Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 24

Vilniaus rajono meras apie neteisėtą sąvartyną: mes turime viską žinoti

Aplinkosaugininkams atradus dar vieną neteisėtą sąvartyną Vilniaus rajone, kurio bendra žala aplinkai gali siekti net 1,4 mln. eurų, rajono meras Robertas Duchnevičius sako, kad savivaldybė čia nelabai ką gali padaryti. Tačiau, jo teigimu, surinkti informaciją apie tai, kokie verslo subjektai veikia vienos ar kitos seniūnijos teritorijoje, kas gali kelti riziką, tikrai galima ir reikia.

Žala – per 1,4 mln. eurų

Apie tai, kad įtardami, jog Vilniaus rajono Šatrininkų seniūnijos Vėliučionių kaime gali būti įrengta neteisėta atliekų apdorojimo veiklavietė, Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai pradėjo tyrimą, pranešta pirmadienį.

VIDEO: Vilniaus rajone, Vėliučionyse, atrastas nelegalus sąvartynas

Šiuo metu nustatyta, kad teritorijoje esančių atliekų kiekis viršija 1000 kub. m, taip pat paimtas savivartis, kuriuo jos buvo vežamos.

Bendra žala aplinkai gali viršyti 1,4 mln. eurų.

Po šio AAD pranešimo Vilniaus rajono meras R.Duchnevičius feisbuke rašė, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai Vilniaus rajone atliekų tvarkymas vyksta pažeidžiant aplinkosaugos reikalavimus, darant didžiulę žalą ne tik gamtai, bet ir žmonių sveikatai, keliant grėsmę gyvybei dėl į aplinką patenkančių susiformavusių kenksmingų cheminių medžiagų.

„Tokie atvejai yra ne tik netoleruotini, tačiau būtina nedelsiant imtis priemonių, kad jų daugiau nebūtų.

Bendradarbiausime su Aplinkos apsaugos departamento pareigūnais, siekdami kaip galima greičiau išvalyti užterštas ir netinkamai tvarkomas Vilniaus rajono vietas, o pažeidėjai neišvengtų atsakomybės“, – teigė meras.

Seniūnas turi žinoti, kas vyksta

Jis taip pat pranešė, kad rengia susitikimą, kuriame pakviesti dalyvauti Šatrininkų seniūnas Veslavas Starikovičius, savivaldybės Viešosios tvarkos, Vietinio ūkio, Teisės skyrių vedėjai.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Robertas Duchnevičius
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Robertas Duchnevičius

„Pagrindinis šio susirinkimo tikslas yra suformuoti veiksmų algoritmą, kaip būtų sužinoma apie tokių atvejų apraiškas, pirmuosius galimos neteisėtos veiklos požymius.

Mano nuomone, seniūnas, kaip už atitinkamą teritoriją atsakingas asmuo, turi žinoti, kas joje vyksta. Tada savivaldybė ir seniūnija gali veikti išvien“, – feisbuke rašė R.Duchnevičius.

Po susitikimo meras žurnalistams sakė, kad tartasi apie tai, jog savivaldybės, seniūnijų atstovai turėtų surinkti informaciją apie jų teritorijoje veikiančius verslo subjektus, kokia veikla jos užsiima, tada galima būtų įvertinti ir galimas rizikas.

Mano nuomone, seniūnas, kaip už atitinkamą teritoriją atsakingas asmuo, turi žinoti, kas joje vyksta.

„Tada galime pranešti bent administracijai, kuri žinotų, kad štai plečiasi kažkokia veikla ji gali būti neteisėta. Tada galėtų bendradarbiaudami su institucijomis, aplinkos apsaugos departamentu, inspekcija, kad jie galėtų imtis patikrinimų.

Nes dabar mes apie viską galime sakyti tik su žodžiu galimai. Pradėtas tyrimas, jau bendradarbiaujame su AAD. Mes žinome, kad sklypas priklauso įmonės savininkus, jis gavo įpareigojimą per 40 dienų sutvarkyti tą sklypą. Tyrimas pradėtas, vadinasi, kažkoks pažeidimas turbūt buvo“, – kalbėjo R.Duchnevičius.

Pamatyti riziką

Vis dėlto, pabrėžė meras, savivaldybė visų pirma galvoja, ką gali ji pati. O tai ir tėra rinkti informaciją ir pranešti, jeigu matytų kažkokias rizikas.

Paklaustas apie įvardijamą galimą žalos atlyginimą, kuris gali siekti 1,4 mln. eurų, meras pabrėžė, kad nesąs ekspertas ir negalįs įvertinti tos žalos. Esą reikia sulaukti ekspertų įvertinimo.

„Mano nuomone, aplinkosauginiai pažeidimai yra vieni rimčiausių ir turi būti atitinkamos sankcijos už tokius pažeidimus. Bet mes nesame tyrėjai“, – pabrėžė jis.

Anot mero, savivaldybė didelių galių išspręsti ar užkardyti tokius pažeidimus neturi, bet tai yra jos teritorija, todėl ji turinti žinoti, kas toje teritorijoje vyksta.

„Mes tikrai darysime monitoringą, jau dabar pavedžiau administracijos direktoriui per savo kuruojamus skyrius surinkti informaciją. Išsiųstas bus raštas, seniūnijos turės pateikti informaciją apie joms žinomus verslo subjektus, kurių verslo pobūdis įvairus. Ta veikla gali būti įvairi – plastikas, dar kažkas perdirbama, rūšiuojama. Kad turėtume tokį sąrašą.

Dar pateiksime seniūnijoms tokią rekomendacinio pobūdžio informaciją, ką reikėtų daryti, jeigu kyla klausimų ar abejonių dėl vieno ar kito objekto. Nežinau, ar iš savivaldybės pusės galime ką nors daugiau padaryti. Situacija tikrai nemaloni ir norėtųsi, kad ji nesikartotų“, – sakė R.Duchnevičius.

Meras sakė su įmonės, kuri įtariama nelegalaus sąvartyno įrengimu, atstovais nesusitikęs, nes tam nematąs ir poreikio. Esą tai turi daryti atsakingos institucijos.

„Man svarbu, kad savivaldybė turėtų informacijos ir apie tokius atvejus nesužinotų iš spaudos“, – pabrėžė jis.

Seniūnas įtarimų neturėjo

Susitikime dalyvavęs Šatrininkų seniūnas Veslavas Starikovičius, komentuodamas aplinkosaugininkų tyrimą dėl seniūnijos teritorijoje aptikto nelegalaus sąvartyno, teigė, kad iš tiesų situacija nėra maloni ir neabejotinai gąsdinanti visuomenę.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Šatrininkų seniūnas Veslavas Starikovičius
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Šatrininkų seniūnas Veslavas Starikovičius

Pasak seniūno, toje teritorijoje veikianti transporto įmonė veiklą vykdo 12 metų, dirba 10 darbuotojų, visi legaliai, moka mokesčius. Skundų seniūnija dėl įmonės veiklos iki šiol gavusi nebuvo.

„Nusiskundimų dėl įmonės nesame gavę, kad verstųsi nelegalia ar įtartina veikla. Sklype buvo matomas supiltas žvyras ir smėlis, stovėjo transporto priemonės, sunkvežimiai, ekskavatoriai. Iš šalies atrodė, kad įmonė tiesiog teikė paslaugas, kaip transporto įmonė, buvo sukrautos statybinės medžiagos, betono skalda“, – apie Šatrininkų seniūnijos teritorijoje vykdytą veiklą kalbėjo seniūnas V.Starikovičius.

Tai, kad nelegalaus sąvartyno Vilniaus rajono Vėliučionių kaime padaryta žala aplinkai gali siekti 1,4 mln. eurų, paskelbė Aplinkos apsaugos departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas