Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 04

Vilniaus Karaliaus Sedžiongo institutas: kas tai tokio ir kuo čia dėta Pietų Korėja?

Beveik iki XIX a. pab. Korėjos pusiasalis europiečiams buvo žinomas kaip nepasiekiama ir atsiskyrusi karalystė, tačiau dabar Pietų Korėja – viena moderniausių ir pirmaujančių valstybių pasaulyje. Susidomėjimas korėjiečių kultūra, istorija, muzika, filmais ir kalba sparčiai auga, ypač tarp jaunų žmonių. Tai jaučiama ir Lietuvoje. Būtent dėl šios priežasties 2014 m. duris atvėrė Vilniaus Karaliaus Sedžiongo institutas Mykolo Romerio universitete.
Vilniaus Karaliaus Sedžiongo instituto studentai
Vilniaus Karaliaus Sedžiongo instituto studentai / KSI nuotr.

Vilniaus Karaliaus Sedžiongo instituto (KSI) direktorė Lora Tamošiūnienė, teigia, jog „korėjiečių kalboje garsas yra siejamas su dangumi, žmogumi, horizontu, todėl ši kalba yra kaip neišvengiama ekosistemos dalis, tačiau ne tik kalba, bet ir korėjiečių kultūra yra išskirtinė.“

Iš pradžių Vilniaus Karaliaus Sedžiongo institute mokėsi vos 30 studentų, tačiau šiuo metu yra sunku suskaičiuoti, kiek atsiranda norinčių studijuoti šioje įstaigoje.

Bet kuris norintis lankyti korėjiečių kalbos kursus gali į juos užsiregistruoti, kai KSI „Facebook“ puslapyje yra skelbiama registracija. Vietų skaičius yra ribojamas, todėl vos už kelių minučių jų visiškai nebelieka.

Kursai trunka ketverius metus, bet 2019-ais metais, atsižvelgiant į didžiulį susidomėjimą korėjiečių kalba, pačiame Mykolo Romerio universitete (MRU) buvo pradėta dėstyti nauja bakalauro studijų programa „Dalykinė anglų kalba ir Korėjos studijos“.

Anot šią studijų programą pasirinkusios Marijos, korėjiečių kultūra ją sužavėjo savo išskirtinumu.

„Su korėjiečių kultūra susipažinau per k-dramas (korėjiečių kiną) bei muzikos industriją. Korėjiečių kultūra sužavėjo savo išskirtinumu, pamačiau visai kitokį pasaulį, nepanašų į mūsų.

Visų pirmą dėmesį patraukė korėjiečių meilė savo istorijai, milžiniška pagarba protėviams bei vyresniesiems žmonėms. Korėjiečiai labai švelniai elgiasi su praeities turtais, saugo ne tik relikvijas ir senus pastatus, bet ir atsimena bei aktyviai platina savo istoriją.

Net dideliuose Pietų Korėjos miestuose, pavyzdžiui, sostinėje Seule galima pastebėti kontrastą tarp daugelio dangoraižių ir daugiabučių namų įkurtą vieno aukščio seną namelį Hanok stiliaus (tradicinis korėjietiškas namas). Labai stebinantis ir žavinantis vaizdas. Sužavėjo ir be galo pagarbus elgesys su vyresniais žmonėmis.

Nusilenkimai bei tam tikros taisyklės, kurių reikia laikytis vyresniajam žmogui esant šalia“, – savo mintimis dalijosi Marija.

Vilniaus Karaliaus Sedžiongo instituto studentai yra supažindinami ne tik su kalba, bet ir su korėjiečių kultūra, tradicijomis, valstybės istorija, dalyvauja įvairiose veiklose ir šventėse.

„Mes švenčiame įvairias reikšmingas kalendorines šventes, pavyzdžiui, Spalio 9-ąją (Abėcėlės dieną). Mūsų institutui tai yra dviguba šventė, kadangi mes atsidarėme 2014 metais būtent šią dieną. Taip pat švenčiame ir Naujuosius korėjiečių metus, Seollal, Chuseok šventę (korėjiečių Padėkos dieną).

Verta paminėti, kad faktiškai nuo pat pradžių priimame internus, t. y. besipraktikuojančius kultūros studentus. Labai sėkmingai kiekvieną pavasarį organizuodavome K-pop festivalį, kuris tada buvo labai populiarus, tačiau dėl pandeminio sąstingio tradicija nutrūko“, – pasakojo L.Tamošiūnienė.

Studijos Karaliaus Sedžiongo institutas Vilniuje suteikia ne tik akademinių žinių, bet ir galimybę sužinoti apie gyvenimą Pietų Korėjoje iš gimtakalbių mokytojų, atveria naujas darbo galimybes, kadangi Karaliaus Sedžiongo pažymėjimai yra pripažįstami visose pasaulio šalyse, ir suteikia galimybę išvykti į Pietų Korėją.

Vilniaus universiteto Jaunųjų žurnalistų draugija (VU JŽD) – moksleivius ir studentus vienijanti iniciatyva, kurios tikslas suburti įvairių žurnalistinių interesų turinčius jaunuolius iš visos Lietuvos ir leisti jiems išpildyti savo kūrybinį potencialą praktikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas