Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 15

Vilniaus pirmokų tėvai šokiruoti: dalis vaikų nepateko į jokias mokyklas

Dalis Vilniaus pirmokų tėvų šokiruoti, kadangi jų vaikai bent kol kas nepateko į jokias sostinės mokyklas. Arba pateko ne į tas, kurių labiausiai pageidavo, nors tos išrinktosios net nesugebėjo patvirtinti ar atmesti prašymų. Tokias istorijas pasakoja nepatenkinti tėvai, sulaukę pranešimų apie priėmimą. Nepatekusiųjų sostinėje priskaičiuota beveik 600.
Rugsėjo 1-oji Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje
Rugsėjo 1-oji / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Negavo JOKIOS mokyklos“

Perkūnkiemio gatvėje gyvenanti vilnietė pasakojo, kad, kaip ir kiti pirmokų tėvai, ji prašymą į mokyklą pildė Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje. Tačiau, kaip sako moteris, vietų mokyklose trūksta, tad mokyklos iš esmės vis tiek pačios sprendžia, ką priimti, o ko ne.

Nei mano vaikas, nei kaimynų vaikai iš to paties namo negavo JOKIOS mokyklos, – piktinosi moteris.

„Pirmumas, aišku, pagal gyvenamąją vietą, pagal tai, ar mokykloje mokosi brolis arba sesuo. Prieš kelias dienas mokyklose paskelbti rezultatai. Buvo galima rašyti 3 prašymus, tačiau vienas iš jų būtinai turėjo būti į mokyklą, kuri priskirta pagal gyvenamąją vietą. Tad iš principo pasirinkimo nėra, vis tiek gausi tą mokyklą, kurią priskyrė savivaldybė. Ir štai sistemoje paskelbiami rezultatai. Nei mano vaikas, nei kaimynų vaikai iš to paties namo negavo JOKIOS mokyklos. Sistemoje net nesimato įrašo, kad prašymas būtų nagrinėtas. Prašymo statusas „pateiktas“. Jokio pranešimo spaudai, elektroninio laiško ar kita forma pateiktos informacijos tėvams, ką daryti toliau“, – piktinosi moteris.

Tėvams neaišku, pagal ką sudaromi sąrašai, jei vaikai turi vienodus prioritetus. Perkūnkiemo gatvės gyventojai pagal suskirstymą turėtų lankyti Gabijos gimnaziją, tiesa, du namai kažkodėl priskirti kitai, Sietuvos, progimnazijai.

Moters teigimu, mokyklų tinklalapiuose turėjo būti paskelbti priimtųjų sąrašai, bet tai padarė ne visos mokyklos.

Teko rinktis ne labiausiai pageidautą

Būtent šis aspektas papiktino ir vilnietį Marijų. Jo vaikas taip pat rugsėjo 1-ąją turi pradėti lankyti pirmą klasę, tad šeima registravo prašymą Vilniaus savivaldybės tinklalapyje, nurodė dvi pageidaujamas mokyklas – „Žėručio“ pradinę mokyklą ir „Ąžuolyno“ progimnaziją. Kai buvo paskelbti priėmimo sąrašai, šeima nustebo.

„Antroji mokykla patvirtino priėmimą ir davė keturias dienas apsispręsti, ar ją lankysime. Tuo metu pirmoji mokykla rodo statusą „Pateikta“ ir jo neatnaujina. Pasiskambinus ir paklausus, kada bus rezultatai, paaiškėjo, kad direktorė seminare ir grįš negreit, o galutinis kvietimų sąrašas bus tik birželio gale. Ką daryti: patvirtinti antrą pagal norą mokyklą ir potencialiai prarasti pirmąją ar antros netvirtinti, bet rizikuoti negauti vietos iš viso?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

Aš neabejoju kad „Ąžuolyno“ progimnazija šiais metais bus pilna; o „Žėručio“ klasės bus pustuštės, arba bus užpildytos per papildomą priėmimą vaikais, kuriems mokykla pagal gyvenamąją vietą nepriklauso. Ar čia specialiai sukurptas scenarijus?“ – socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi vyras.

15min jis sakė, kad po kelių dienų gavo dar vieną pranešimą: „Nors terminas buvo nurodytas iki birželio 14 dienos, jau birželio 11-ąją sistemoje „Ąžuolyno“ progimnazijos patvirtinimui degė tik viena diena. Teko mums patvirtinti šitą mokyklą ir po to, žinoma, ties „Žėručio“ mokykla užsidegė statusas „Pasirinkta kita įstaiga“, nors iki tol jokio atnaujinimo iš jų pusės taip ir nesulaukėme.“

Susirūpino iš anksto

Teko mums patvirtinti šitą mokyklą ir po to, žinoma, ties „Žėručio“ mokykla užsidegė statusas „Pasirinkta kita įstaiga“, – sakė Marijus.

Edita taip pat pasipiktinusi tvarka Vilniaus savivaldybėje, nors jos dukra į mokyklą keliaus tik kitais metais. Šeima jau 6 metus gyvena Paribio gatvėje, turi du vaikus, iš kurių vienai mergaitei kitų metų rudenį laikas į pirmąją klasę. Ir jie yra tarp tų šios gatvės gyventojų, kurie priskirti ne šalia esančiam „Genio“ progimnazijos filialui Miglos g., o Viršuliškių progimnazijai.

„Į „Genio“ progimnaziją gali eiti pradinukai iš viso senojo Žvėryno, Šnipiškių, nors jie gyvena išties toli nuo mokyklos. Savivaldybė į mano el.laiškus atsakymo nepateikia“, – sakė Edita.

Jos teigimu, domėtis iš anksto būsimąja tvarka ją paskatino nuolatiniai pokyčiai. „Niekam savivaldybėje nerūpi, kaip pradinukai iki tos mokyklos nusigaus ar kelintą valandą teks juos tėvams vežti, kad po to dar spėtų ir į darbą 8 valandai. Išties įdomu, kodėl Žvėryno trikampiukas aplink Paribio gatvę buvo išbrauktas iš galinčiųjų lankyti „Genio“ mokyklą Miglos g. Panašu, kad savivaldybė nesivargina ieškoti konkrečių butų savininkų, kurie registravę po 10 pradinukų ir iš to galimai pelnosi, bet tiesiog „nubaudė“ dalį šalia „Genio“ progimnazijos filialo gyvenančių žmonių“, – piktinosi moteris ir klausė – gal po šiųmetinio moksleivių priėmimo 2019 m. priėmimui mokyklos bus perskirstomos naujai?

Šiemet taip pat būta skundų dėl to, kad Paribio g. gyventojai savo vaikų nemanė galėsiantys leisti į šitą mokyklą. Tačiau viskas baigėsi tuo, kad savivaldybės švietimo specialistai sąrašus peržiūrėjo ir visi čia gyvenantys vaikai gavo vietas mokykloje šalia.

Priėmimas nesibaigė

Pasirodo, nepatekusių į jokias mokyklas vaikų yra sostinėje ne tik tarp pirmokų. Vilniaus savivaldybės pateiktais duomenimis, iš viso šiais metais mokytis Vilniaus miesto mokyklose pateikti 12 288 prašymai. Į 1 klasę pateikta 6 342 prašymai, kvietimus mokytis gavo 5 772 vaikai, tad 570 vaikų kol kas mokyklos neturi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

Į 5 klasę buvo pateikta 1775 prašymai, kvietimus mokytis gavo 1528 vaikai (247 negavo), į 9 klasę pateikta 2925 prašymų, kvietimus mokytis gavo 2793 vaikai (132 negavo), o į 11 klasę pateikta 372 prašymai, jie gaus kvietimus mokytis birželio 29 d.

Jeigu nurodytu terminu tėvai neprisijungė prie e. sistemos ir nepatvirtino gauto pakvietimo, birželio 14 d. e. sistema automatiškai priskyrė tą ugdymo įstaigą, kuri yra nurodyta prašyme aukštesnėje pozicijoje.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovės Alinos Kovalevskajos, labai daug vilniečių, gavusių vietas sostinės mokyklose, iki šiol dar nepatvirtino, kad tikrai lankys ugdymo įstaigas, o tai padaryti reikėję iki birželio 13 d. 24 val. prisijungus prie e. sistemos ir skiltyje „Užregistruoti prašymai“ apsisprendus bei patvirtinus vieną iš gautų pakvietimų (jei prašyme buvo nurodyta tik viena įstaiga, ir jį pakvietė mokytis, nereikia nieko tvirtinti, o jau iškart pasirašyti sutartį).

„Jeigu nurodytu terminu tėvai neprisijungė prie e. sistemos ir nepatvirtino gauto pakvietimo, birželio 14 d. e. sistema automatiškai priskyrė tą ugdymo įstaigą, kuri yra nurodyta prašyme aukštesnėje pozicijoje ir kuri yra atsiuntusi pakvietimą mokytis. Tolimesniuose priėmimo etapuose dalyvauti nebus galima, nes jau bus užtikrinta ugdymosi vieta.

Į pirmą klasę prašymus buvo pateikę 6342 pirmokų tėvai. Šiuo metu gautą pakvietimą patvirtino 4745 vaikai. Sutartis su ugdymosi įstaigomis rekomenduojama pasirašyti kuo greičiau, vėliausiai iki rugpjūčio 31 d.

Žada priimti visus

Šiuo metu į pirmą klasę pakvietimų dar laukia 570 pirmokų. Tėvelius, kurie dar nėra gavę kvietimo vaikams mokytis Vilniaus miesto mokyklose pagal pradinio ir (ar) pagrindinio ugdymo programas, norime informuoti, jog priėmimas mokytis vis dar tęsiamas. Mokyklų mokinių priėmimo komisijos pakartotinai rinksis birželio 15–16 dienomis. Pirmiausia bus nagrinėjami asmenų, negavusių nė vieno pasiūlymo mokytis, prašymai“, – teigė A.Kovalevskaja.

Šiuos kvietimus, kai tėvai juos gaus, jie turės patvirtinti birželio 17–20 dienomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

„Jeigu atsitiktų taip, kad per birželio mėnesį bus mokinių, kurie nesulauks nė vieno pakvietimo mokytis, tuomet jie dalyvaus papildomame priėmimo etape, kurio metu nuo rugpjūčio 1 d. iki rugpjūčio 19 d. turės pakoreguoti savo anksčiau pateiktą prašymą ir rinktis iš visame Vilniaus mieste likusių laisvų ugdymo vietų“, – paaiškino Švietimo departamento direktorė.

Už švietimą atsakinga Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė BNS garantavo, kad visi pirmokėliai į ugdymo įstaigas bus priimti, tik nebūtinai į norimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas