Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07 /2023 12 08

Vilniaus rajono savivaldybė patyrė kibernetinę ataką – tiriama, ar nenutekėjo asmens duomenys

Vilniaus rajono savivaldybės interneto puslapis jau kelias dienas nepasiekiamas. Anot savivaldybės atstovų, buvo įvykdyta kibernetinė ataka. Šiuo metu tiriamos su ataka susijusios aplinkybės ir ar buvo pasiekti asmenų duomenys. Dėl atakos savivaldybė atšaukė ir penktadienį planuotą tarybos posėdį, jis nukeltas kitai savaitei.
Robertas Duchnevičius
Robertas Duchnevičius / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Vilniaus rajono savivaldybės interneto svetainė nepasiekiama jau kelias dienas.

Beliko feisbukas

„Pirmadienį įvykdyta ataka prieš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos duomenų serverius. Savivaldybės administracijos pasiekiamumas kurį laiką yra ir bus apribotas. (...)

Savivaldybės administracija, bendradarbiaudama su jomis, daro viską, kad kuo greičiau atnaujintų įprastą veiklą. Gyventojams susisiekiant su administracijos skyriais, seniūnijomis, šiuo metu gali būti trikdžių.

Atsiprašome už nepatogumus“, – tokią žinutė savivaldybė yra paskelbusi savo feisbuko paskyroje.

Joje taip pat nestinga pranešimų apie įvairias veiklas rajone.

Tiriama dėl asmens duomenų nutekėjimo

Ketvirtadienį savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame patvirtino, kad šią savaitę Vilniaus rajono savivaldybėje įvykdyta kibernetinė ataka, dėl kurios sutriko kai kurių informacinių sistemų veikla. Šiuo metu tiriamos su ataka susijusios aplinkybės ir ar buvo pasiekti asmenų duomenys, teigia savivaldybė.

„Pirmadienį įvykdyta ataka prieš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos duomenų serverius. Savivaldybės administracijos pasiekiamumas kurį laiką yra ir bus apribotas.

Informacija apie incidentą perduota Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui prie Krašto apsaugos ministerijos bei informuotos kitos atsakingos institucijos. Savivaldybės administracija daro viską, kad kuo greičiau atnaujintų įprastą veiklą“, – komentavo Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius.

Pirmadienį įvykdyta ataka prieš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos duomenų serverius. Administracijos pasiekiamumas kurį laiką yra ir bus apribotas.

Mero pavedimu savivaldybėje sudaryta Krizės valdymo darbo grupė, kuriai vadovauja administracijos direktorius Vladislavas Kondratovičius.

„Dėl duomenų saugos šiuo metu yra apribota informacinių sistemų veikla. Vyksta atskirų sistemų atstatymas. Išsiaiškinus pažeidimų mastą, bus aišku, kokias viešąsias paslaugas galėsime teikti įprasta tvarka“, – teigia V.Kondratovičius.

Šiuo metu atliekamas tyrimas ir dėl galimo darbuotojų ir gyventojų asmens duomenų nutekėjimo. Savivaldybė bendradarbiauja su Valstybės duomenų apsaugos inspekcija, informacija perduota Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Vilniaus rajono savivaldybė praneša, kad dėl informacinių sistemų atkūrimo po incidento galima kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vedėją Konradą Blaževičių tel. +370 670 14 348 arba el. paštu Konrad.Blazevic@vrsa.lt.

Asmens duomenų klausimais gyventojai gali kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Korupcijos prevencijos specialistą Edwardą Zakrzewskį tel. +370 (5) 253 2314 arba el. paštu Edward.Zakrzewski@vrsa.lt.

Dėl sutrikdytos informacinių sistemų veiklos artimiausiu metu galimi Vilniaus rajono savivaldybės paslaugų teikimo sutrikimai. Interesantus į savivaldybę kviečiame kreiptis bendruoju telefonu 85 275 1990 ar el. paštu vrsa@vrsa.lt. Gyventojai taip pat gali kreiptis tiesiogiai į seniūnijas, kurios informuos apie susidariusią situaciją ir kaip šiuo metu yra teikiamos paslaugos.“

Posėdį nukėlė

Dėl sutrikdytos informacinių sistemų veiklos artimiausiu metu galimi Vilniaus rajono savivaldybės paslaugų teikimo sutrikimai. Savivaldybė informuoja, kad gyventojai taip pat gali kreiptis tiesiogiai į seniūnijas, kurios informuos apie susidariusią situaciją ir kaip šiuo metu yra teikiamos paslaugos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis naujos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis naujos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis

„Dėl techninių kliūčių atšauktas šį penktadienį turėjęs vykti Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis. Planuojama jį surengti gruodžio 13 d. Atsižvelgus į tai, kad šiuo metu savivaldybės interneto svetainė neveikia pilnu pajėgumu, tarybos sprendimų projektai ir tarybos posėdžio darbotvarkė paskelbti Teisės aktų informacinėje sistemoje.

Susipažinti su minėta darbotvarke galima šioje nuorodoje. Taip pat minėta darbotvarkė skelbiama Vilniaus rajono savivaldybės seniūnijų skelbimo lentose“, – pranešė savivaldybė.

„Vilniaus rajono savivaldybė atsiprašo gyventojų dėl galimų nepatogumų ir prašo supratingumo dėl apribotos veiklos, kurią sukėlė ši netikėta ataka. Dedamos visos pastangos, kad sistemų veikimas ir paslaugų teikimas būtų kuo greičiau atkurtas ir vyktų įprasta tvarka.

Apie posėdį savivaldybė skelbė ir savo feisbuko paskyroje: „Skelbiame 2023 m. gruodžio 8 d. Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę.“

Ir pridedami nufotografuoti puslapiai su darbotvarke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas