Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 09 08 /16:07

Vilniaus savivaldybė išdavė leidimą mitingui prie katedros, organizatoriai laukia teismo žodžio

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas paskelbė, kad Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingas Katedros aikštėje vyks – leidimas tam buvo suderintas. Eitynių iki Seimo buvo atsisakyta. Tačiau vis dėlto galutinį žodį dėl mitingo jo organizatoriai žada pasakyti tik po teismo sprendimo ketvirtadienį – galbūt vis dėlto įvyks ir eitynės.

Leidimas iki 16 val.

A.Bužinsko teigimu, savivaldybė bendru sutarimu su policija nusprendė, kad Katedros aikštėje mitingas vykti galės. Leidimas išduotas laikui nuo 10.30 val. iki 16 val.

„Iš principo matome, kad organizatoriai atsižvelgė į savivaldybės ir policijos pastebėjimus dėl praėjusio renginio, kuriam leidimą mes atšaukėme. Visų pirma, pakeista renginio vieta – Katedros aikštė, kuri daug dėkingesnė dėl saugumo užtikrinimo, daug didesnis plotas, ten telpa ir daugiau žmonių, taip pat dėl tam tikrų provokacijų pareigūnams bus daug lengviau užtikrinti saugumą.

Antras dalykas – maksimalus žmonių skaičius, organizatoriai jį sumažino nuo 15 tūkst. iki 10 tūkst. Trečias dalykas, kuris mums šiek tiek kėlė nerimą, pačios akcijos laikas – vienu metu net buvo lūkestis iki 22 val. daryti. Dabar jis bus iki 16 val.“, – sakė A.Bužinskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

Vilniaus VPK vadovas Saulius Gagas teigė, kad policija išsakė savo poziciją, jog Katedros aikštėje vietinis renginys gali vykti, tačiau be eitynių.

„Policijos pareigūnų dirbs tiek, kiek reikės užtikrinti saugumą“, – pridėjo S.Gagas.

Anot A.Bužinsko, saugumo, eismo saugumo užtikrinimo prasme dabar nurodomas laikas yra daug geresnis: „Dėl VSD pažymos ir dėl saugumo, tai faktas, kad provokacijų rizika išlieka tokia pati, ar tai Katedros a., tačiau šioje aikštėje bus daug sklandesnis saugumo užtikrinimas, taip pat mes manome, kad tam mitingui galime duoti leidimą.“

Teismo sprendimas – ketvirtadienį

Ketvirtadienį turi būti paskelbtas teismo sprendimas dėl anksčiau panaikinto savivaldybės leidimo rengti ne tik mitingą, bet ir eitynes Gedimino pr.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Prezidentūros
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Prezidentūros

Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius neslėpė, kad laukiama teismo sprendimo ir tuomet spręs pagal tai, koks tas sprendimas būsiąs.

„Gali būti du variantai – gal jeigu teismas priima teigiamą, tai vienas mitingas prie Seimo, kitas prie Katedros“, – trečiadienį sakė R.Grinevičius.

Jis tvirtina, kad kalbėti galėsiąs tik turėdamas teismo sprendimą. „Šiai minutei yra suderinimas Katedros aikštėje be jokios demonstracijos ir be jokio Seimo“, – kalbėjo mitingo organizatorius.

Jis tikino, kad šiuo metu yra pasiruošta mitingui prie katedros. Tačiau neneigia, jog eitynės būtų buvęs svarbiausias renginio penktadienį akcentas.

„Susitarėme su savivaldybe, kad jeigu teismo sprendimas bus kitoks, susiskambinsime ar atvyksime ir tarsimės“, – teigė R.Grinevičius.

A.Bužinskas apie tai sako, kad teismui davus atsakymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymo, kuris atvertų kelią ir eitynėms bei mitingui prie Seimo.

„Mums svarbus tas sprendimas, nes tai reikš, ar toks renginys bus sankcionuotas, ar ne. Jeigu bus nesankcionuotas, tai labai aiškus mitingas Katedros a. be jokių eitynių.

Jeigu teismas nuspręs pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, tada atsirastų keblumų, nes būtų išduoti du leidimai vienu metu, vienas Katedros a., kitas – su eitynėmis iki Seimo ir mitingu ten. Nenorime spekuliuoti tuo, šnekame apie mitingą Katedros aikštėje“, – kalbėjo A.Bužinskas.

Paklaustas, kaip vertina mitingo organizatorių priekaištus, kad saugos tarnybos nenori su jais dirbti dėl savivaldybės kaltės, A.Bužinskas teigė, jog tai tas pats, kas kaltinti savivaldybę ledainėje nusipirkus neskanių ledų.

„Mes su tuo nesame susiję ir apgailestauju, kad sunku rasti verslo partnerius, bet tikimės, kad kas nors atsiras“, – sakė A.Bužinskas.

Atsakė prezidentui

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė, kad įtampas visuomenėje kelia skirtingas požiūris į mitingus, kai vienoms visuomenės grupėms leidimai yra išduodami, o kitoms – ne.

„Įtampos kyla, kada mes pradedame skirtingu principu vertinti skirtingas visuomenės grupes: vienoms duodame leidimus, kitoms – neduodame, paskui persigalvojame ir duodame. Tai tikrai neprisideda prie visuomenės įtampos mažėjimo“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė prezidentas.

„Manau, turime suprasti, kad Konstitucijos viena iš pagrindinių teisių, suteiktų Lietuvos Respublikos piliečiams, yra susirinkimų, žodžio laisvė, ir šio principo mes turime šventai laikytis. Nesvarbu, ar patinka mums tai, kas tuose mitinguose yra kalbama, ar nepatinka – tai yra tiesiog demokratijos atributas“, – pridūrė jis.

Prezidentas turi savo nuomonę, bet mes tai matome kitaip – mes dirbame realų darbą, atsakome už žmonių saugumą.

A.Bužinskas į tai atsakė: „Prezidentas turi savo nuomonę, smagu, kad ją išsako, bet mes tai matome kitaip – mes dirbame realų darbą, atsakome už žmonių saugumą ir nenorime prisiimti atsakomybės nei už pareigūnų sužeidimus, nei renginio dalyvių ar pašalinių vilniečių sužeidimus.

Man atrodo, kad tai, ką pasiekėme šiandien, parodo, kad galima pasiekti kompromisą taip vadinamoje įtampoje.“

Policija teigia pasiruošusi

S.Gagas tikslaus skaičiaus, kiek pareigūnų dirbs mitinge, neįvardijo, tačiau tikino, kad visą šią savaitę sostinėje jau dirba didesnės policijos pajėgos. Tad ir penktadienį pareigūnų bus tiek, kiek reikės.

„Noriu informuoti, kad jau šią savaitę Vilniaus mieste dirbama sustiprintomis pajėgomis. Išvakarėse ir rugsėjo 10 d. pareigūnų bus tiek, kad užtikrintume viešąją tvarką“, – teigė Vilniaus policijos vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas

Jo manymu, Katedros aikštė yra patogesnė – ir žmonių telpa daug, ir atstumus nuo Vidaus reikalų ministerijos išlaikyti nebus sudėtinga.

S.Gagas patvirtino, kad viešojoje erdvėje sklando įvairios informacijos, pareigūnai tai vertina pagal savo kompetenciją.

„Pamokas išmokome tas, kad ypač svarbus bendradarbiavimas su partneriais, dirbančiais renginyje, tai turbūt pagrindinis akcentas. Tai Viešojo saugumo tarnyba“, – teigė Vilniaus policijos vadovas.

Papildomai saugoti Vidaus reikalų ministerijos neketinama, tačiau bus reikalaujama išlaikyti atstumus. Taip pat organizatoriai pažadėjo, kad bus laisvas įėjimas ir į katedrą.

Žmonių planuoja mažiau

Vilniaus savivaldybė svarstymo išvakarės sakė, kad yra gavusi prašymą renginiui rugsėjo 10 d. Katedros aikštėje, kuriame turėtų dalyvauti nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių.

Anksčiau planuota, kad proteste su šūkiais „STOP diktatūrai Lietuvoje“, „Sugrąžinkime Lietuvą tautai“, „Taip – Seimo paleidimui“ dalyvaus nuo 7 iki 15 tūkst. žmonių. Eisena turėjo prasidėti Katedros aikštėje ir Gedimino prospektu keliauti iki Seimo. Tačiau po to, kad rugpjūčio 10-osios mitingas Nepriklausomybės aikštėje peraugo į riaušes, Vilniaus savivaldybė leidimo išdavimą svarstė iš naujo ir jį atšaukė.

Po komisijos posėdžio išėjęs Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius teigė labai skubąs į prokuratūrą, todėl nieko nekomentuosiąs.

Meras: leidimas gali būti išduotas

Dabar jau prieš komisijos posėdį nuomonės buvo kitokios. Vilniaus meras Remigijus Šimašius antradienį žurnalistams sakė, kad taikiems politiniams pareiškimams visada yra vietos, vietos nėra tik riaušėms ir tokiems protestams, kurie labai aiškiai veda į riaušes.

„Mes iš organizatorių, kurie nelabai gražiai pasireiškė prieš mėnesį, gavome dar vieną prašymą organizuoti mitingą. Kadangi atsižvelgta į pastabas – pakeista vieta, sumažintas dalyvių skaičius, nenutempta viskas į naktį, kada tarsi riaušėms palikta, galiausiai apsauga žadama pasirūpinti.

Gavome ir palankias policijos išvadas. Aišku, Saugumo departamento viešai išsakytos pastabos išlieka, bet manome, tikrai leidimas gali būti išduodamas“, – kalbėjo meras.

Anot R.Šimašiaus, jeigu policija neturės papildomų pastabų, leidimas trečiadienį bus išduotas.

Ragino taikiai protestuoti

Lietuvos Šeimų sąjūdis šios savaitės pradžioje išplatintame pranešime paragino atvyksiančius į mitingą Katedros aikštėje laikytis įstatymų ir protestuoti taikiai.

„Lietuvos šeimų sąjūdis tikisi geranoriškumo, tarpusavio supratimo ir padarys viską, kad mitingas būtų taikus.

Bendradarbiausime su pareigūnais, mums padės savanoriai ir policijos tarnybos veteranai. Esame tos pačios, mums visiems brangios šalies bendrapiliečiai ir nestovime priešingose pusėse.

Būkim šią dieną tvirti ir supratingi, nepasiduokime nepagrįstoms emocijoms ir provokatoriams, kurie nori mus vienas kitam demonizuoti ir supriešinti“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius