Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 06

„Vienybės medis“ atidengtas skambant 100 iškiliausių asmenybių pavardėms

Pirmadienį Vilniaus Vingio parke, stebint miniai susirinkusių žmonių, buvo atidengta Tado Gutausko skulptūra ,,Vienybės medis”, įamžinusi iškiliausias tūkstantmečio asmenybes bei simboliškai suvienijusi po pasaulį išsibarsčiusius lietuvius, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Žiūrovai laukia „Vienybės medžio“ atidengimo.
Žiūrovai laukia „Vienybės medžio“ atidengimo / Kęstučio Jonaičio nuotr.

Atidengimo ceremonija buvo pradėta muzikos garsais – Andrius Mamontovas kartu su chorais atliko specialiai ,,Vienybės medžio” atidengimo ceremonijai sukurtą dainos ,,Geltona, žalia, raudona” versiją.

Sveikinimo žodį taręs prezidentas Valdas Adamkus sakė: „Ši skulptūra įamžina tuos žmones, kurie tikėjo vienybe, kurie dirbo, kurie nepabijojo priespaudos, pažeminimo;,tikėjo buvimu laisva tauta, laisva valstybe. Šiandien aš lenkiuosi prieš tas asmenybes, kurios įamžintos ,,Vienybės medyje”. Tegu tai būna simbolis ateities kartoms, kad nors gyvename tik vieną kartą ir trumpai, bet gyvename iš tiesų – amžinybę.”

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir sveikinimo žodį taip pat tarė ministras pirmininkas Andrius Kubilius bei Vilniaus miesto meras Vilius Navickas. ,,Vienybės medžio” atidengimą stebėjo ir Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Šiandien aš lenkiuosi prieš tas asmenybes, kurios įamžintos ,,Vienybės medyje”. Tegu tai būna simbolis ateities kartoms, kad nors gyvename tik vieną kartą ir trumpai, bet gyvename iš tiesų – amžinybę, sakė V.Adamkus

Įspūdingo – 9 metrų –aukščio ,,Vienybės medį” atidengė prezidentas Valdas Adamkus, LR Ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir skulptūros autoriai – skulptorius Tadas Gutauskas bei architektas Rolandas Palekas.

Monumento atidengimo ceremonijos vedėja Vaida Genytė iškilmingai perskaitė šimto iškiliausių tūkstantmečio asmenybių, kurios iškaltos ,,Vienybės medyje”, vardus ir pavardes. Iškiliausiųjų pavardes lydėjo garsūs susirinkusiųjų plojimai, liudijantys, jog lietuvių tauta suvokia šių žmonių indėlį vienijant Lietuvą ir yra jiems dėkinga.

Atidengta skulptūra „Vienybės medis“ buvo simboliškai perduota Vilniaus miestui. Simbolinį perdavimo raštą priėmęs Vilniaus miesto meras V. Navickas po atidengimo ceremonijos sakė: ,,Tikiu, kad šis kūrinys ir vilniečiams, ir sostinės svečiams daugelį metų ne tik primins iškiliausias Tūkstantmečio asmenybes, bet ir paskatins jaunimą kurti ir dirbti Vilniaus ir visos Lietuvos labui. Drąsiai galiu pasakyti, kad ,,Vienybės medžio” dėka mūsų miesto didžiausias parkas taps dar viena unikalia turistų traukos vieta Lietuvoje.”

„Daugiau nei dvejus metus kūrėme šią skulptūrą. Esu be galo laimingas matydamas, kad pagaliau mano idėja tapo kūnu ir ją įvertino ne tik Lietuvoje gyvenantys, bet ir po visą pasaulį išsibarstę mūsų tautiečiai,“ – džiaugėsi tūkstantmečio skulptūros autorius T. Gutauskas. Menininkas tikisi, kad „Vienybės medis“ ne vieną tūkstantį metų stovės Vingio parke, primindamas mums apie iškiliausius Lietuvos tūkstantmečio žmones, kuriems taip galime padėkoti už jų darbus.

Devynių metrų aukščio verpstės pavidalo tautiniais motyvais išraižyta skulptūra simbolizuoja pasaulio lietuvių vienybę. Saulę primenančiame apskritime yra iškalta šimto iškiliausių tūkstantmečio asmenybių pavardžių, kurias išrinko Lietuvos Mokslų akademija, speciali Ministro Pirmininko A. Kubiliaus sudaryta darbo grupė ir Lietuvos žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai