Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 02 08

Vilniaus politikai siūlo vienkartinėmis išmokomis gelbėti už šilumą neišsimokančius vilniečius

Įspūdingos šildymo sąskaitos privertė sostinės politikus galvoti apie vis naujus būdus, kaip įsiteikti vilniečiams. Sostinės tarybos dvi valdančiosios frakcijos pasiūlė skirtingus variantus, kaip pagerinti skurstančių gyventojų situaciją ir kompensuoti bent dalį šildymo išlaidų.
Šildymas
Skurstantiems vilniečiams siūloma skirti 200 arba 300 Lt vienartines pašalpas šildymo išlaidoms palengvinti. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Darbo partijos frakcija siūlo skirti 300 Lt kompensacijas kiekvienam, kurio pajamos per mėnesį neviršija 700 Lt. Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) kiek kuklesnė – jos siūlymu, reikėtų kompensuoti po 200 Lt.

Su skolom siūlymo nesieja

Ir visa tai siūloma tuomet, kai sostinės skolos yra beveik lygios šių metų biudžetui – biudžetas bus 1,02 mlrd. Lt, o skolos siekia 800 mln. Lt.

Anot „darbiečio“ vicemero Jono Pinskaus, Vilnius dažnai pristatomas kaip prasiskolinęs miestas. „Vilniaus miestas uždirba pinigų daugiausia. Jeigu skaičiuotume gyventojų pajamų mokestį, tai Vilnius valstybės biudžetui atiduoda daugiausia pinigų, tik sostinei paskui paliekama vos 40 proc. O ta skola susidaro dėl ydingo paskirstymo“, – sakė J.Pinskus.

Vicemeras įsitikinęs, kad surasti 30-35 mln. Lt biudžete nebus sudėtinga. „Tai nėra tokie jau dideli pinigai, perskirstant biudžetą juos galima rasti. Kaip pavyzdį paprastiems žmonėms noriu pasakyti – jeigu jūs gaunate 1500 Lt, tai iš tos sumos tikrai surastumėte 30 Lt bažnyčiai arba skurdžiai gyvenantiems žmonėms paaukoti“, – aiškino J.Pinskus.

„Darbiečio“ teigimu, šilumos kainoms išaugus trečdaliu tie 300 Lt daliai vilniečių gali būti tikras išsigelbėjimas. Šią paramą siūloma skirti būstų savininkams, kurių pajamos neviršija 700 Lt. Ši riba galiotų ir pensininkams, ir darbingo amžiaus žmonėms. Tokių asmenų Vilniuje gali būti apie 120 tūkst.

Pagal Vilniaus rajono pavyzdį

LLRA frakcija siūlo kiek mažesnes kompensacijas – 200 Lt. Tokią vienkartinę paramą gautų visi pensininkai ir asmenys, kurių pajamos neviršija 700 Lt. Anot šios frakcijos atstovo, vicemero Jaroslavo Kaminskio, dviejų frakcijų siūlymai nėra joks varžymasis ar aukcionas.

„Mes savo sprendimo siūlymą pateikėme prieš tris savaites, jis aptartas dviejuose komitetuose. Yra tikslūs paskaičiavimai, kiek reikėtų lėšų ir nemanau, kad tai vieta derėtis“, – teigė J.Kaminskis.

Anot LLRA atstovo, jie vadovaujasi Vilniaus rajono pavyzdžiu, kur jau trejus metus skiriamos tokios kompensacijos už šildymą nepasiturinčioms šeimoms ir gyventojams. Skaičiuojama, kad pagal LLRA siūlomą variantą reikėtų apie 15-20 mln. Lt.

Apkaltino mėginimu papirkti rinkėjus

Tačiau šie, atrodytų, žmonėms naudingi siūlymai opozicijos atstovams pasirodė populistiški ir labiau skirti rinkėjams papirkti, o ne suteikti realią pagalbą. Anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovo Valdo Benkunsko, šie projektai iš esmės nesprendžia problemos.

„Problemą galima išspręsti tik susigrąžinus šilumos tinklus į savo rankas. Bet meras neįgalus paveikti „Vilniaus energijos“, nes ji net nesureagavo dėl tokio paprasto klausimo, kaip reklama. Tai labiau panašu į rinkėjų papirkinėjimą“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Socialdemokratas Romas Adomavičius pasiūlė sujungti abu siūlymus, kadangi dviejų tokių sprendimų miestui tikrai neprireiks. Tačiau kiti tarybos nariai pateikė siūlymą dėl to apsispręsti komitetuose, kurių nariai galėtų siūlyti variantą, kuriam galutinai ir turės pritarti miesto taryba.

Vis dėlto taryba apsisprendė pritarti LLRA siūlymo pateikimui, bet svarstant komitetuose aptarti abiejų variantų teikimus. Galutinis sprendimas bus priimtas tik po komitetų svarstymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas