Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 11 /12:26

Vilniaus meras R.Šimašius nebenori brangiausios Kalėdų eglės: siūlo kukliausią

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kilus diskusijų bangai, kad sostinėje šiemet kalėdiniu laikotarpiu ketinama pastatyti brangiausią Kalėdų eglę, paskelbė, kad jam ši idėja nepatinka, todėl siūlo diskutuoti apie tai, kad Vilniuje stovėtų kukliausia Kalėdų eglė. Panašų pasiūlymą pateikė ir mero posto sieksiantis vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Didelės kainos priežastis – jubiliejus

Šių metų Vilniaus Kalėdų eglės kaina sieks net 231 tūkst. eurų. Pernai eglė kainavo 89 tūkst. eurų.

Pirkime buvo gautas vienas pasiūlymas, kurio teikiamų paslaugų kainą sudaro 191 495,87 eurų bei 40 214, 13 eurų pridėtinės vertės mokestis. Viešąjį pirkimą laimėjo UAB „Švenčių studija“.

Praėjusią savaitę tarybos posėdyje sulaukęs opozicijos klausimo R.Šimašius pareiškė, kad jis pats visada būtų už tai, kad eglė būtų maža, su mažai lempučių, daug jaukesnė ir pigesnė.

„Ačiū Dievui, miestas ne toks, kad vien meras viską sprendžia, yra komisija, apsisprendimai ir tvarka“, – sakė meras, paraginęs plačiau apie tai paaiškinti savo pavaduotoją, kuri ir kuruoja kalėdinių renginių organizavimą, Editą Tamošiūnaitę.

Vicemerė paaiškino, kad kainų savivaldybė nereguliuoja, esą kokios rinkos kainos, už tiek ir tenka pirkti paslaugą.

„Buvo atviras, viešas konkursas, pasiūlymą vieną gavome. Kokį gavome, tokį ir turime. Žinoma, nepamirškime, kad įžengiame į 700 metų jubiliejų. Ir aš galiu patikinti, turbūt ir meras, ir visi čia sėdintys gali, jeigu nebūtų jubiliejiniai metai, galimai mes mažutę, minimalistinę žaliaskarę pastatytume.

Bet turime įsivertinti, kad metai jubiliejiniai, tie metai Vilniui labai svarbūs, bus daug renginių ir jubiliejiniams renginiams skirta ne 250 tūkst., tikriausiai milijonai yra skirti. Irgi renginiams, ne kokiems infrastruktūriniams ar išliekamiesiems dalykams“, – kalbėjo E.Tamošiūnaitė.

Meras siūlo kukliausią

„Aš asmeniškai visada esu už tai, kad miestas šviestų, trauktų išeiti į gatvę. Kalėdų eglė Vilniuje jau ne vienerius metus traukė ne tik vilniečius, bet ir užsieniečius. Man nepatinka tik tai, kad eglutės Lietuvoje virto savotiškomis lenktynėmis, kieno geresnė ir gražesnė. Turime gerą progą tai sustabdyti – šiemet, deja, turėsime pirmas Kalėdas karo metu. Kalėdos jauki šventė ir reikia grįžti prie paprastesnio jaukumo. Ačiū Dievui, mieste reikalus sprendžia ne tik meras, o daugeliui miestiečių visada patikdavo didesnė, vis labiau šviečianti eglė. Tuo keliu buvo nueita ir šiemet. Kadangi Vilniui dar ir 700 metų, tai eglė didesnė, ir kadangi viskas pabrango, tai dar ir brangesnė tiek dėl dydžio, tiek dėl medžiagų pabrangimo.

Manau, laikas miesto ambiciją ir drąsą parodyti kitaip. Padarykime šiemet pačią kukliausią Kalėdų eglutę (arba tiesiog pernykštę). Likę pinigai tikrai gali būti panaudoti ar padėti Ukrainai kovoti bei nesušalti žiemą.

Aišku, konkursas jau įvyko, sutartis pasirašyta, pinigai jau leidžiami pirminėms idėjoms realizuoti. Aš apie tai sužinojau šiek tiek vėliau, nei būčiau norėjęs, bet tai dabar nesvarbu. Tačiau vis dar turime galimybę pasukti darnesniu ir nuosaikesniu keliu. Kalbėsiu ir tarsiuosi su Tarybos nariais, ar jiems tinka toks planas. Kalbuosi su Kalėdų eglutės rengėjais, kad gal jų išleistus pinigus galima kompensuoti ir tą jau impozantišką eglutę (daug kam, nebūtinai man, tokios patinka) pastatyti kitais metais“, – rašo savo paskyroje meras.

Meras taip pat žada tartis su valdančiąja koalicija, ar 700 metų Vilniaus jubiliejaus šventę palikti tokią, kokia suplanuota, ar ją mažinti.

Paskui merą panašų pasiūlymą „Facebook“ pateikė ir mero posto sieksiantis vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas, kuris siūlo Kalėdų eglei Vilniuje skirtus beveik 250 tūkst. eurų paaukoti su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito