Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 24

Vėlinių atspindžiai: į kapines – tik su botais

Po itin lietingų spalio orų į kai kurias kapines per Vėlines, regis, bus įmanoma patekti tik su botais. Tokia situacija susiklostė Klaipėdos Joniškės kapinėse. Jose apsilankiusi klaipėdietė pasibaisėjo takelių būkle.
Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai
Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai / 15min skaitytojos nuotr.

„Šeštadienį teko aplankyti Joniškės kapines. Pasibaisėjau takelių būkle (ir tai daugiau kaip po savaitės be lietaus). Iki brolių bei močiutės kapo prieiti pavyko labai sunkiai. Takeliai vietomis be guminių batų visiškai nepraeinami, be to, yra labai slidžių vietų, kur takeliai užteršti šlapiais purvais. Pastebėjau, kad prie centrinio įėjimo gražiai nugriauta tvora ir suvežti kolumbariumai, tai rodo, kad lėšos kapinių tvarkymui yra skiriamos, bet, atrodo, pradedama ne nuo to“, – savo pastebėjimais su 15min pasidalijo klaipėdietė Olesia Derkač.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėjos Zinos Stankienės, šių metų ruduo prikrėtė aibių ir kapinių darbuotojai vos spėja suktis.

Neviltis su tuo vandeniu, – atsiduso vedėja.

„Neviltis su tuo vandeniu, – atsidūsta moteris. – Pernai buvo geresnis ruduo, sausesnis, tvarkingesnis, tas vanduo visa tai, kas nukrito ant žemės, paverčia purvu.

Joniškės kapinės, kad ir ant kalniuko, turi tokį išskirtinumą – aukštai stovi gruntiniai vandenys. Jei palyja su visais pajėgumais, lekiam žiūrėti, kas nutiko. Dabar tikrai neskęstame. Momentas buvo, kai po liūčių buvo vien purvas, vienas kitas takelis buvo apsemtas, balos, nenubėgo vanduo, nes žemė molinga, nelaidi vandeniui. Lietaus nuotekų sistemos senos, bandome tvarkytis.“

15min skaitytojos nuotr./Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai.
15min skaitytojos nuotr./Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai.

Senyvus takučius bandyta paremontuoti, kai kur paberta žvyro danga, tačiau dauguma takelių susidėvėję. Viltis vedėja deda į kitais metais planuojamą remontą, tačiau jo apimtys priklausys nuo savivaldybės paskirtų pinigų. Šiuo metu vykdomas želdinių tvarkymo projektas, kertami seni, trukdžių sukeliantys medžiai.

„Kitais metais planuojama padaryti lietaus nuotekų projektą. Kapinės įrengtos tarybiniais laikais, vamzdynai senoviški, juos reikėtų keisti. Yra buvusios lietaus sistemos padarytos, tačiau vietomis užsinešusios, atsekti nebeina, kurios veikia. Sujungėme, dedame šulinukus, kad nutrauktų vandenį. Kiek įmanoma, sprendžiame problemas, kur kaupiasi lietaus nuotekos. Šiemet keitėme vandens kolonėles“, – rūpesčiais dalijosi vedėja.

15min skaitytojos nuotr./Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai
15min skaitytojos nuotr./Klaipėdos Joniškės kapinėse po praūžusių liūčių telkšo balos ir purvynai

Anot Z.Stankienės, kapinių prižiūrėtojai šį rudenį dirbo itin ekstremaliomis sąlygomis, brisdami per lietų, per balas stengėsi kapinių vaizdą padaryti kuo priimtinesnį žmonėms.

„Labai nesėkmingas laikas, daug vandens, kad būtų šalnos, būtų pakandę lapus, greičiau nurinktume. Dabar kasdien valai, kasdien byra, sudėtingas laikas – ir šaltas, ir drėgnas. Lapai krinta, sušlampa, krinta ant asfalto, ir vien košė“, – sakė Z.Stankienė.

Anot jos, tos „košės“ neįmanoma išvalyti, laukiama, kada pradžius, o jei orai ir toliau bus nepalankūs, bus sprendžiama, kaip susidoroti su rudens išdaigomis.

Prieš Vėlines uostamiesčio kapinėse, anot vedėjos, išskirtiniai darbai nėra vykdomi, tiesiog sutankinamas atliekų išvežimo grafikas, mat kapus aplanko didesnis srautas žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas