Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2020 10 09 /11:24

Vilniaus progimnazijai atsisakius „Bruneros“ paslaugų, jos konkurentus ėmė tikrinti VMVT

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos ir vaikus maitinusios VšĮ „Bruneros“ sutartis jau nutraukta, tačiau šią savaitę įstaigos direktoriui Rimantui Remeikai teko kone rautis plaukus ieškant, kas maitins vaikus, nes laikinuosius maitintojus, anot jo, vieną po kito krėtė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). „Bruneros“ generalinė direktorė Rima Vinčaitė 15min neslėpė, kad kreipėsi į veterinarijos tarnybą ir prašė „būti vienodai objektyviems ir principingiems visų tiekėjų atžvilgiu“.
Kepami kotletai
Kepami kotletai / Vida Press nuotr.

Sostinės progimnazijos bėdos prasidėjo LRT Radijui paskelbus virėjų liudijimus, esą nesuvalgytas maistas būdavo pašildomas ir patiekiamas kitiems mokiniams, o patiekalai gaminami iš vakarykščių patiekalų likučių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tikrino maistą gaminusią VšĮ „Bruneros“ ir rado nemažai pažeidimų, tad ugdymo įstaigos vadovas ryžosi nutraukti sutartį.

123RF.com nuotr./Kotletai
123RF.com nuotr./Kotletai

Kaip reikėtų spręsti iš R.Remeikos pateikiamos informacijos ugdytinių tėvams, tuomet prasidėjo keisti dalykai: įmones, sutikusias laikinai vežti jau pagamintą maistą vaikams, ėmė krėsti VMVT, tad galiausiai tapo sunku rasti, kas ryžtųsi tai daryti.

Po patikrinimo maisto nebetiekė

Pirmadienį R.Remeika kreipėsi į tėvus ir pranešė, kad susidūrė su kliūtimis.

Ugdymo įstaigos Centro skyriuje, anot jo, atsisakius „Bruneros“, moksleiviai buvo maitinami atvežtiniu maistu. Tačiau tuoj pat buvo gautas skundas, tad VMVT patikrino tiekėją – po patikrinimo tiekėjas maitinimo nebetiekė.

R.Remeika neslėpė, kad po šio nutikimo buvo vedamos derybos su šešiais potencialiais tiekėjais, tačiau visi atsisakė tiekti maistą, nes suprato negalintys užtikrinti VMVT keliamų reikalavimų, ir esą tik didelių pastangų dėka pavyko įkalbėti vieną tiekėją.

Progimnazijos Blindžių skyriuje dalis vaikų valgė „Bruneros“ maistą, dalis – tėvų užsakytą atvežtinį.

Tačiau VMVT pareiškė pretenzijas ir Blindžių skyriaus alternatyviam maitintojui, kurio paslaugomis naudojosi kelių klasių vaikai – be sutarties su mokykla tiekti maisto negalima. Miglos skyriuje taip pat buvo susidurta su maitinimo problemomis.

Matome, kad kiekvienas naujas rastas tiekėjas sulaukia VMVT patikrinimų.

„Tikrai gali atrodyti, jog rasti alternatyvų maitintoją yra labai paprasta užduotis, tačiau matome, kad kiekvienas naujas rastas tiekėjas sulaukia VMVT patikrinimų, kurie lemia jų veiklos sutrikdymus ir nenorą toliau bendradarbiauti su mokykla“, – tėvams rašė direktorius, situaciją pavadinęs krizine.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Remeika

15min susisiekus su R.Remeika šis neslėpė, kad problemų buvo, tačiau, anot jo, visos jos yra išspręstos, o sutartis su „Bruneros“ jau yra nutraukta.

Jie įsipareigojo per kitą savaitę išsikelti iš virtuvės.

„Jie įsipareigojo per kitą savaitę išsikelti iš virtuvės“, – pabrėžė jis.

Direktoriaus teigimu, šiuo metu visuose trijuose progimnazijos filialuose vaikai maitinami atvežtiniu maistu, tai daro trys tiekėjai, kurių jis neįvardijo.

Kitą savaitę, anot jo, progimnazija ketina atlikti apklausą ir rasti vieną laikiną maitintoją, kuris gamins patiekalus moksleiviams, kol baigsis viešasis pirkimas, kurį taip pat ketinama paskelbti kitą savaitę.

Anot jo, pradėjus sutarties su „Bruneros“ nutraukimo procedūrą užtikrinti maitinimą buvo labai sunku, nes maistą vežusias įmones tikrino VMVT, net buvo sustabdyta vienos iš jų licencija.

„Kiti atsisakė nenorėdami papulti į veterinarijos tarnybos akiratį“, – pasakojo jis.

R.Remeika sakė, kad VMVT darbo ypatumai jį nustebino: „Kai patikrino „Bruneros“ ir mes paprašėme duoti kažkokias išvadas, kad galėtume vienaip ar kitaip veikti – mes raštiškai kreipėmės, nes telefonu su mumis niekas nebendravo – mums atrašė, kad gausime atsakymą per 20 darbo dienų. Kai įsikišo mūsų tėveliai Seimo nariai, jie tą atsakymą pateikė per dieną. Bet kai radome, kas laikinai vežtų maistą, tai pati Vilniaus skyriaus viršininkė penktadienio vakarą paskambino man ir pasakė: „Mes patikrinome šią įstaigą ir stabdome jos licenciją, todėl pas jus bus problemų“ (...) Galima teigti, kad, matyt, buvo suinteresuoti, kad niekas kitas neateitų maitinti – tik taip galiu vertinti veterinarijos tarnybos viražus.“

VMVT rado pažeidimų ir pas kitus maitintojus

VMVT Viešųjų ryšių skyriaus atsakyme 15min teigiama, kad tarnyba negali komentuoti Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktoriaus nuomonės.

„Tačiau atkreipiame dėmesį, kad nėra apibrėžtų terminų, per kiek laiko turėtų būti surašomi patikrinimo dokumentai, pateikiamos išvados ir pan. Tai priklauso nuo kiekvieno patikrinimo metu nustatytų aplinkybių, tačiau visi dokumentai pateikiami kaip įmanoma operatyviau, kas buvo padaryta ir šiuo konkrečiu atveju“, – teigia VMVT.

Anot atsakymo, Vilnius departamentas rugsėjo 16 dieną gavo pranešimą, kad progimnazijos valgykloje vaikai maitinami galimai nekokybiškais patiekalais, gaminant maistą nesilaikoma higienos reikalavimų. 16 ir 17 dienomis atlikti patikrinimai, o apie pažeidimus 22 dieną progimnazija bei jos steigėja – Vilniaus miesto savivaldybė, buvo informuota raštu.

„2020-09-22 gautas Progimnazijos vadovo paklausimas dėl patikrinimo metu nustatytų pažeidimų, apie kuriuos jis buvo informuotas tą pačią dieną“, – tašo tarnybos atstovai.

Atsakyme teigiama, kad pranešimas apie maitintoją buvo gautas ir rugsėjo 28 dieną, tad VMVT Vilniaus departamento inspektoriai kitą dieną atliko neplaninį šios įmonės patikrinimą.

„Patikrinimo metu nepavykus įvertinti visų su maisto sauga ir kokybe susijusių aspektų, siekiant tinkamai įvertinti pranešime nurodytas aplinkybes ir atsižvelgiant į tai, kad maistas tiekiamas jautriai vartotojų grupei – vaikams, atliktas tęstinis patikrinimas maistą tiekusios įmonės gamybinėse patalpose. 2020-10-02 patikrinimo metu nustačius šiurkščių pažeidimų, galinčių turėti įtakos gaminamo maisto saugai ir kokybei, veikla laikinai sustabdyta iki bus pašalinti patikrinimo metu nustatyti pažeidimai. Įvertinus tai, jog maistą ši įmonė tiekė vaikams, o naujo tiekėjo paieškos reikalauja papildomų laiko sąnaudų, progimnazijos vadovas bei sVilniaus miesto savivaldybė apie priimtą sprendimą laikinai sustabdyti įmonės veiklą buvo nedelsiant informuoti telefonu, kad mokykla galėtų kuo skubiau ieškoti tiekėjo bei imtis veiksmų, kad būtų užtikrinamas vaikų maitinimas (pvz., galėtų informuoti tėvus, kad vaikai atsineštų maisto iš namų)“, – pabrėžia VMVT.

Į VMVT kreipėsi „Bruneros“

VšĮ „Bruneros“ generalinė direktorė Rima Vinčaitė komentare 15min leido suprasti, kad įmonė dėl nutrauktos sutarties nesiteis.

Anot jos, sutartį „Bruneros“ ir Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija nutraukė abiejų šalių sutarimu, šalys pretenzijų viena kitai neturi.

Paprašyta pakomentuoti kalbas, kad būtent „Bruneros“ atstovai galėjo VMVT skųsti įmones, laikinai maitinusias vaikus, R.Vinčaitė teigė, kad „Bruneros“ atstovai kreipėsi į VMVT su prašymu būti vienodai objektyviems ir principingiems visų tiekėjų atžvilgiu, kadangi iki sutarties paslaugų tiekimo galiojimo pabaigos VšĮ „Bruneros“ išlieka pagrindiniu progimnazijos maisto tiekėju, kuris yra atsakingas už mokymo įstaigoje tiekiamo maisto kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius