Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 02

Vieneri atkurto Rūdninkų poligono metai: išminavimas, šaudyklos ir infrastruktūros kūrimas

Praėjus vieneriems metams nuo Rūdninkų karinio poligono (Šalčininkų r.) perdavimo Lietuvos kariuomenei, jame jau įrengtos trys pagal NATO standartus sertifikuotos pėstininkų ginklų šaudyklos, vizualiai nuo standartinių nesprogusių sprogmenų patikrintas apie 1500 ha plotas ir pabaigti teritorijos žymėjimo darbai, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Rūdninkų karinis poligonas
Rūdninkų karinis poligonas / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Rūdninkų karinis poligonas, kuris yra beveik 17 tūkst. hektarų ploto, atkurtas ir 2022 m. birželio 2 d. perduotas Lietuvos kariuomenei siekiant sudaryti tinkamas sąlygas visaverčiam Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų karių rengimui bei aukštai kovinei parengčiai palaikyti.

Lietuvos kariuomenei priklausanti 6 karinių poligonų infrastruktūra yra nuolat gerinama, visgi dėl karių įsisavinamos modernios ginkluotės, kaip pėstininkų kovos mašinos, minosvaidžiai, granatsvaidžiai, prieštankinė ginkluotė bei savaeigė artilerija, sąjungininkų atsigabenti tankai „Leopard“, „Abrams“ ir kt., būtina didelė manevro teritorija, apsaugos zona bei šaudykla.

„Rūdninkų poligonas – ypatingos svarbos karinės infrastruktūros objektas. Jo įgyvendinimas turės ženklų poveikį tiek Lietuvos, tiek ir sąjungininkų karių rengimui mūsų šalyje. Šiandien, kaip ir buvo suplanuota, jau turime pasiektą pradinį operacinį poligono pajėgumą. Esama poligono infrastruktūra jau dabar mūsų kariuomenės padalinių naudojama labai intensyviai, o įgyvendinus šį labai ambicingą ir reikalingą projektą pilnai, turėsime puikias sąlygas kelių batalionų bei kitų taktinių vienetų rengimui vienu metu“, – sakė Mokymo ir doktrinų valdybos vadas brg. gen. Alvydas Šiuparis.

Šiuo metu veikia trys pagal NATO standartus sertifikuotos pėstininkų ginklų šaudyklos, kuriose nuolatos treniruojasi Lietuvos kariai, sąjungininkai, Lietuvos šaulių sąjungos bei Vidaus reikalų ministerijos padaliniai. Iki 2025 m. planuojama įrengti dar 9 pėstininkų ginklų, sunkiųjų kulkosvaidžių ir 30 mm pabūklų bei daugiafunkcinę šaudyklas.

Siekiant užtikrinti saugumą vystant infrastruktūros kūrimo darbus vizualiai nuo standartinių nesprogusių sprogmenų patikrintas apie 1500 ha plotas, kuriame galima vykdyti lauko taktikos pratybas. Pilnai pabaigti Rūdininkų karinio poligono teritorijos žymėjimo darbai – 100 km perimetro panaudota per 1000 vnt. įvairaus tipo žymėjimo stulpų, kelio užkardų bei informacinių stendų.

Pradėti keturių pagrindinių vidinių poligono kelių tiesimo darbai, kurie sudarys galimybę sunkiajai karinei technikai privažiuoti iki pagrindinių šaudyklų bei patekti į poligoną aplenkiant Rūdninkų gyvenvietę. Rudenį planuojama pradėti administracinės zonos infrastruktūros paruošiamuosius statybos darbus, o šiandiena giluminiam išminavimui bei statyboms išfrezuoti kelmai kirtimų vietose, kurios užima apie 60 ha ploto.

Rūdninkų kariniame poligone kuriama apgyvendinimo ir administracinė infrastruktūra, daugiafunkcinė, pėstininkų kovos mašinų ir šaulių ginklų šaudyklos, granatų mėtymo laukai, „mūšio mieste“ kompleksas. Čia taip pat bus įrengtos karinės technikos ir transporto aikštelės, remonto dirbtuvės, sporto ir laisvalaikio kompleksas ir kita infrastruktūra, reikalinga užtikrinti aukščiausią kovinį sąjungininkų ir Lietuvos karių rengimą. Vienu metu poligone galės treniruotis ir gyventi iki 3 tūkst. karių, iš jų apie 1500 karių galės būti laikinai apgyvendinti lauko stovyklos aikštelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas