Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 26

Ventos globos namų darbuotojos pasijuto įskaudintos dėl kaltinimų marinus badu neįgalią mergaitę ir piktinasi Kauno medikų elgesiu

Kauno klinikose nuo vasario 18 dienos yra gydoma išsekusi septynerių metų Ventos socialinės globos namų auklėtinė. Kai pateko į klinikas, mergaitė svėrė vos 5 kilogramus, tačiau, pasak globos namų direktorės Gražinos Banienės, mergaitė beveik tiek pat svėrė ir 2011 metais, kai atvyko iš Šiaulių globos namų „Šaltinis“ gyventi pas juos. Kadangi mergaitė turi įgimtą negalią, ji buvo maitinama per zondą, todėl, pasak direktorės, normalu, kad ji mažai svėrė.
Ventos socialinės globos namų darbuotojos pasirengusios ginti savo garbę.
Ventos socialinės globos namų darbuotojos pasirengusios ginti savo garbę. / Linos Abromavičienės nuotr.

Šiauliuose pagalbos nesulaukė

Vasario 4 dieną mergaitės sveikata smarkiai sušlubavo. Kilo problemų dėl zondo – skrandžio liaukoms ėmus sekretuoti, skrandžio sultys pradėjo graužti žaizdą aplink zondą. Dėl nepakeliamo skausmo mergaitė tapo mažiau judri ir blogos nuotaikos. Tada Ventos socialinės globos namų darbuotojos ir pastebėjo problemą. Globos namus prižiūrintis šeimos gydytojas išrašė siuntimą vykti į Šiaulius, tad buvo kreiptasi į Šiaulių ligoninę.

„Šiauliuose niekas stacionare gydyti nesiūlė ir jokių pragulų nematė – išleido važiuoti namo. Kitą dieną vėl pablogėjus sveikatai, iškvietėme greitąją ir mažylę nuvežėme į Šiaulių moters ir vaiko kliniką. Tada jau skyrė stacionarų gydymą. Tačiau išbuvus savaitę ligoninėje, mergaitė vėl buvo patenkinamos būklės išleista atgal į globos namus. Tik kažkodėl mergaitės būklė prastėjo su kiekviena diena“, – pasakoja G.Banienė.

Ventos socialinės globos namų nuotr./Mergaitė globos namuose buvo ugdoma.
Ventos socialinės globos namų nuotr./Mergaitė globos namuose buvo ugdoma.

Direktorė mano, kad ne slaugos darbuotojų, o gydytojo chirurgo kompetencija apžiūrėti, kodėl vaikas negerai jaučiasi, ir jam suteikti pagalbą. „Šiauliuose mums patarė prižiūrėti vamzdelį, pro kurį maitinama mergaitė, ir ant odos neklijuoti pleistrų, tačiau mergaitei nuo to nebuvo geriau. Paskyrė mergaitei duoti po 20–30 mililitrų kas dvi valandas skysčių skysčių ir 50 mililitrų maisto“, – gydytojų rekomendacijas vardija G.Banienė.

Kaune niekas nelaukė

Pasak G.Banienės, pastebėjus, kad mergaitės būklė prastėja, buvo kreiptasi į Kauno medikus. Ventos socialinės globos namų darbuotojos mergaitę išvežė į Kauno klinikas. Po tris valandas trukusios kelionės antra tiek teko laukti medikų apžiūros.

„Klinikose mūsų niekas nelaukė išskėstomis rankomis. Tris valandas teko laukti gydytojo, kuris žadėjo apžiūrėti. Mergaitė pavargo po kelionės ir dar turėjo laukti nepatogioje padėtyje ant globos darbuotojų rankų. Nebuvo sąlygų net vaiko pervystyti. Vaikui skaudėjo, dar labiau pradėjo bėgti skysčiai... Permirko net mergaitę laikiusios moters rūbai, neturėjome kuo jos perrengti. Tikriausiai per tas valandas apie litras skysčių ištekėjo. Niekas į mus nekreipė dėmesio. Tik sakė laukti, nes gydytojas operuoja... Liūdniausia, kad net paguldyti vaiko nebuvo kur. Šiaip taip išsikovojome, kad būtų leista procedūriniame kabinete mergaitei pakeisti sauskelnes“, – pasakoja Ventos socialinės globos namų vyriausioji slaugytoja Inga Mikalkėnienė.

Pasak direktorės G.Banienės, Kauno klinikų gydytojas, kuris dabar taip aktyviai kovoja už mergaitę, nepriėmė mergaitės vasario 15 dieną ir liepė atvykti vasario 18-ąją, nors ir buvo įvardyta, kad mergaitė jaučiasi prastai ir reikalinga skubi pagalba. Taip buvo sugaištos dar trys dienos.

„Dabar gydytojas yra šventas, o mes blogi žmonės. Nesuprantame, kodėl kaltina mus, kai mes stengėmės mergaitei padėti. Taip pat netoleruojame gydytojo elgesio, kad jis žėrė komentarus neįsigilinęs į mergaitės gydymo istoriją ir apkaltino mus, neva mergaitė buvo neprižiūrėta ir marinama badu. Moterys verkė atsisveikindamos. Mergaitė net pamojavo ranka, nors Kauno medikai sakė, kad mergaitė negalėjo net pajudėti“, – pasakoja G.Banienė.

