Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 30

Bus parduodamas visų vilniečių butas: turi daugiau nei 800 gyventojų

Vilniaus miesto savivaldybė ketina į viešuose aukcionuose parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą įtraukti prieš gerą dešimtmetį labai populiarų butą Gedimino prospekte. Tuomet nuspręsta, kad šiame nedideliame bute galės deklaruoti gyvenamąją vietą visi norintys – tie, kurie nori būti tikrais vilniečiais, čia mokėti mokesčius, bet neturi kur tą gyvenamąją vietą deklaruoti. Dabar šis butas tam nebenaudojamas, tad nuspręsta jį parduoti.
„Netikrus“ vilniečius ketinama „apgyvendinti“ bute Gedimino pr.
„Netikrus“ vilniečius „apgyvendinęs“ butas Gedimino pr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Zuoko idėja

Ši butas adresu Gedimino pr. 24 staiga išpopuliarėjo 2011 metų pabaigoje. Tuomet tokiam siūlymui pritarė Vilniaus miesto taryba. Tai buvo tuomečio mero Artūro Zuoko sumanymas, kurį jis deklaravo ir tų metų pavasarį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose, po kurių jis ir tapo meru.

Kaip rašėme tada, Vilniuje gyvenantiems, bet čia savo gyvenamosios vietos nedeklaravusiems žmonėms savivaldybė iš pradžių ketino pasiūlyti apleistą lūšną Trakų gatvėje, tačiau tarybos posėdžio metu paaiškėjo kitas adresas. Politikai balsavo už siūlymą leisti visiems registruotis kur kas prašmatniau atrodančioje vietoje – bute, adresu Gedimino pr. 24–40.

Toks sprendimas buvo priimtas norint į biudžetą surinkti daugiau mokesčių: kuo daugiau oficialių vilniečių, tuo daugiau ir Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lėšų sostinės biudžetui.

Vien per pirmas kiek daugiau nei per dvi savaites Gedimino pr. 24 namo 40 bute savo gyvenamąją vietą deklaravo apie 60 žmonių.

Toks deklaravimas šiame bute ilgai netruko, bet „gyventojų“ netrūko. Kai 2013 metų spalio pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad Vilniaus tarybos sprendimas, pagal kurį gyventojai buvo raginami fiktyviai deklaruoti savo gyvenamąją vietą sostinės savivaldybei priklausančiame bute Gedimino pr. 24-40, yra neteisėtas, čia buvo deklaruota net 4499 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas