Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilkaviškis kitąmet minės Paprūsės metus, organizuos konferenciją

Vilkaviškio rajono savivaldybė 2025 metus paskelbė Paprūsės – Lietuvos Sūduvos ir Žemaitijos pasienio su Prūsija – metais.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Programoje numatyta, bendradarbiaujant su kitomis savivaldybėmis, organizuoti konferenciją, ateityje jos pagrindu numatyta išleisti monografiją.

Anot Vilkaviškio rajono vicemerės Daivos Riklienės, savivaldybėje sudaryta darbo grupė, kuri dėlioja minėtų metų programą.

„Esame numatę, kad mūsų pavaldume esančios įstaigos organizuos įvairius renginius, biblioteka įsipareigojo surengti parodas ir diskusijas, susijusias su Paprūsės metais, kultūros centrai yra numatę, dar nėra galutinai patvirtinta, kad tiek Vilkaviškio, tiek Kybartų miestų dienose galėtų būti akcentas“, – BNS pasakojo D. Riklienė.

Jos teigimu, svarbiausias planuojamas renginys – dviejų dienų konferencija, kurią numatoma suorganizuoti kitų metų antroje pusėje.

„Pirma diena būtų skirta Paprūsės metams, kokie buvo istoriniai, kultūriniai, ekonominiai ryšiai, ji vyktų pas mus Vilkaviškyje. O antra diena būtų Šilalėje, kadangi jie atstovauja Prūsiją, tai Šilalė ėmėsi iniciatyvos, jie sukviestų, kaip mes sakome, Prūsijos pusėje esančias savivaldybes“, – sakė D. Riklienė.

Pasak vicemerės, ateityje konferencijoje paskelbtos informacijos pagrindu ketinama išleisti monografiją.

„Ieškome istorikų, kultūros specialistų, kurie renka tą istorinę medžiagą, tai visą tai sudėti į monografiją, kuri būtų įamžinta leidinyje“, – kalbėjo D. Riklienė.

Sprendimą dėl 2025 metų paskelbimo Paprūsės metais Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba priėmė rugsėjo pabaigoje.

Prūsija – istorinė Europos valstybė pietrytinėje Baltijos jūros pakrantėje, susikūrusi 1525 metais.

Pasienyje su Prūsija esančiose teritorijose susiklostė saviti gyventojų papročiai ir tradicijos, susiformavo etnokultūrinis regionas – Suvalkija, dar vadinama Sūduva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito