Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 29

Vilniaus Lazdynuose apšvietimas gerintas nesaugant medžių: traukiasi taip dirbusios bendrovės direktorius

Vilniaus Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys. Vietos gyventojai jau praeitą savaitę piktinosi, kad brandūs kaštonai, liepos gali ir neištverti, nes traktorius, kasdamas griovius, apkapojo jų šaknis. Darbus čia vykdo UAB „Vilniaus apšvietimas“, po tokios kritikos bendrovės direktorius traukiasi iš pareigų.
Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys
Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, kad Lazdynų Žėručio gatvėje apšvietimas tvarkomas nepaisant čia seniai augančių medžių, socialiniuose tinkluose žmonės ėmė skelbti praeitą savaitę. Tuomet ir buvo užfiksuoti vaizdai, kaip visiškai šalia medžių iškastos tranšėjos komunikacijoms, o netoliese stovi traktoriukas, kuriuo šie kasimo darbai ir vykdyti.

Darbus čia vykdo Vilniaus savivaldybės UAB „Vilniaus apšvietimas“. Bendrovės puslapyje kovo 23 d. paskelbtas kovo 23–26 dienomis vykdomų Vilniaus miesto apšvietimo modernizavimo ir plėtros darbų sąrašas, jame yra ir Lazdynų seniūnija: „Apšvietimo modernizavimo darbai prasidėjo Žėručio gatvėje. Šią savaitę planuojama naujais LED pakeisti 18 senų šviestuvų. Darbai Žėručio gatvėje vyks iki balandžio 12 dienos – visas apšvietimas šioje gatvėje bus pilnai modernizuotas.“

Priskaičiavo 170 liepų ir kaštonų

Anot lazdyniečių, šiose gatvėse klojant naujus kabelius buvo pažeista daugiau nei 170-ies liepų ir kaštonų šaknys, nors esą turėjo būti laikomasi bent 3–3,5 m atstumo ir kasama kastuvais, o ne pasitelkus techniką. Tuomet apsaugoti medžių, augančių šiose gatvėse ne vieną dešimtmetį, šaknis būtų kur kas lengviau.

Feisbuko grupėje „Gelbėkime Vilniaus medžius. Iniciatyva“ paskelbtas įrašas „Vilnius, Lazdynai Žėručio gatvė, nuostabi senų kaštonų alėja!!! Komunikacijų griovys be jokio atstumo, iškart prie kamienų!“ sulaukė daugybės komentarų. Žmonės piktinosi ir ragino vieni kitus kreiptis ne tik į Vilniaus miesto savivaldybę, bet ir Aplinkos apsaugos departamentą.

Į diskusiją įsitraukė ir savivaldybės vicemeras Tomas Gulbinas, užtikrinęs, kad darbai sustabdyti. Be to, jis pažadėjo, kad įvykio vietoje apsilankys savivaldybės administracijos specialistas kartu su arboristu ir įvertins žalą, remdamiesi 2020 metų gruodį buvusio administracijos direktoriaus Povilo Poderskio pasirašytu įsakymu „Dėl turtinės žalos dėl pažeistų ar žuvusių želdinių apskaičiavimo metodikos tvirtinimo“.

„Facebook“ grupės „Gelbėkime Vilniaus medžius. Iniciatyva“ narės Ievos nuotr./Taip atrodė medžių šaknys kasant griovius komunikacijoms
„Facebook“ grupės „Gelbėkime Vilniaus medžius. Iniciatyva“ narės Ievos nuotr./Taip atrodė medžių šaknys kasant griovius komunikacijoms

Metodikoje numatyta, kad „nustatant atkuriamąją vertę, vadovaujamasi faktinės būklės patikros rezultatais, kurie fiksuojami faktinių duomenų patikrinimo akte. Atkuriamoji vertė priklauso nuo fizinių želdinio parametrų, želdinio fizinės kokybinės būklės ir augimo vietos“, o želdinio atkuriamoji vertė apskaičiuojama pagal nustatytą formulę.

Pranešimas pasitvirtino

Lazdyniečiai tarpusavyje dalijasi informacija, kad esą tyrimas vyksta, o vieno medžio kaina įvertinta net apie 5 tūkst. eurų, kad bendra suma, jeigu bus paskaičiuota dėl 170 medžių, turėtų būti įspūdinga. O esą atvejis toks Vilniuje ne pirmas, panašiai buvo ir M.K.Čiurlionio gatvėje modernizuojant apšvietimą.

Tranšėja buvo iškasta 1,5 m atstumu nuo medžių kamienų, kurių skersmuo didesnis kaip 15 centimetrų.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) 15min informavo, kad kovo 23 d. buvo gautas pranešimas dėl vykdomų darbų, kurių metu galimai pažeistos šalia pėsčiųjų tako augančių kaštonų šaknys.

„Nuvykus nurodytu adresu, informacija pasitvirtino: vykdant elektros kabelio tiesimo darbus buvo pažeisti reikalavimai, t. y. tranšėja buvo iškasta 1,5 m atstumu nuo medžių kamienų, kurių skersmuo didesnis kaip 15 centimetrų.

Darbus vykdžiusios įmonės atsakingam darbuotojui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas su nurodymu pagal LR ANK 281 str. 1 d. (Neteisėtas želdynų naikinimas arba neteisėtas ne miškų ūkio paskirties žemėje augančių saugotinų medžių ir krūmų žalojimas, naikinimas arba persodinimas užtraukia baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 80 iki 300 eurų)“, – teigė AAD.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys

Taip pat, departamento teigimu, įmonės atsakingi darbuotojai įspėti ateityje laikytis teisės aktų reikalavimų vykdant panašaus pobūdžio darbus.

Savivaldybė: direktorius traukiasi

Vilniaus savivaldybė pirmadienį popiet pranešė, kad UAB „Vilniaus apšvietimas“ direktorius Sigitas Mocevičius traukiasi iš pareigų.

„Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus pavedimu „Vilniaus apšvietimo“ valdyboje apsvarsčius įmonės veiklą ir darbų standartų laikymąsi, direktorius Sigitas Mocevičius traukiasi iš pareigų“, – tokį pranešimą išplatino savivaldybė.

Pranešime taip pat teigiama, kad pagal savivaldybės patvirtintas taisykles, inžinerinių tinklų remontas ir tiesimas arčiau nei 2 metrai nuo medžių kamienų turi būti vykdomas rankiniu būdu: „Vilniaus apšvietimui“ vykdant darbus sunkiąja technika praėjusią savaitę pažeistos 171 medžio šaknys Žėručio gatvėje.

Savivaldybė ėmėsi skubių medžių apsaugos darbų. Arboristų teigimu, apie 90 proc. augmenijos Žėručio gatvėje pavyks išsaugoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas