Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 24

Vilniaus liberalai partijos vadovybės veiksmus vadina neteisėtais

Vilniaus liberalai ir Liberalų sąjūdžio vadovybė toliau nesutaria dėl Vilniaus. Trečiadienį Vilniaus liberalų prezidiumas paskelbė, kad Liberalų sąjūdžio valdyba, panaikindama partijos Vilniaus skyriaus narių sprendimą eiti į savivaldos rinkimus ne su partijos, o su rinkimų komiteto sąrašu, viršijo savo įgaliojimus ir nesilaikė partijos įstatų.
15min studijoje – Remigijus Šimašius
15min studijoje – Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus liberalų prezidiumas tokį partijos valdybos sprendimą nurodo vertinantis kaip neteisėtą, peržengiantį valdybos kompetencijos ribas, ribojantį demokratiją partijos viduje ir kenkiantį partijos ateičiai.

Pasak Vilniaus liberalų prezidiumo, Vilniaus liberalų visuotinis susirinkimas, kurio metu apsispręsta eiti į rinkimus su visuomeniniu komitetu, buvo suorganizuotas laikantis visų partijos įstatuose ir skyriaus nuostatose numatytų procedūrų, o susirinkime dalyvavusių ir sprendimą priėmusių asmenų skaičius yra teisėtas.

„Skyriuje yra 358 asmenys, susimokėję nario mokestį. Balsavimo teisę turėjo visi nario mokestį susimokėję nariai, dalyvaujantys visuotiniame susirinkime fiziškai. Visuotinio susirinkimo metu buvo išduoti 122 mandatai, balsavo 107, iš jų už dalyvavimą savivaldos rinkimuose buriant platesnį liberalų komitetą – 60, už partinį sąrašą – 47“, – savo priimtame sprendime Vilniaus liberalų prezidiumas pateikia skaičius.

Anot Vilniaus liberalų prezidiumo, partijos valdyba, paskelbdama Vilniaus liberalų visuotinio sprendimą negaliojančiu viršija savo įgaliojimus ir nesilaiko partijos įstatų.

Kaip nurodoma Vilniaus prezidiumo sprendime, liberalų nuostatuose nėra numatyta, kad valdybos galia skyriuose priimamų sprendimų atžvilgiu yra absoliuti – valdyba gali spręsti tik tada, jei funkcija nėra priskirta išimtinei kitų partijos organų kompetencijai.

„Vilniaus liberalų visuotinis susirinkimas, kuris yra aukščiausią sprendimo galią turinti skyriaus institucija, nutarė, pasinaudodamas savo kompetencija, pritarti savivaldos rinkimams burti platesnį liberalų komitetą Vilniuje, kurio ryšys ir santykis su partija bei jam keliami reikalavimai buvo išdėstyti skyriaus patvirtintiname manifeste“, – argumentuoja prezidiumas.

Pasak Vilniaus liberalų, priimdama sprendimą laikyti Vilniaus liberalų visuotinio susirinkimo sprendimą negaliojančiu valdyba sukūrė pavojingą precedentą, kuris atsilieps kitų skyrių savarankiškumui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Nuo šiol nei vienas partijos skyrius negali jaustis saugus dėl savo priimamų sprendimų savarankiškumo ir autonomijos, visi skyriuose priimami sprendimai gali būti naikinami, o skyrių valdymo organai įpareigojami priimti vienokius ar kitokius sprendimus“, – teigia Vilniaus liberalai savo spalio 24 d. sprendime.

Anot Vilniaus liberalų, tai, kad valdybos sprendimu yra nurodyta ne tik pakartotinai sušaukti visuotinį susirinkimą, bet ir padiktuota, koks turi būti visuotinio susirinkimo sprendimas, yra „didžiausias pasikėsinimas į skyriaus narių valios savarankiškumą“.

„Apgailestaujame, kad partijos vadovybės deklaruotos partijos „decentralizacijos“ idėjos, suteikiant daugiau skyriams laisvės spręsti, yra tik tušti žodžiai, priešingai – partijos vadovybės veiksmai Vilniaus skyriaus atveju demonstruoja jėgą ir nepagarbą teisėtam skyriaus narių sprendimui“, – teigia Vilniaus liberalų prezidiumas.

Anot Vilniaus liberalų, biurokratijos pinklės, kuriomis yra siekiama apipinti Vilniaus liberalų sprendimą eiti su komitetu, nukreipia dėmesį nuo pagrindinio tokio sprendimo tikslo – sutelkti platų liberalų palaikymą Vilniaus mieste tam, kad būtų laimėti miesto mero ir tarybos rinkimai.

„Vilniaus liberalai patvirtindami manifestą įsipareigojo po savivaldybių tarybų rinkimų panaudoti įdirbį, idėjas, vienijant liberaliai mąstančius ir laisvę mylinčius žmones, atnaujinant partijos organizacinę struktūrą, programines nuostatas, jos įvaizdį bei kitaip reformuojant partiją“, – nurodo Vilniaus liberalų prezidiumas.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytus argumentus Vilniaus liberalų Prezidiumas partijos Valdybos sprendimą vertina kaip neteisėtą, peržengiantį jos kompetencijos ribas, ribojantį demokratiją partijos viduje ir kenkiantį partijos ateičiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

15min primena, kad spalio 11 d. Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrius Vilniaus savivaldybės rinkimuose nusprendė kelti ne partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto „Už Vilnių, kuriuo mes didžiuojamės“ sąrašą.

Toks sprendimas gerokai įpykdė Liberalų sąjūdžio pirmininką Eugenijų Gentvilą. Jis iš karto po oficialaus sprendimo pristatymo pareiškė, kad ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, ir Seimo narė, Vilniaus skyriaus pirmininkė Aušrinė Armonaitė turėtų trauktis iš jo pavaduotojo pareigų.

A.Armonaitė taip ir padarė, R.Šimašius atmetė pirmininko pasiūlymą kaip nepagrįstą. Vėliau E.Gentvilas užsiminė, kad dalis partijos Vilniaus skyriaus, kuri nepritaria iniciatyvai eiti su komitetu, sutinka nuo į Vilniaus savivaldybės tarybą kandidatuoti nuo partijos.

Praėjusią savaitę Liberalų sąjūdžio valdyba panaikino Vilniaus miesto skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o rinkimų komiteto sąrašu „kaip neatitinkantį partijos valdybos ir kitų norminių aktų“.

Už tokį nutarimą buvo 11 Liberalų sąjūdžio valdybos narių, prieš – 6, du susilaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas