Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04

Vilniaus Karoliniškių gyventojai sulaukė žinutės: „ant namo stogo budės kariai“

Sostinė kruopščiai ruošiasi istoriniam įvykiui – NATO viršūnių susitikimui, iki kurio liko savaitė. Lietuvos kariuomenė, savo ruožtu, jau ėmėsi saugumo užtikrinimo veiksmų ir netrukus pradės budėti net ir ant kai kurių daugiabučių stogų. 15min aplankė vieną tokių daugiabučių ir pakalbino vietos gyventojus, kurių kai kurie sakė, kad bijo. Tuo metu kariuomenė ramina – gyventojai gali jaustis saugūs.

Šiomis dienomis kai kurių sostinės daugiabučių gyventojai sulaukė žinučių iš savo namus administruojančių įmonių, kad ant jų daugiabučių stogų netrukus budės Lietuvos kariai.

Žinutėje informuojama, kad karių bus dėl liepos 11-12 dienomis vyksiančio NATO viršūnių susitikimo ir dėkojama gyventojams už supratimą:

„Tai įprasta procedūra, kai taikos metu kariuomenė veikia kaip visuomenės saugumo ramstis. Dėkojame už supratingumą ir bendradarbiavimą“.

15min nuotr./NATO viršūnių susitikimo metu ant stogų budės kariai
15min nuotr./NATO viršūnių susitikimo metu ant stogų budės kariai

Viename tokių daugiabučių šią savaitę apsilankė 15min komanda, kuri pakalbino ir vietos gyventojus, ir netgi ant vieno iš stogų sulaukė Lietuvos karių.

Jie šiuo metu apsižiūri būsimus postus, kur įsikurs dar kelios dienos iki NATO viršūnių susitikimo. Saugumo sumetimais tikslių šių vietų adresų neatskleisime.

„Čia žmones gąsdina“

Minėtą žinutę iš bendrovės „Mano būstas“ gavo ir viename Karoliniškių 12-os aukštų daugiabutyje gyvenantis Jonas.

Jis teigė to nesuprantantis.

„Čia yra durnių laivas (...) Čia gąsdina žmones, kam čia reikalinga? (...) Kas čia puls mus? Kam mes reikalingi (...) Aš pragyvenau jau tokį amžių ir nebuvo ant mūsų stogo jokių karių“, – sakė pensinio amžiaus vyras.

„Buvo vadinami sovietai, okupantai, bet nebuvo čia karių ir mūsų niekas nesaugojo nežinia nuo ko“, – kalbėjo jis.

15min nuotr./Vilnietis Jonas nesupranta, kam tų karių ant stogų reikia
15min nuotr./Vilnietis Jonas nesupranta, kam tų karių ant stogų reikia

Žinučių sulaukė ir gretimo daugiabučio gyventojai, teigė šalimais, ant suoliuko sutiktas Jurijus.

Jis pasakojo atvykęs pas draugus ir iš jų girdėjęs, kad šie sulaukė tokios pat žinutės iš pastato administratoriaus.

Tuo pačiu vyras tvirtino nebijantis karių buvimo.

„Jie gavo SMS žinutę apie šitą įvykį (...) Aš tai norėčiau šalia pastovėti ir pasižiūrėti, o mano draugai bijo, kad nenugriūtų namas“, – atviravo vidutinio amžiaus vyras.

Informavo kariuomenė

Bendrovės „Mano būstas“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis 15min teigė, kad apie planus budėti ant daugiabučių stogų įmonę informavo Lietuvos kariuomenė.

„Kaip žinia, NATO viršūnių susitikimo metu šalyje ir Vilniuje ženkliai stiprinamas saugumo lygis. Lietuvos kariuomenė mus informavo, kad laikydamasi įprastų tokiais atvejais procedūrų ant tam tikrų daugiabučių namų stogų vykdys suplanuotus patruliavimus“, – pasakojo P.Ugianskis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Ugianskis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Ugianskis

Jis pabrėžė, kad netrukus apie tai buvo informuoti ir konkrečių daugiabučių gyventojai.

„Kadangi atstovaujame klientų interesams, šia informacija nedelsiant prevenciškai pasidalinome ir su atitinkamų namų gyventojais“, – teigė bendrovės atstovas.

„Gyventojai gali jaustis saugūs“

Lietuvos kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša tvirtino, kad mūsų šalies kariai „ženkliai“ prisideda prie neeilinio renginio dalyvių saugumo užtikrinimo.

„Virš 3 tūkst. Lietuvos karių, iki 1 tūkst. sąjungininkų karių prisidės prie šitos užduoties vykdymo, gyventojai turėtų jaustis itin saugūs, nes visoje Lietuvoje – tiek didžiuosiuose miestuose, tiek mažesniuose miesteliuose – gali išvysti didesnį karių aktyvumą nei įprastai“, – 15min sakė karininkas.

„Tiek prie tiltų, tiek prie tam tikrų saugomų objektų, tiek tose vietose, kur įprastai kariai nebūna ir pratybose nedalyvauja. Pavyzdžiui, ant namų stogų tikrai bus galima išvysti Lietuvos kariuomenės karius, kurie vykdys tam tikras užduotis“, – pridūrė jis.

15min nuotr./Lietuvos kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša
15min nuotr./Lietuvos kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša

Jis saugumo sumetimais konkrečių vietų, kur budės kariai, neatskleidė, tačiau dar kartą pabrėžė, kad jų bus galima pamatyti prie įvairių objektų visoje Lietuvoje.

Lietuvos kariuomenės atstovas taip pat tvirtino, kad karių budėjimas ant stogų buvo iš anksto derintas su daugiabučius prižiūrinčiomis įmonėmis bei namų bendrijomis.

„Mes tikrai bendravome, dalinomės informacija, kad tai nebūtų netikėta ir žmonės tai priimtų draugiškai – tai juk yra mūsų kariai, ir to namo gyventojai, ant kurių namo stogo matysime karius, gali jaustis tikrai saugūs, nes jų namas yra apsaugotas N kartų labiau nei bet kuris kitas“, – pasakojo J.Norvaiša.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11-12 dienomis. Kariai ant stogų turėtų pradėti budėjimą keliomis dienomis anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas