Sportas gyvai
2023 12 19

Vėl kritikuoja veido kaukes: ar jos tikrai negrįžtamai pažeidžia vaikų smegenis?

Internautai gaivina seną melagieną, kad medicininės kaukės vaikams gali negrįžtamai pažeisti smegenis. Tyrimai to nerodo ir įvairūs ekspertai jau yra teigę, kad tai nėra tiesa.
6 metų vaikas su vaikiška medžiagine kauke
6 metų vaikas su vaikiška medžiagine kauke / 15min nuotr.

Neva pacitavo tyrimą

Vienas lietuvis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė ilgą įrašą, kuriame teigiama, neva privalomos medicininės kaukės vaikams sukėlė negrįžtamą smegenų pažeidimą. Pasak vyro, apie tai paskelbė „British Medical Journal“ (BMJ).

„BMJ tyrime daroma išvada, kad pandemijos metu vaikams uždedamos kaukės sukėlė negrįžtamą smegenų pažeidimą dėl neigiamo šalutinio poveikio, kurį sukelia ilgalaikis deguonies trūkumas organizme.“

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Toliau išdėstyta tariama tyrimo eiga ir teigiama, kad „autoriai sistemingai peržiūrėjo stebėjimo tyrimus ir į galutinę analizę įtraukė 22: šešiose nustatyta, kad vaikų kaukės mandatai buvo susiję su mažesniu infekcijų skaičiumi, kitose 16 – ne (kalba netaisyta – red. past.)“.

Išvadas suprato savaip

Šis tyrimas pavadinimu „Būtinos vaikų kaukės dėl COVID-19: sisteminė apžvalga“ iš tiesų buvo publikuotas BMJ, tačiau išvados buvo kiek kitokios.

Jose paaiškinta, kad paieškas duomenų bazėse mokslininkai atliko iki 2023 m. vasario. Buvo atrinkti 597, o į galutinę analizę įtraukti 22 tyrimai.

Taip pat skaitykite: Virusas keičiasi, melagienos – ne: vėl aiškina, kad kaukės kenkia ir nesaugo

Šeši tyrimai, kuriuose įžvelgtas ryšys tarp vaikų kaukių nešiojimo ir mažesnio infekcijos dažnio, pasižymėjo didele tendencingumo rizika. Juose esą buvo galimai supainioti svarbūs skirtumai tarp nešiojusiųjų ir nenešiojusiųjų kaukes. Du tyrimai pasirodė esantys nereikšmingi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Veido kaukė

Likusiuose šešiolikoje tyrimų nenustatytas joks ryšys tarp kaukės dėvėjimo ir užsikrėtimo ar infekcijos perdavimo.

„Realus vaikų kaukės privalomo naudojimo veiksmingumas, apsaugantis nuo SARS-CoV-2 perdavimo ar užsikrėtimo, nebuvo įrodytas aukštos kokybės įrodymais. Dabartiniai moksliniai duomenys nepagrindžia, kad vaikai būtų apsaugoti nuo COVID-19“, – rašoma tyrimo išvadose.

Šiame tyrime apie smegenų pažeidimus apskritai nėra užsimenama.

Rizikos nėra

Studijų, kuriose būtų teigiama, kad veido kaukės gali sukelti negrįžtamą smegenų pažeidimą, nėra. JAV mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad eilinė veido kaukė neriboja deguonies patekimo į plaučius, net žmonėms, sergantiems sunkiomis plaučių ligomis.

„Panthermedia“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„Panthermedia“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

Jie pažymėjo, kad bet koks diskomfortas dėvint kaukę galėjo pasireikšti dėl jautrių veido nervų dirginimo, šiltos įkvepiamo oro temperatūros arba klaustrofobijos jausmo.

Taip pat skaitykite: Užkibo už dar vienos melagienos: kaukės blokuoja deguonį ir naikina smegenis

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) atstovas naujienų agentūrai „Reuters“ teigė: „Laikui bėgant kaukėje pamažu kaupiasi CO2.

Tačiau CO2 lygis, kuris gali susidaryti kaukėje, dažniausiai toleruojamas jo veikiamų žmonių. Jums gali skaudėti galvą, tačiau greičiausiai [nepatirsite] simptomų, kurie pastebimi esant daug didesniam CO2 kiekiui.

Taip pat skaitykite: Reanimavo seną melagieną: netiesa, kad kaukės blokuoja deguonies kelią į plaučius

Kaukė gali tapti nemaloni dėl įvairių priežasčių, įskaitant jautrumą CO2, ir asmuo bus motyvuotas nusiimti kaukę. Mažai tikėtina, kad kaukės dėvėjimas sukels hiperkapniją“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vyresniems nei 12 metų vaikams rekomenduoja nešioti kaukes lygiai taip pat, kaip suaugusiems. 6-11 metų vaikams vertėtų dėvėti kaukes, atsižvelgiant į keletą veiksnių.

Taip pat skaitykite: Rado senų mikrobų nuotrauką ir gąsdina, kad tokie gyvena kaukėse

Vaikams iki 5 metų nerekomenduojama jų dėvėti „atsižvelgiant į vaiko saugumą ir bendruosius interesus bei gebėjimą tinkamai naudotis kauke su minimalia pagalba“.

15min verdiktas: melas. Vyro paminėtame tyrime apskritai nėra nurodoma jokių sąsajų su kaukės dėvėjimu ir smegenų veiklos sutrikdymais. Mokslininkai jau yra ištyrę, kad medicininė veido kaukė neriboja deguonies patekimo į plaučius, netgi dalyviams, sergantiems sunkiomis plaučių ligomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius