Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 14

Vilniaus klinikinė ligoninė prašo pagalbos: COVID-19 pacientų daugėja, o kai kurių apsaugos priemonių pradeda trūkti

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) pradeda trūkti kai kurių apsaugos priemonių su COVID-19 pacientais dirbantiems medikams. Ligoninė prašo pagalbos tų, kurie galėtų padėti papildyti apsaugos priemonių rezervus, nes skyriai plečiasi, ligonių vėl gausėja.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / S.Žiūros nuotr.

„Ir vėl kreipiamės pagalbos! Kadangi mūsų ligoninėje gydomas didžiausias kiekis pacientų, sergančių COVID-19 liga, jau baigiasi sukaupti apsaugos priemonių rezervai. Šiuo metu labai trūksta ilgaaulių antbačių (bachilų), 3 kl. respiratorių, didelių (3XL, 4XL, 5XL) dydžių kombinezonų. Jei turite galimybių ir noro padėti, kreipkitės į Ryšių su visuomene specialistę tel. 8616 80671, el. paštas z.gedrimaite@vmkl.lt“, – rašoma ligoninės feisbuko paskyroje.

Ir vėl kreipiamės pagalbos!???? Kadangi mūsų ligoninėje gydomas didžiausias kiekis pacientų, sergančių COVID-19 liga, jau...

Posted by VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė on 2021 m. balandžio 13 d., antradienis

Lovų ligoniams reikia vis daugiau

Žydrė Gedrimaitė 15min sakė, kad VMKL turi daugiausia COVID-19 pacientų visus pastaruosius metus, net ir nepaisant to, jog bendra situacija lyg ir buvo pagerėjusi.

„Man toks jausmas, kad yra dvi realybės – viena ta, kurioje gyvename mes visi, pavargę, norintys pavasario, kokio nors aiškumo, kažkokio atpalaidavimo, ir kita realybė yra ligoninėse, kur įtampa nebuvo atslūgusi visus metus. Visą laiką, net ir tuomet, kai karantinas buvo laisvesnis, mūsų ligoninėje buvo kovidiniai skyriai.

Apie mėnesį buvome atidarę kitus skyrius Antakalnio g. 57 pastate, tai dabar vėl turėjome susimažinti, vėl atidaryti papildomas lovas COVID-19 pacientams. Šiuo metu Antakalnio g. 124 filiale turime 190 vietų, trečiadienio ryto duomenimis, buvo 175 ligoniai. O Antakalnio g. 57 turime 90 lovų ir yra 80 pacientų. Panašu, kad reikės dar didinti lovų skaičių“, – naujausius duomenis pateikė Ž.Gedrimaitė.

Priemonių reikia daug

Jos teigimu, apsaugos priemonių ligoninė tebeturi, tačiau kai kurių trūksta – būtent dėl jų rezervo papildymo ir buvo kreiptasi į visus, kas galbūt galėtų padėti.

Šiuo metu Antakalnio g. 124 filiale turime 190 vietų, trečiadienio ryto duomenimis, buvo 175 ligoniai. O Antakalnio g. 57 turime 90 lovų ir yra 80 pacientų.

Ilgaaulių antbačių (bachilų), 3 kl. respiratorių, didelių (3XL, 4XL, 5XL) dydžių kombinezonų atsargos jau eina į pabaigą, todėl baiminamasi, kad dėl trūkumo neimtų strigti darbas.

Rezervas vis papildomas, tačiau to pradeda nebeužtekti. „Antradienį jau sulaukiau tokios žinutės iš vaistinės vedėjos, kad, deja, gali taip atsitikti, kad galime strigti. Reikia kai kurių dalykų. Tarkim, didesnių kombinezonų, jų daugiau sudėvima.

Juk kai tik atidaroma daugiau skyrių, reikia daugiau personalo. Vieną skyrių atidarius, vien slaugytojų reikia iki 20 etatų, jau nekalbu apie daktarus, pagalbinį personalą ir t. t. Tiesiog apsaugos priemonių didžiuliai kiekiai sunaudojami“, – kalbėjo Ž.Gedrimaitė.

Savanorių dar nereikia

Savanorių kol kas VMKL nekviečia į pagalbą, kaip sako, išsiverčiama su savo personalu, kadangi paskiepijus daugumą medikų, kitų ligoninės darbuotojų susirgimo atvejų pasitaiko itin retai, serga nebent tie, kurie negalėjo ar nenorėjo skiepytis. Dabar sudarinėjami nauji šių darbuotojų sąrašai ir, kaip teigė Ž.Gedrimaitė, vakcinacija vyksta toliau.

Medikai pavargę, sako ligoninės atstovė, kadangi per visus pandemijos metus atokvėpio beveik ir nebuvo. Be to, pavargusi ir visa visuomenė, tad tas slegia gydytojus, slaugytojas, kitus ligoninės darbuotojus dar papildomai. Pradedama suprasti ir tai, kad šis virusas greičiausia niekur nebedings, teks persiorientuoti ir gyventi naujoje realybėje kartu su juo.

Viltis – išlaukti dar mėnesį, o tada atšilę orai galbūt pakoreguos ir viruso plitimą, sako Ž.Gedrimaitė.

Šiuo metu VMKL iki 65 metų pacientai sudaro apie 40 proc. Taip pat ir miršta jaunesni žmonės. Anot medikų, tokie pokyčiai pastebimi dėl itin Vilniaus regione išplitusios britiškosios COVID-19 mutacijos.

Trečiadienį Statistikos departamento paskelbtais duomenimis, praėjusią parą šalyje nustatyti 1284 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė keturi žmonės.

Buvo atlikti 12,458 tūkst. molekuliniai (PGR) ir 7223 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 471,3 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per pastarąsias septynias dienas siekia 6,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas