Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 11

Vilniaus pedagogai apie ministro A.Monkevičiaus pasakymą dėl mokinių grįžimo į mokyklas: ministras svaičioja

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius penktadienį spaudos konferencijoje pasakė, kad svarstoma moksleivius grąžinti į mokyklas bent dviem savaitėms: pradinukai grįžtų gegužės 25 d., vyresni mokiniai – nuo birželio 1 d. Vilniaus mokyklų pedagogams tokia mintis atrodo nereali, esą tai būtų įmanoma tik tuo atveju, jeigu karantinas baigtųsi, o koronaviruso grėsmė išnyktų. Kitaip mokyklos taps COVID-19 židiniais.
Tuščia klasė
Tuščia klasė / 123RF.com nuotr.

„Ministras svaičioja“, – tokia frazė nuskambėjo iš Vilniaus pedagogų lūpų išgirdus apie norą jau netrukus vaikus sugrąžinti į mokyklas. A.Monkevičiaus išsakyti žodžiai bent jau Vilniuje sukėlė tikrą nepasitenkinimo audrą, nes sostinės mokyklos pilnos (kai kurios – ir perpildytos), tad sunku net įsivaizduoti, kaip būtų galima išskirstyti mokinių srautus.

Grįžtų nebent kitai veiklai grupėse

Tačiau Vilniaus savivaldybė kol kas ir nesvarsto galimybės visus vaikus sugrąžinti į klases. Vicemero Vytauto Mitalo teigimu, ministro pareiškimas jam pasirodė padarytas ekspromtu.

Laiką nuo birželio 1 d. būtų galima išnaudoti projektiniam darbui, spragų užlopymui. Ir, jeigu situacija leidžia, kažkokių veiklų net ir mokyklose padarymui. Jeigu tai padeda pagerinti vaikų psichologinę savijautą, – sakė V.Mitalas.

„Reikėtų gerai pagalvoti, kaip tą galima padaryti. Mes ketvirtadienį šnekėjomės taip pat su mokyklomis ir išdėstėme tokią poziciją, kad siekiame, jog mokslo metai nebūtų dirbtinai nutrumpinti ir tęstųsi iki įprastinių datų, norime atkreipti mokyklų dėmesį, kad laiką nuo birželio 1 d. jau būtų galima išnaudoti nebe įprastiniam mokymuisi, o projektiniam darbui, spragų užlopymui.

Ir, jeigu situacija leidžia, kažkokių veiklų net ir mokyklose vienos kitos padarymui, jeigu tai neprieštarauja Ekstremalių situacijų komisijos sprendimams ir padeda pagerinti vaikų visų pirma psichologinę savijautą mokslo metų pabaigoje. Man atrodo, čia svarbiausias dalykas“, – kalbėjo V.Mitalas.

Jo teigimu, mokykloms tokia žinia pasirodė esanti priimtina, jos panašiai vertina situaciją. O ministras, V.Mitalo manymu, ir pats dar konkrečių sprendimų neturėjo, tačiau siūlymą bent dvi savaites vaikams sugrįžti į mokyklas pateikė.

Šiuo metu apklausą visoje Lietuvoje daro Savivaldybių asociacija, tad greičiausia irgi bus išsakyta nuomonė, kokį savivaldybės mato balansą tarp saugumo ir noro grįžti į mokyklas bei tėvų atlaisvinimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Vytautas Mitalas

Dalis vaikų grįžę

Vilniaus mokyklose dalis pradinukų ir šiuo metu yra prižiūrimi – taip leidžiama tėvams, kurie neturi galimybių likti su vaikais namuose, dirbti.

„Artimiausiu metu, matyt, ta priežiūros galimybė turėtų būti dar labiau praplėsta, bet plačiu mostu grįžti visiems į mokyklas dviem savaitėms ar kokiam kitam laikui – man labai sunku įsivaizduoti, kaip tai Vilniuje galėtų vykti. Aš sakau, kad mes ketintume Vilniuje daugiausia dėmesio skirti, kaip jau sakiau, vaikų psichologinei savijautai ir kažkokioms veikloms gal kartą per savaitę tam tikrose grupėse ar po kelis kartus, bet laikantis saugumo taisyklių ir ne įprastiniu pamokų režimu“, – kalbėjo V.Mitalas.

Vicemeras sakė, kad atlikta vyresnių klasių apklausa parodė, jog jie yra labai pavargę – tarkim, esu progimnazistas, tik baigęs pradinę mokyklą, ateini į dalykinę sistemą, o šalia to tenka labai daug savarankiško mokymosi, kurio tie vaikai dar nebuvo patyrę.

„Tai skirtingame amžiuje jaučiasi skirtingai, bet jaučiasi ir pradinukams. Todėl mes galvojame apie tokius modelius labiau, nei apie įprastinio ugdymo sugrįžimą kažkuriam laikui šiais mokslo metais“, – sakė V.Mitalas.

„Scanpix“ nuotr./Vaikas
„Scanpix“ nuotr./Vaikas

Taptų ligos židiniais

Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika įsitikinęs, kad leidus visiems vaikams grįžti į mokyklas, šios taptų COVID-19 židiniais. Nes jeigu kokioje nedidelėje mokykloje rajone ir įmanoma mokinių srautus suvaldyti taip, kad visiems būtų saugu, tai sostinės mokyklos tikrai negalės to padaryti.

„Labai daug neaiškumų – kokie atstumai turėtų būti tarp mokinių? Gal ministras nesupranta, kad miesto mokyklos yra labai perkrautos, po 25–30 mokinių klasėse, o jeigu nuo birželio 1 d. grįžta visi, tai srautai bus didžiuliai, maišysis. Tad ar tuo metu jau nebebus jokio karantino? Pagal tokius ministro pasisakymus, galima suprasti, kad karantinas nutraukiamas ir dirbame normaliai“, – kalbėjo progimnazijos direktorius.

Gal ministras nesupranta, kad miesto mokyklos yra labai perkrautos, po 25–30 mokinių klasėse, o jeigu nuo birželio 1 d. grįžta visi, tai srautai bus didžiuliai, maišysis. Tad ar tuo metu jau nebebus jokio karantino? – klausė R.Remeika.

Pasak R.Remeikos, jeigu grįžtų tik pradinukai, tuomet galbūt galima būtų teisingai išskaidyti klases ir suvaldyti srautus – tačiau tik didelėse mokyklose ir neleidus grįžti vyresniesiems. Vis dėlto jis ketina laikytis Vilniaus savivaldybės nurodymo, kurį gavo paskutinį, kad ugdymas toliau organizuojamas nuotoliniu būdu.

„Tai logiška, pabaigsime taip mokslo metus. Pedagogai jau įsisavinę nuotolinio mokymo įrankius. Nes grėsmė čia būtų didžiulė. Mokyklos gali tapti židiniais ir taps, nes nei mokytojai ištirti, nei vaikai. Tai yra aukščiausio lygio grėsmė, nebent pripažįstame, kad koronaviruso nebėra. Tik taip suprantu ministro pasisakymą“, – kalbėjo R.Remeika.

Karantinas – iki gegužės pabaigos

Progimnazijoje, anot direktoriaus, jau tartasi dėl šito ir nuspręsta nerizikuoti, palaikymo sulaukta ir iš Vilniaus miesto vadovų. Esą sostinės ir kitų didžiųjų miestų mokyklų negalima lyginti su, tarkim, kaimo mokyklomis, kuriose kartais vieną klasę lanko tik 5 ar 10 vaikų, čia, kaip sako R.Remeika, „vienas užsikrėtęs vaikas gali užkrėsti tūkstantį“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos

A.Monkevičius spaudos konferencijoje penktadienį teigė, kad šis sugrįžimas į mokyklas būtų repeticija prieš rugsėjį, kai vis dar reikės galvoti apie rizikos grupės asmenų saugumą. Tačiau ministras nepatikslino, ar vaikų skaičius klasėse mažės, ar bus privalomi skydeliai ar kaukės, pirštinės.

„Tuos klausimus mes dar svarstysime Vyriausybėje kitą savaitę“, – aiškino jis.

Valstybinių brandos egzaminų sesija turėtų prasidėti birželio 22 dieną, ministro teigimu, čia niekas nesikeičia.

Premjeras Saulius Skvernelis irgi yra sakęs, kad yra noras sugrąžinti moksleivius į mokyklas dar šiais mokslo metais.

Vyriausybė praeitą savaitę nusprendė pratęsti karantiną iki gegužės 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas