Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 09

Vilniaus regione lovų COVID-19 pacientams kol kas netrūksta, bet kai kurios ligoninės jų priimti ir nesiruošia

Santaros klinikose ir jos atraminėse ligoninėse šiuo metu gydoma daugiau nei 240 COVID-19 pacientų, vienas iš jų vaikas. Vietų dar kelias artimiausias dienas tikrai pakaks. Kaip pirmadienį žurnalistams sakė Santaros klinikų valdymo direktorė Aušra Bilotienė Motiejūnienė, atsidarė skyrius Alytuje, antradienį toks pradeda veikti ir Švenčionyse. Tačiau kai kurios ligoninės Vilniaus regione tikina neturinčios jokių galimybių priimti koronavirusu užsikrėtusius pacientus, nes tam nebuvo ruošiamasi.
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lapkričio 9 dienos duomenimis, Santaros klinikose gydomi 133 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 15 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 133 COVID-19 sergančiųjų – 1 vaikas. Be Santaros klinikų šiuos pacientus priima Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (VMKL), kurioje, pirmadienio duomenimis, gydomi 99 COVID-19 sergantys pacientai, 3 iš jų – Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje.

Ukmergės ligoninėje gydomi 8 COVID-19 sergantys pacientai, iš jų 1 Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje, Alytaus V.Kudirkos ligoninėje – 13 pacientų.

Kasdien – 20-25 nauji pacientai

Kol kas vietų COVID-19 sergantiems pacientams Vilniaus regione pakanka, jų turėtų užtekti ir antradieniui bei trečiadieniui, kadangi Alytaus ligoninėje įrengta 20 vietų penktadienį ir dar tiek pat pirmadienį. Ukmergės ligoninėje dar yra apie 20 vietų.

Antradienį skyrius pradės veikti ir Švenčionių ligoninėje, tik kiek pacientų galės būti gydoma ten, A.Bilotienė Motiejūnienė dar tiksliai pasakyti negalėjo – šioje ligoninėje užfiksuotas COVID-19 židinys, todėl Santaros klinikų specialistai pirmadienį nuvyko į ligoninę ir aiškinasi situaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Šiuo metu esame ramūs kelias dienas. Planuojame toliau plėtimą pas save, taip pat kitose regiono ligoninėse. Su Antakalnio ligonine (Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (VMKL) – red. past.) kalbamės, kad pagal poreikį šią savaitę dar galėtų prasiplėsti 30-60 lovų, priklausomai, kiek bus pacientų. Per dieną paguldoma apie 20-25 pacientai, apie 60-70 proc. iš jų reikalingas deguonis, vadinasi, dalis lovų reikalinga su visa įranga, dalis – ne“, – kalbėjo direktorė valdymui.

Jos teigimu, svarbu turėti ne tik lovas ir įrangą. Kur kas svarbiau taip suskirstyti žmogiškuosius išteklius, kad pakaktų medikų pacientus prižiūrėti: „Mes stengiamės kiekvienai dienai užtikrinti po papildomą 30 vietų padalinį, skyrių ar kitą regiono ligoninę, kad teisingai suplanuotume žmogiškuosius išteklius. Štai ir šiandien turime daugiau nei 70 sergančių medikų Santaros klinikose, per 80 yra saviizoliacijoje. Šie skaičiai nuolat kinta, atsiranda ir kitose įstaigose ir personalo susirgusio, ir židinių, tai bandome intensyviai reaguoti kiekvieną dieną, perorganizuodami darbą.“

Šiuo metu esame ramūs kelias dienas. Planuojame toliau plėtimą pas save, taip pat kitose regiono ligoninėse.

Kaip viena iš atraminių ligoninių turėjo būti ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (RVUL) Lazdynuose, tačiau bent kol kas dar svarstoma, kurį variantą dėl jos rinktis. Ten nukreipiami srautai pacientų, kuriems reikalinga skubi ar planinė pagalba, nes tokių paslaugų sumažėjo VMKL, visų pacientų negali priimti ir M.Marcinkevičiaus ligoninė Vilniuje.

Tokių paslaugų stengiamasi daugiau teikti ir Santaros klinikose, kur atnaujinamas darbas anksčiau dėl židinių uždarytuose skyriuose.

Bent kol kas RVUL atskiras skyrius COVID-19 pacientams nekuriamas, nors tokių ligonių ten esama.

„Sprendžiama, ar ten turėtų atsirasti vietų, ar vis tik mes juos pasiimame ir paliekame kaip „švarią“ ligoninę tiekti skubią pagalbą tiek, kiek reikia“, – kalbėjo A.Bilotienė Motiejūnienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus respublikinė universitetinė ligoninė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus respublikinė universitetinė ligoninė

„Įsakmių raštų nerašome“

Kalbėdama apie kitas ligonines, ji minėjo Druskininkus, Varėną, Lazdijus: „Turime planą šią savaitę su visomis įstaigomis pakalbėti, nes ir Operacijų vadovo raštas yra, kad turime savo regione užtikrinti tam tikrą kiekį lovų, bet kaip ir minėjau – nėra poreikio visas jas turėti šiandien. Tačiau šią savaitę matome, kad kasdien reikia papildomai apie 30 lovų. Vadinasi, mes galime pasižiūrėti, spręsti su ligoninių direktoriais, savivalda.

Galvojama, kuris būtų teisingas variantas: ar kurią nors atraminę ligoninę reikėtų išskirti kaip COVID-19 ligoninę, perskirstant pacientų srautus, ar vis dėlto visose atraminėse ligoninėse įvesti 30-40 lovų atskirtus COVID-19 padalinius, papildomai teikiant būtinąją pagalbą bei planines paslaugas.“

Kol kas atraminės ligoninės su mumis kalbasi, nepastebėjau, kad kažkas kažko nevykdytų, bet įsakmių raštų mes šiandien ir nerašome.

Pagal ministro įsakymą, Santaros klinikos privalo koordinuoti veiksmus su kitomis ligoninėmis dėl naujų lovų COVID-19 pacientams ir tai vyksta, teigė direktorė valdymui.

VIDEO: A.Veryga: kai kurios gydymo įstaigos atsisako priimti COVID-19 ligonius, prašo pinigų kapitaliniam remontui, automobiliams

„Kol kas atraminės ligoninės su mumis kalbasi, nepastebėjau, kad kažkas kažko nevykdytų, bet įsakmių raštų mes šiandien ir nerašome, nes turime, kaip minėjau, kelioms dienoms pakankamai lovų. Bet nėra taip, kad turime tik kelioms dienoms, o paskui nebeturėsime. Kasdien turime užtikrinti naują padalinį, kad jame būtų suburtas kolektyvas, vadinasi, šiandien mums nereikia 100 lovų, mums reikia turėti 30, kad galėtume užtikrinti ir priežiūrą“, – sakė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį prasitarė, kad ne visos Lietuvos ligoninės linkusios tokius skyrius COVID-19 pacientams įrengti. Esą yra net viena tokia, kurios vadovybė pateikė visą sąrašą reikalavimų, ko jiems trūksta, kad toks skyrius galėtų atsirasti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Neturi įrangos, nes nesiruošta

O tame sąraše ne vien būtina įranga gydyti tokius pacientus, bet ir patalpų remontas ar net automobilių pirkimas. Ministras ligoninės neįvardijo, leisdamas suprasti, kad pastaroji turėtų pati susiprasti.

Tačiau kai kurių ligonių vadovai išties tikina neturintys galimybių priimti COVID-19 sergančius pacientus. Viena tokių – Širvintų ligoninė. Jos direktoriaus pavaduotoja Elona Pečiukaitienė 15min teigė, kad Širvintų ligoninė turbūt bus paskutinė, kuri priims šiuos pacientus.

Tai būsime kaip atraminė ligoninė Santaros klinikoms ir labiausiai Ukmergės ligoninei. Nes yra ne tik COVID-19 liga, bet ir kitų ligų, pacientai norėtų kur nors saugiai pagulėti, pasigydyti.

„Mes nesame pasiruošę, nėra pinigai skirti, kaip pirmai bangai. Mes buvome išbraukti iš to sąrašo, kurios turi pasiruošti. Tai būsime kaip atraminė ligoninė Santaros klinikoms ir labiausiai Ukmergės ligoninei, kur ruošiasi COVID-19 sergančius pacientus gydyti. Nes yra ne tik COVID-19 liga, bet ir kitų ligų, pacientai norėtų kur nors saugiai pagulėti, pasigydyti.

Turime trijų aukštų ligoninės pastatą, tai jeigu būtų labai norėję, būtų galėję visą mūsų pastatą paimti ir tai gal būtų vienas iš protingesnių žingsnių, bet negalime nieko pasakyti, yra kaip yra“, – kalbėjo Širvintų ligoninės direktoriaus pavaduotoja.

Jos teigimu, tai nėra ligoninės nenoras priimti pacientus, tačiau ligoninė nebuvo ruošiama turėti COVID-19 lovas.

„Gal ir būtume pasiruošę. Bet šiuo metu turime nemažai slaugos ligonių ir vidaus ligų pacientų. Ukmergė mums siunčia, iš Priėmimo skyriaus, matydami, kad reikalingas gydymas, siunčia į mūsų arba į Molėtų ligoninę dažniausiai. Bendradarbiaujame kaimyniškai“, – sakė E.Pečiukaitienė.

Širvintų ligoninė, anot direktoriaus pavaduotojos, pirmiausia neturi įrangos, kad galėtų gydyto COVID-19 pacientus, – deguonies aparatų. Be to, ir pati ligoninės struktūra nėra pritaikyta, reikėtų ją keisti, nes tuose pačiuose skyriuose juk neatskirsi mažesnio skyriaus COVID-19 pacientams, tai turėtų būti specialiai paruoštas aukštas ar jo dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas