Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31

Vėl gąsdina vabzdžiais: ar vien juos reikia kaltinti dėl parazitinių ligų platinimo?

Socialiniuose tinkluose vėl platinami gąsdinimai apie vabzdžių fermas. Nors tai esą patvirtinta statistika, kuria pasidalijo vienas internautas, paimta iš patikimo tyrimo, šie skaičiai neatskleidžia, kad ši problema būdinga ne tik joms.
Maldininkas
Maldininkas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Gąsdina vaizdu ir skaičiais

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip kažkoks asmuo į stiklinę vandens įmerkia vabzdį ir iš šio kūno pradeda lįsti tariami parazitai. Vyras, pasidalijęs šiuo įrašu, pateikė ir šiek tiek statistikos.

„Ką reikia žinoti apie maistą, kurį mums gamina globalistai?

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete vėl plinta gąsdinimai apie vabzdžius
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete vėl plinta gąsdinimai apie vabzdžius

Remiantis tyrimu, 81 proc. vabzdžių ūkių „gyvulių“ buvo rasta daugybė parazitų. Be to, 30-35 proc. tirtų ūkių šie parazitai buvo patogeniški gyvūnams ir žmonėms.

Taigi klaidos ne tik bjaurios kaip idėja, bet ir tiesiogine prasme yra ligų ir parazitų katalizatorius“, – pakomentavo internautas.

Tyrimas tikras

Minėti skaičiai paimti iš 2019 m. paskelbtos tyrimo „Valgomųjų vabzdžių parazitologinis įvertinimas ir jų vaidmuo perduodant parazitines ligas žmonėms bei gyvūnams“ ataskaitos.

Tyrimo tikslas buvo nustatyti ir įvertinti parazitų, kurie gyvena Vidurio Europos „namų fermose“ bei gyvūnų parduotuvėse laikomų vabzdžių organizmuose, vystymosi formas. Taip pat – nustatyti galimą parazitinių infekcijų riziką žmonėms ir gyvūnams.

Analizuoti gyvų vabzdžių mėginiai iš 300 fermų ir gyvūnų parduotuvių. Tyrimas buvo atliekamas Čekijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje.

Per tyrimą parazitinių vystymosi formų buvo aptikta 81 proc. tirtų vabzdžių ūkių. Rasti parazitai 69 proc. atvejų buvo patogeniški tik vabzdžiams, 35 proc. atvejų – potencialiai patogeniški gyvūnams, 30 proc. atvejų – potencialiai patogeniški žmonėms.

Taip pat skaitykite: Davė peno sąmokslų ieškotojams: maitinti svirpliais leido, bet jie maiste neprivalomi

Tyrimo išvadose taip pat pažymima, kad kai kuriuose ūkiuose buvo pastebėta neetiškų atskirų augintojų veiksmų, pavyzdžiui, vabzdžių šėrimas gyvūnų ekskrementais iš gyvūnų parduotuvės, mažesnių gyvūnų lavonais arba supelijusiu maistu ir net žalia mėsa.

Tokia praktika, anot tyrėjų, labai pablogina galutinio produkto kokybę ir pakenkia tokio maisto mikrobiologinei ir parazitologinei saugai.

Parazitai mėsoje

Atliktas tyrimas iš tiesų verčia susirūpinti dėl vabzdžių, kaip maisto, vartojimo galimai keliamo pavojaus. Bet jis nepateikia jokio palyginimo su mėsos augintojų fermomis, kuriose taip pat yra randama parazitinių infekcijų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais

2016 m. Indijoje atlikto tyrimo metu 73 proc. iš 120 ištirtų galvijų ir buivolų buvo rasta vienos ar kelių rūšių parazitų kiaušinėlių. Parazitinės infekcijos paplitimas buvo didesnis tarp galvijų (75 proc.), palyginti su buivolais (70,5 proc.).

2001 m. Kalifornijoje buvo nustatyta, kad 60 proc. galvijų, kurie nebuvo nukirminti per keturis mėnesius nuo mėginių paėmimo, turėjo parazitų kiaušinėlių ar lervų.

2018 m. Šri Lankoje 46 proc. negydytų ir tik 15 proc. gydytų gyvūnų buvo rasta parazitinių infekcijų.

Iš to akivaizdu, kad parazitai būdingi ne vien vabzdžių fermoms. Tai yra rimta problema, susijusi su maisto gamyba visame pasaulyje.

Be to, internete besivystantis diskursas, kuriuo priešiškai nusistatę asmenys stengiasi įrodyti, esą vabzdžių fermos yra pavojingos žmogaus sveikatai, paremtas atskirai atrinktais duomenimis ir dažnai neatsižvelgiama į bendrą statistiką.

Vabzdžius auginti naudinga

Vabzdžiai gali būti auginami panaudojant kur kas mažiau žemės ir vandens, išmetant mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, gali padėti sumažinti maisto ir žemės ūkio atliekų kiekį. Reikia tik trečdalio ar pusės žemės ploto, reikalingo panašiam kiekiui baltymų iš kiaulių ar vištų pagaminti.

Jie maistine verte prilygsta mėsai. Valgomųjų vabzdžių baltymų, aminorūgščių ir nesočių riebalų rūgščių kiekis panašus į raudonos mėsos, tačiau, kitaip nei pastaroji, valgomieji vabzdžiai taip pat yra skaidulų ir vitamino C šaltinis.

Taip pat skaitykite: Unikalų verslą Lietuvoje sukūrę broliai Glušauskai: „Tai – ateities maistas. Ar išdrįsite paragauti?“

Valgomųjų vabzdžių auginimas taip pat padeda sušvelninti neigiamą klimato kaitos poveikį ir pagerinti biologinę įvairovę, o tai teigiamai prisideda prie apsirūpinimo maistu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais

Net ir turint omenyje šiuos privalumus, susiduriama su keliais iššūkiais, skatinant valgomųjų vabzdžių auginimą ir vartojimą. Pagrindinė jų sąraše – maisto saugos klausimas, nes nemažai Vakarų gyventojų baiminasi dėl mikrobiologinio ir cheminio pavojaus sveikatai, kurį vabzdžiai gali kelti.

Remiantis šiuo metu prieinama literatūra, akivaizdu, kad reikia suderinti maisto ir saugos problemas ir valgomųjų vabzdžių maistinę naudą.

Kita problema, kuri reikalauja daug dėmesio, yra valgomųjų vabzdžių vertės grandinės reglamentavimas. Jo trūksta daugelyje šalių. Išsprendus šią problemą galimai padidėtų vartotojų pasitikėjimas ir būtų palengvinta prekyba.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Statistika apie parazitus vabzdžių fermose paimta iš patikimo tyrimo, bet šie skaičiai neatskleidžia, kad ši problema būdinga ne tik joms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?