Valgymo sutrikimų turinti mergaitė pati nevalgė

Dabar mergaitė ligoninėje valgo pati ir priaugo svorio. Pasak Ventos socialinės globos namų slaugytojos I.Mikalkėnienės, dabar sunku įrodyti, kad mergaitė pati nevalgė. „Net jos medicininėje istorijoje yra įrašyta, kad seniau mergaitė valgė, tačiau atsisakius valgyti, jai buvo įtaisyta grastrostoma, pro kurią ir maitinome. Mes ne patys sugalvojome vaiką maitinti pro vamzdelį, o gydytojai“, – sako I.Mikalkėnienė.

Tačiau prieš iškeliaujant į Kauno klinikas, mergaitė po truputį pradėjo žiotis ir globos namų darbuotojos nedidelį kiekį skysčių bandė mergaitei duoti pro burną. Pasak I.Mikalkėnienės, anksčiau mergaitė net neleisdavo prisiliesti prie burnytės. „Šiai mergaitei buvo galima patį skaniausią kąsnį duoti, tačiau ji nevalgydavo“, – sako I.Mikalkėnienė.

Mergaitė lankė mokyklą

Pasak Ventos socialinės globos namuose dirbančios kineziterapeutės Rasos Urbonienės, įstaiga yra kaltinama nepagrįstai, nes nuo to laiko, kai mergaitė pateko į globos namus, smarkiai patobulėjo. „Atvykusi mergaitė galėjo tik įsikibusi stovėti. Teko su ja daug dirbti. Naudojant žaidimus mergaitė pradėjo net vaikščioti, lankė meno ir dailės užsiėmimus, galėjo lipti laiptais ir net vaidinti scenoje, o tokiam ligotam vaikui tai labai daug“, – sako R.Urbonienė.

Pasak jos, atvežta 2011-ais metais mergaitė buvo per daug nusilpusi, kad galėtų pati normaliai judėti. „Kiekvieną judesį reikėjo išgauti pasitelkus žaidimus. Sunku tokį vaiką sudominti. Ji nieko nenorėjo imti į rankas, visko bijojo. Kai vaiko sveikata pablogėjo, jam pro zondą bėgo skysčiai, ir nebegalėjome jos judinti, nes kiekvienas judesys jai kėlė skausmą. Pamatę šią problemą, mes ieškojome pagalbos, kad mūsų darbas nenueitų perniek“, – sakė R.Urbonienė.

Moterys verkė atsisveikindamos. Mergaitė net pamojavo ranka, nors Kauno medikai sakė, kad mergaitė negalėjo net pajudėti.

Pasak G.Banienės, mergaitė buvo ugdoma – lankė Specialiąją Dabikinės mokyklą. Tai vienas iš mylimiausių vaikų, kuriam buvo skiriama tiek daug suaugusiųjų dėmesio.

Vaikas nusilpo dėl skausmo?

Slaugytoja I.Mikalkėnienė sako, kad mergaitė nusilpo, nes nebegalėjo tverti skausmo. Pro zondą tekantys skysčiai graužė odą, todėl mergaitė prastai jautėsi.

„Pro zondą vaikas gauna maistą, todėl natūralu, jei gaunamas maistas išteka, jo mažiau pasisavina vaiko organizmas ir krenta svoris, vaikas jaučiasi vangus. Tačiau tai pastebėję kreipėmės į medikus pagalbos – tai mūsų pareiga. Tai slaugos namai, o ne ligoninė. Mes galime prižiūrėti, o ne patys spręsti, kokį gydymą taikyti. Nesuprantame, kodėl patys medikai delsė teikti pagalbą“, – sako I.Mikalkėnienė

Pasak globos namų direktorės, mergaitės svoris svyravo. Jei daugiau judėdavo, jis sumažėdavo, ir atvirkščiai. Tačiau specialiai svoris nebuvo matuojamas. „Mes vaiko nesvėrėme dažnai, tačiau matėsi, iš jos emocijų matėsi, kada ji jaučiasi gerai“, – sako G.Banienė.

Kaltinimus neigia

Pasak G. Banienės, Ventos socialinės globos namų darbuotojos kaltinamos nepagrįstai, nes mergaitė buvo mylima ir prižiūrėta. „Graudu, kad mūsų darbo niekas neįvertina. Juk mes ir ieškojome šiai mergaitei pagalbos, kai pamatėme, kad būklė prastėja. Badu tikrai nemarinome – juk maitinome, kaip buvo nurodyta medikų. Mes net pakeisti maitinimo dozių negalėjome be medikų nurodymo. Pažiūrėkite į kitus vaikus – visi pavalgę, prižiūrėti“, – teigė G.Banienė.

Direktorės manymu, šioje situacijoje patys medikai yra per daug abejingi ir ypač negalią turintiems vaikams. „Valdininkai turėtų pasidomėti, kaip su neįgaliu vaiku yra elgiamasi gydymo įstaigoje. Kaip vaikas su pragulomis, apie kurias kalbama, galėtų tiek daug užsiėmimų lankyti, mokytis ir dar atlikinėti kineziterapijos pratimus?“ – klausia G.Banienė.

Ventos socialinės globos namų direktorė ketina įstaigos garbę ginti teisiniu keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas