Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl kalti „chemtreilai“: ar tikrai „purvinas lietus“ Lietuvoje iškrito iš lėktuvų?

Lietuvoje palijus purvu, socialinių tinklų vartotojai leidosi svarstyti, ar tai nėra iš lėktuvų purškiamų chemikalų poveikis. Atsakymas neigiamas – vadinamieji „chemtreilai“ tėra sąmokslo teorija, o kodėl sulaukėme tokių kritulių, paaiškino meteorologai.
Tropinė liūtis skalauja Vilnių
Lietus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vėl mini geoinžineriją

Versiją apie tokią rudo lietaus kilmę prieš savaitę paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas.

„2024-10-02 Vilnius, – rašė jis. – Oficialiai spaudoje chemtrailai purškiami iš lėktuvų yra tabu ir sąmokslo teorija...

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Purvino lietais“ Lietuva sulaukė dėl nuo Kaspijos jūros atneštų dulkių ir gaisrų dūmų dalelių, ne dėl „chemtreilų“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Purvino lietais“ Lietuva sulaukė dėl nuo Kaspijos jūros atneštų dulkių ir gaisrų dūmų dalelių, ne dėl „chemtreilų“

Tačiau geoinžinerija ir debesų sėja (kur cheminių aerozolių purškimas iš lėktuvų yra vardan klimato kaitos ir dar neaišku ko yra viena iš šių programų dalių)...

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Sacharos smėlis į Europą ir net Tolimuosius Rytus buvo atpūstas dirbtinai?

Tai štai jau buvo pasakos apie Sacharos dulkes, Baltarusijos degančius durpynus, dabar Ukrainos kažkokius gaisrus ir t.t. pabandykit pavalyti savo automobilį ir patyrinėti kas tai per dulkės pamatysit daug įdomių dalykų… (kalba netaisyta – red. past.)“

Galiausiai internautas pridėjo keletą nuorodų į ankstesnių savo ir dar vieno bendraminčio įrašus apie panašius reiškinius anksčiau, ore sklandančias dulkes, taršos šaltinius, „chemtreilų“ purškimą ir pan.

Į jo samprotavimus sureagavo kone 100 „Facebook“ vartotojų, dar daugiau šiuo įrašu pasidalijo.

Lijo visoje Lietuvoje

Apie „purviną“ lietų pranešė vienas aktyvus „Facebook“ grupės narys. Jis nurodė tokius kritulius užfiksavęs Zarasuose spalio 1-ąją vakarop.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietus Vilniuje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietus Vilniuje

Vyras paviešino porą nuotraukų, kuriose matyti nešvarus mašinos šonas ir kažkoks audinys su purvo taškeliais, taip pat – trumpą vaizdo įrašą su pačiu lietumi.

Komentaruose žmonės dalijosi panašiais kadrais ir tvirtino patys patekę į panašų lietų ir ne vien Zarasų apylinkėse, bet ir Klaipėdoje, Šilutėje, Panevėžyje, Vilniaus ir Anykščių rajonuose.

Atkeliavo nuo Kaspijos

Meteorologas Gytis Valaika netruko paaiškinti, kodėl Lietuva sulaukė „purvino“ lietaus.

„Šiandien virš mūsų šalies įsitaisę atmosferos fronto debesys, dalyje Lietuvos lyja, – tą patį vakarą jis parašė „Facebook“ puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“. – Išdžiūvus lietaus lašeliams lieka ryškios dulkėtos žymės.

Tai – nuo Kaspijos jūros regiono (per Ukrainą ir Baltarusiją) atkeliavusios dulkių (bei gaisrų dūmų) dalelės. Virš mūsų šalies jos susimaišė su debesyse esančia drėgme ir todėl iškrenta kartu su lietaus lašais.

Apie atmosferos teršalus pirmadienį rašė kolegos iš Ukrainos. Prisegu žemėlapį, kuriame rausva spalva pažymėtos kietosios dalelės.“

Teorija nepatvirtinta

„Chemtreilai“ yra viena populiariausių sąmokslo teorijų, neva JAV ir kitų šalių vyriausybės tyčia į orą purškia toksiškas chemines medžiagas ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), siekdamos naikinti ar kontroliuoti žmoniją, daryti įtaką orams.

Jos ištakos siejamos su 1996 m. paskelbta JAV oro pajėgų (USAF) ataskaita, kurioje buvo pristatyti bandymai daryti įtaką orams.

„Chemtreilais“ vadinamos už skrendančių lėktuvų besidriekiančios baltos juostos, kurios iš tiesų yra iš variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje bei drėgmėje į ledo kristalus sušalęs oras.

2016-aisiais šią teoriją analizavo 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Ekspertų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Portalas 15min ne kartą paneigė „chemtreilų“ egzistavimą.

Ar tikrai buvęs CŽA vadovas pripažino chemtreilų egzistavimą ir geoinžinerijos taikymą?

Ar tikrai paskui lėktuvą danguje nusidriekė įspūdinga „chemtreilų“ juosta?

Danguje vėl mato „chemtreilus“, dabar – ir kaip karo Ukrainoje ženklą

Baltos juostos danguje vėl paskatino svaičiojimus apie chemikalus

„Chemtreilų“ teorija nenyksta: jos „patvirtinimą“ rado vieno pensininko sode

15min verdiktas: trūksta konteksto. „Chemtreilais“ vadinamos baltos juostos danguje tėra iš lėktuvių variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje į ledo kristalus sušalęs oras, ne chemikalai. Lietų „purvinu“ pavertė nuo Kaspijos jūros regiono atkeliavusios dulkių ir gaisrų dūmų dalelės

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas