Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viceministras: ministerijos pagalbos ranka kultūros leidiniams bus iki 10 tūkst. eurų

Kultūrinei žiniasklaidai nesulaukiant naujai įsteigto Medijų rėmimo fondo finansavimo, Kultūros ministerija žada skubią finansinę pagalbą, kuri bendrai siektų iki 10 tūkst. eurų, teigia kultūros viceministras.
Vygintas Gasparavičius
Vygintas Gasparavičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Suprantant, kad jie patiria išlaidas šiandien, suprantant, kad jie turi tokias išlaidas kaip spausdinimas, kurių neturi internetinė žiniasklaida, šią pagalbos ranką ištiesime per viešuosius pirkimus pirkdami reklaminį plotą šiuose leidiniuose kultūrinei informacijai“, – penktadienį po susitikimo su leidinio „Kultūros barai“ atstovu žurnalistams sakė Vygintas Gasparavičius.

Jis teigė tikslios paramos sumos kol kas negalįs nurodyti, nes tai priklausys ir nuo pasirinkto paslaugos pirkimo būdo.

„Keletą tūkstančių, iki 10 tūkst. eurų, iki paleidžiant projektinį finansavimą“, – sakė jis.

Viceministro teigimu, pereinamuoju laikotarpiu reklamą ministerija pirks kultūriniuose periodiniuose spausdintuose leidiniuose, kurie leidžiami dažniau nei kartą per tris mėnesius. Tokių rinkoje yra septyni–aštuoni.

V.Gasparavičius pabrėžė, kad ši „pagalbos ranka“ tiesiama, kad leidiniai galėtų ne išsilaikyti, o išgyventi, kol pradės veikti Medijų rėmimo fondo lėšų skirstymo mechanizmas.

„Kalbame ne apie išsilaikymą, tą turės garantuoti naujas Medijų rėmimo fondas ir projektinis finansavimas, taip pat kiti finansavimo šaltiniai, kalbame apie būtinųjų, neišvengiamų išlaidų pasidengimą“, – tvirtino jis.

Pasak viceministro, per susitikimą jis išgirdęs, kad „ši pagalbos ranka bus veiksminga“.

V.Gasparavičius vylėsi, kad Medijų rėmimo fondo taryba paskubės parengti finansavimo gairių projektą, kad kultūros ministras jį galėtų pasirašyti ir būtų skelbiami konkursai dėl lėšų skyrimo.

„Matant situaciją ir suprantant, kad tai yra pirmasis naujojo Medijų rėmimo fondo kvietimas, po diskusijos pabandysime priėmimo laiką sutrumpinti kiek galima labiau“, – tvirtino viceministras.

Medijų rėmimo fondas įsteigtas pernai rudenį, jis nuo sausio pakeitė iki šiol paramą žiniasklaidai, įskaitant kultūrinę, administravusį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. Naujojo fondo biudžetas yra dvigubai didesnis nei ankstesniojo ir siekia 6,5 mln. eurų.

Tačiau Medijų rėmimo fondas kol kas nepaskelbė kvietimo teikti paraiškas, tad dalis paramos nesulaukiančių kultūros leidinių reiškia susirūpinimą dėl savo išlikimo. Apie tai, kad bus priverstas nutraukti veiklą, paskelbė žurnalas „Kultūros barai“, kiti tvirtina lėšų turintys iki vasario arba kovo mėnesio, žurnalas „Metai“ atsisakė mokėti honorarus.

Dalis kultūros leidinių dalyvavo Kultūros tarybos skelbiamuose konkursuose ir gavo finansavimo projektams, tikėdamiesi išgyventi, kol pradės veikti Medijų rėmimo fondas.

Medijų rėmimo fondas pranešė, jog du konkursus finansavimui gauti planuojama skelbti po mėnesio, vasario pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas