekte yra nusikaltimo požymių, tai kai kurie Lietuvos politikai nebebūtų politikai, o sėdėtų už grotų“, – tikino jis.

A.Nakas teigė, jog šiuo metu svarbiausia išsiaiškinti, kodėl rezonansiniai tyrimai prokuratūrose baigiasi nerezultatyviai. „Kadangi tyrimas nutrauktas, mes, kaip pareiškėjai, kreipėmės į generalinį prokurorą Darių Valį ir paprašėme, kad mums būtų leista susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Pasakysiu atvirai, mūsų visiškai nebedomina vagys, kurie išvogė pinigus. Jų pavardės mirga žiniasklaidoje kiekvieną dieną. Bet mus domina prokurorai, kurie glaudžiai bendradarbiauja su nusikalstamu pasauliu ir daro viską, kad nei viena rezonansinė byla nebūtų ištirta“, – sakė pašnekovas.

Kultūrinis impulsas

Paskutinysis VEKS direktorius, likvidavęs šią įstaigą, Rolandas Kvietkauskas tikino, jog dėl kelių abejonių keliančių klausimų nereiktų nurašyti viso projekto.

„Kai kalbame apie kontroversišką VEKS dalį, tai diskutuojama apie ganėtinai mažą dalį projektų. Dalis VEKS projektų gyvuoja dar ir šiandien. Tai gatvės muzikos diena, kultūros naktis, amatininkų mugė ar Lietuvos kultūros sostinės programa. Visa tai atsirado dėl VEKS projekto. Krizės metu turėjome labai intensyvų kultūrinį gyvenimą Vilniuje, kuris vargu, ar būtų vykęs, jei ne ši programa“, – „Žinių radijui“ sakė pašnekovas.

Paprašytas pakomentuoti abejones dėl VEKS skaidrumo skirstant pinigus kultūriniams projektams R.Kvietkauskas teigė, jog daug nesusipratimų kilo dėl ne laiku priimamų sprendimų.

„Tos interpretacijos siekia pakankamai toli ir vargu, ar šiandien būtų galima jas pagrįsti nenagrinėjant kiekvieno projekto atskirai. Daugybė konfliktinių situacijų kildavo dėl vėluojančių sprendimų ir jų nepriėmimo“, – sakė jis.

Šiandien 13. 10 „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ diskutuosime: „Ar dyzelinio kuro kainų šuolis smogs Lietuvai?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas